Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009

Η φωτογραφία της ημέρας

http://www.popular-pics.com/PPImages/Colgate_Smile.jpg

"To μυστικό": η σωτηρία μας ή η μεγαλύτερη κομπίνα του αιώνα;


Για "το μυστικό" είχα ακούσει πολλά, αλλά είχα διαβάσει ελάχιστα... μερικές σελίδες μόνο από το βιβλίο που είχε η αδερφή μου στο σπίτι! Ενθουσιασμένη και αυτή από το περιεχόμενό του, μαζί με άλλους γνωστούς που το είχαν διαβάσει μου είχαν δημιουργήσει την αίσθηση, την ψευδ- αίσθηση για την ακρίβεια, ότι όλα όσα "αποκάλυπτε" θα μπορούσαν να σου αλλάξουν στ' αλήθεια τη ζωή... το βιβλίο τελικώς δεν το διάβασα ποτέ (πλην των πρώτων τριών σελίδων που περισσότερο εξηγούσαν τι είναι "το μυστικό")!

Πριν δύο μέρες όμως ένας φίλος με κάλεσε και μου είπε ότι νοίκιασε ενα dvd που θα μας αποκάλυπτε πως μπορούμε να καταφέρουμε οτιδήποτε ονειρευτούμε! Όταν τον ρώτησα τον τίτλο της ταινίας, σκέφτηκα πως ήταν η κατάλληλη ευκαιρία να μάθω και εγώ το μακραίωνο αυτό "μυστικό"!

Είναι γεγονός πως σχεδόν σε κάθε σκηνή κοιταζόμασταν και απορούσαμε αν όντως αυτά που έλεγαν τα εννοούσαν... με την γνωστή συνταγή της "επίκλησης στην αυθεντία" και διάφορους επιστήμονες- μάρτυρες του θαύματος του μυστικού που κατά το... σενάριο γνώριζαν και ο Πλάτωνας, ο Νεύτωνας, ο Μπελ, ο 'Αιν Στάιν και άλλοι επιφανείς των προηγούμενων αιώνων και χιλιετιών, να προσπαθούν να αποδείξουν πως με την δύναμη της έλξης που επικρατεί στον κόσμο μας μπορούμε ότι σκεφτούμε να το κάνουμε κτήμα μας!

Είτε πρόκειται για χρήματα, επιτυχία, υγεία... αν κάνεις μόνιμη σκέψη σου το ζητούμενο- επιθυμητό τότε όλες οι δυνάμεις του σύμπαντος, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά θα συνηγορήσουν στο να το αποκτήσεις. Η μόνιμη προτροπή είναι αυτό που επιζητάς να σκέφτεσαι καθημερινά ότι το έχεις ήδη στην κατοχή σου... πάντα σε χρόνο εναστώτα... δηλαδή "έχω ένα υπερπολυτελές σπίτι και μια ferrari και αυτή τη στιγμή την οδηγώ!" Μια συνεχής ονειροπώληση στην ουσία... ένα γενικό αποπροσανατολισμό από την πραγματικότητα! Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αν σκεφτόμαστε αρνητικά και οι μόνιμοι προβληματισμοί μας είναι τα χρέη κ.ο.κ. πάντα η ζωή μας θα είναι γεμάτη από χρέη και προβλήματα. Ενώ αν σκεφτόμαστε αισιόδοξα και για παράδειγμα πριν ανοίξουμε οποιοδήποτε φάκελο που λαμβάνουμε θεωρούμε ότι πρόκειται για επιταγή, κάποια στιγμή αυτό θα πραγματοποιηθεί και θα επαναλαμβάνεται πλέον.. λόγω της δύναμης της έλξης! ΕΛΕΟΣΣΣ!

Ένα ακόμα σημείο που με έβγαλε από τα ρούχα μου ήταν όταν μίλησε για το μυστικό στον κόσμο. Έθεσε το θέμα των πολέμων και προσπάθησε να μας πείσει πως αν σκεφτόμαστε τον πόλεμο και βγαίνουμε στους δρόμους και αντιδρούμε γι' αυτόν το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να τον αναπαράγουμε... αυτό με έκανε να σκεφτώ διάφορα και ακόμη περισσότερο το λόγο για τον οποίο κάτι τέτοιο διατυπώνεται, όπως επίσης και ποιος ή ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό... είναι γεγονός πως σε όλη τη διάρκειά του, το dvd αυτό προτρέπει να τα αφήσουμε όλα στην δύναμη της σκέψης, ουσιαστικά να περιμένουμε τα πάντα να μας έρθουν έτοιμα... μας βολεύει όλους νομίζω!

Υπήξαν βέβαια και σημεία που συμφώνησα σε μεγάλο βαθμό. Όπως για παράδειγμα την λίστα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας με τα πράγματα που είναι ευγνώμων... τα οποία θα τον βοηθήσουν να σκέφτεται περισσότερο θετικά και να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα άσχμημα της ζωής... το να μην είμαστε αγνώμονες και να σκεφτόμαστε θετικά δεν έβλαψε κανένα και ποτέ. Αυτό είναι γεγονός!

Επίσης, αυτό που πιστεύω και εγώ ακράδαντα και το έθιξε εκτενώς ήταν το θέμα της θετικής σκέψης στην υγεία. Δεν είναι υπερβολή πως άνθρωποι καταπολέμησαν σημαντικές και "ανίατες" ασθένειες αποκλειστικά και μόνο με την δύναμη του μυαλού! Άλλωστε το μυαλό είναι η κορωνίδα του ανθρώπινου οργανισμού... ίσως να είναι αλήθεια πως αν το μυαλό συνηθίσει στην ιδέα πως είναι υγιής ο οργανισμός, η αρρώστια να εξαφανίζεται ή να παραμένει στάσιμη... υπερβολή ακούγεται ναι, αλλά βαθιά μέσα μου το πιστεύω! Και επιστημονικά κάτι τέτοιο δεν έχει αμφισβητηθεί πλήρως. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη η ιατρική βοήθεια και πως μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με τη σκέψη.. όχι βέβαια! Αυτό είναι άκρως επικίνδυνο! Αλλά η θετική σκέψη είναι πολλές φορές αυτοδίδακτος γιατρός!

"Το μυστικό" μου αποκαλύφθηκε... το παρακολούθησα πολύ κριτικά... ίσως το βιβλίο να είναι πιο πειστικό.. εμένα όμως δεν μου γέμισε το μάτι! Δείτε το, δεν θα χάσετε κάτι... πλην 90' από την ζωή σας! Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα!

Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον "Το μυστικό" δεν είναι και τόσο μυστικό!

my blue world

Το γέλιο

http://ifoundme.files.wordpress.com/2008/07/smile1.jpg

- Πώς καταφέρνει μια Ξανθιά να κάνει του κόσμου τις βλακείες σε μια μέρα;

- Σηκώνεται πολύ πρωί..



- Τι κάνει ένας τσιγκούνης αν πάρει φωτιά το σπίτι του;

- Αναπάντητη στην πυροσβεστική..



- Πώς λέγεται αυτός που έχει μία τρίχα στο κεφάλι του;

- Παρά τρίχα φαλακρός..



- Πώς λέγονται δύο Ξανθιές που παίζουν κρυφτό;

- Αγνοούμενες..



- Τι είναι συνέπεια;

- Η τέχνη να υπολογίζεις πόσο καθυστερημένα θα έρθει ο άλλος..



- Τι είναι μικρό, μαύρο και χτυπάει τοκ-τοκ στο τζάμι;

- Ένα αραπάκι στο πλυντήριο..



- Γιατί οι περισσότεροι άντρες έχουν την χωρίστρα αριστερά;

- Γιατί οι μητέρες τους ήταν δεξιόχειρες..



- Ποιες είναι οι τρεις λέξεις που είναι ικανές να καταστρέψουν κάθε άντρα;

- Τον έχεις μέσα;



- Γιατί στις γυναίκες αρέσει ο tweety;

- Γιατί είναι το μόνο πουλί με μεγάλο κεφάλι..



- Γιατί το σουτιέν είναι το σύμβολο της δημοκρατίας;

- Γιατί χωρίζει την αριστερά από τη δεξιά, συγκρατεί τις μάζες και ξεσηκώνει τα πλήθη..



- Γιατί στους τυφώνες δίνονται γυναικεία ονόματα;

- Γιατί έρχονται θερμοί και υγροί και φεύγουν με σπίτια και αυτοκίνητα..



- Τι κάνει ένας Αλβανός στο θέατρο;

- Κλέβει την παράσταση..



- Τι κάνεις όταν μια ξανθιά σου πετάξει χειροβομβίδα;

- Τραβάς την περόνη και τη στέλνεις πίσω..



- Ποια η διαφορά ανάμεσα σε έναν αεροπειρατή και στον εφοριακό σας;

- Με τον αεροπειρατή μπορείς να κάνεις κάποιες διαπραγματεύσεις..



- Τι κοινό έχουν τα Ζωνιανά με την εκκλησία;

- Και στα δύο όταν μπαίνεις κάνεις το Σταυρό σου..



- Πώς καταλαβαίνεις ότι ένας Πόντιος συμμετέχει σε κοκκορομαχίες;

- Ρίχνει στον αγώνα μια πάπια..

- Πώς καταλαβαίνεις ότι συμμετέχουν και άλλοι Πόντιοι στον αγώνα;

- Ποντάρουν στην πάπια..

- Και πώς καταλαβαίνεις ότι είναι μπλεγμένη και η Ποντιακή Μαφία;

- Κερδίζει η πάπια..



- Τι έχει 13 δόντια και 60 πόδια;

- Η πρώτη σειρά στο Μέγαρο Μουσικής..



- Τι κάνει ψείρα στο κεφάλι φαλακρού;

- Αποτοξίνωση..



- Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μιας πόρνης, μιας ερωμένης και μιας συζύγου;

- Η πόρνη λέει: "άντε, ακόμα;" Η ερωμένη λέει: "τι, κιόλας;" Και η σύζυγος λέει: "μπεζ.. λέω να βάψουμε μπεζ το ταβάνι μας"



- Γιατί έχει στραβώσει ο πύργος τις Πίζας;

- Γιατί όλοι πάνε στον πύργο του Άιφελ..

Γαρίδες με κόκκινη σάλτσα και πιλάφι

Όπως μόνο η μοναδική Tzeni DelaPorta έχει γνώση γι αυτό και το προτείνει στις φίλες τις

Άτομα: 5

ΥΛΙΚΑ

1kg γαρίδες
χυμό από 1/2 λεμόνι
1/2 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3-4 ντομάτες
ελάχιστη ζάχαρη
αλάτι - πιπέρι - πάπρικα
2 φλυτζάνια του τσαγιού ρύζι Καρολίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες. (Με νερό τις πλένουμε ψιλοάσχετες φίλες μου και τις καθαρίζουμε από το κέλυφος τους. Μην πείτε δεν τα εξηγώ αναλυτικά …) Σε μια κατσαρολίτσα ζεσταίνουμε νερό με το χυμό μισού λεμονιού και τις σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Δεν χρειάζεται για 5 λεπτά εσείς να βάλετε το ξυπνητήρι αλλά καλού κακού έχετε το νου σας μην τις ξεχάσετε, σωθεί το νερό και τρέχουμε να βρίσκουμε μετά συνταγή για καψαλισμένες γαρίδες σε κάδο απορριμμάτων . Τις στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί τους.
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα ψιλοκόβουμε. Στο σημείο αυτό προσέχτε τα ντελικάτα δαχτυλάκια σας! Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών. Και σε αυτό το σημείο προσοχή στα δαχτυλάκια σας. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Βάλτε τη Φιλιππινέζα στο σωτάρισμα γιατί κάτι μου λέει θα κατακαήτε. Προσθέτουμε τις λιωμένες ντομάτες, τον μαϊντανό, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, την πάπρικα, και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει. Σιγοβράζω σημαίνει χαμηλώνω την ένταση της φωτιάς. Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τις γαρίδες. Μπλουμ!

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε 3 1/2 φλυτζάνια υγρό - το ζουμί από τις γαρίδες συμπληρωμένο με νερό - και αλάτι.Αν δυσκολευτήτε στο σημείο αυτό πάρτε τηλέφωνο την εξαδέλφη σας τη Μαθηματικό. Αν δεν έχετε ξαδέλφη Μαθηματικό πάρτε όποια ξαδέλφη των θετικών επιστημων έχετε. Αν δεν έχετε κι από τούτη, τότε τι γαρίδες θέλετε να φάτε; Μόλις λοιπόν βράσει το νερό, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Σερβίρουμε το ρύζι περιχυμένο με τη σάλτσα και τρώμε με πηρούνι…Αν τρώγεται…Αν όχι καλή καρδιά!

tzeni-tzeni

Τα κορμια και οι γκοφρετες....

Εγω το πα να μην ξαναδώ τηλεόραση. Αρρωστη ξεάρρωστη, να κατσω εκει να πάθω εναν εθισμό με το bubble spinner, να βαράω φουσκαλίτσες στην αιωνιότητα. Καλυτερα θαναι. Και δεν ξαναδα. Ασχετο που την εχει ο αντρας μου ανοιχτή ολη μέρα, εγω παω αλλου. Εκτος απο τις διαφημίσεις. Γιατι λες, διαφημίσεις ειναι, απο παιδάκι τις χάζευα τις διαφημίσεις, τι θα δω πια και θα συγχιστώ; Τίποτα.

Ετσι νομιζα. Διοτι πολλά βλέπω καθε μέρα και συγχίζομαι, ακόμα και στις διαφημίσεις. Τα γυαλιστερά μαλλια της τυπισσας με το σηματάκι της εταιρείας των καλλυντικών να φαίνεται ανάμεσα στις τριχες, κι η περούκα μου μια τέτοια ετικέτα έχει καλέ, αλλά το μαλλί μου οσο και να το λουζω με το συγκεκριμένο σαμπουάν δε γινεται ετσι. Ασε που μου κάνει κι αλλεργία. Τη χαρούμενη οικογένεια στην τεράστια κουζίνα της που παίρνουνε ολοι μαζί πρωινό και κανεις δε γκρινιάζει, κανείς δεν έχει αργήσει, ειναι ολοι χαμογελαστοί και καλοντυμένοι και τρωνε τα δημητριακά τους χωρίς δεύτερη κουβέντα. Το τζην που εγινε το σημα της νικης, αφου καταφερες να το κουμπώσεις επιτέλους, και το γκομενο που τον παίζουνε στο στοίχημα οι φιλενάδες: οποια παει να χ... πρωτη θα παρει το γκόμενο, ήμαρτον θεούλη μου πια...

Εβλεπα λοιπον τη διαφήμιση του bueno τοσο καιρό, κι έλεγα απο μέσα μου, καλα αγόρι μου, τυφλό είσαι, το κουτί έχει κι άλλα bueno απο κατω, ολοι το βλέπουμε, πες οτι θες να πιάσεις την κουβέντα στην κοπελίτσα να δειξεις τη διασημότητά σου, κι άντε παράτα μας επιτέλους. Και συ χρυση μου, καυγά για το bueno, αλλα τοσα εχει το ρημαδοκούτι, ανοιξε τα γκαβά σου, που ειδες γκομενο κι αλλοιθωρισες. Κι εσυ ρε περιπτερά, απλωσε το ξερό σου να ανοιξεις και το κατω μέρος του κουτιού να μην τσακώνονται τα παιδια. Το τελευταίο bueno και το τελευταίο περίπτερο της γης επιτέλους. Αμαν!

http://msp274.photobucket.com/albums/jj257/Maitina/KinderBueno.jpg

Αλλα αντε επειδή ξερω οτι η λιγουρα -γενικώς- τυφλώνει και στραβώνει, την έτρωγα στη μάπα τη διαφημιση του μπουένου και τίποτα δεν έλεγα. Τοσα βλεπω, εκει θα κολλήσω; Και ηρθε σημερα το κορμί και με αποτελειωσε. Και με εβγαλε απο τα ρούχα μου, κι ειμαι κι αρρωστη, και θα πάθω πνευμονία και θα τους κάνω μύνηση. Διοτι παει ο αρσενικός, ο βαρυς κι ωραίος και πολύς να κατσικωθεί διπλα στην κοπελιτσα στο αεροπλάνο, και να της το παιξει γκόμενος, κι η κοπελιτσα εχει αγκαλιά το λαπιτοπι που λεει και μια αλλη διαφήμιση, και του ζητάει τα φώτα του. Τα αλλαγμένα. Κι αφου αυτος δεν εχει πάει στη συγκεκριμένη αλυσιδα ηλεκτρονικών να φωτιστεί, της λέει διαφορες μπουρδες, τις οποιες υποψιάζομαι οτι θα έλεγε έτσι κι αλλιώς, κι αλλάζει θεση. Και καθεται και διπλα στο Γιαπωνέζο. Γιατι παει, το έχασε το κορμί... Διοτι για να πιάνεις κουβέντα σου λέει με το κορμί, πρέπει να ξερεις που μπαίνουνε τα καλώδια. Να του πεις του κορμιού. Για το υπολοιπο δε γινεται λογος. Το θεμα ειναι να εξυπηρετησουμε το κορμι. Ε ρε κορμιά διαφημιστών που πρέπει να πέσουνε. Που μας λένε οτι ειμαστε βοδια μέσα στα μούτρα μας, και μεις καθόμαστε και τους κοιτάμε.. Αλλα και τι να πούμε; Εχουνε αποψη τα βόδια; Ή μηπως έχουνε τα κορμιά;

Τρελλή είμαι ότι θέλω λέω!

Zeitgeist - Η Ταινία

Συγγραφέας: Κουμαρτζής Νικόλαος
Αρθρο μέλους
Διάφορα


«Το Zeitgeist είναι μία ταινία για θεωρίες συνωμοσίας, μία πομπώδης ανάλυση για το πως μικρές ομάδες ανθρώπων προσπαθούν παρασκηνιακά να ελέγξουν τις μάζες...»
CynicsUnlimited.com


Κυρίες και κύριοι, με χαρά σας ανακοινώνω πως ο χριστιανισμός δεν αποτελεί παρά μία φθηνή αντιγραφή της λατρείας του Αιγύπτιου θεού Ώρου και μέσο κοινωνικού ελέγχου, ότι το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ότι όσο και να παιδεύεστε να δουλεύετε σύντομα θα καταλήξετε υπερχρεωμένοι μιας και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για αυτό ακριβώς τον λόγο!
Σας φαίνονται εξωφρενικά όλα τα παραπάνω; Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει η -ντοκιμαντερίστικου στυλ- ταινία Zeitgeist που έκανε το ντεμπούτο της στον παγκόσμιο ιστό τον Ιούνιο του 2007. Μία ταίνια που σίγουρα αξίζει να δείτε (μιας και διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο από τους δημιουργούς της), ακόμα και αν δεν θέλγεστε από τις θεωρίες συνωμοσίας.
«Καλά, τι έγινε και ο Κουμαρτζής άρχισε να ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας;», θα αναρωτηθείτε το δίχως άδικο. Αφήστε με να σας εξηγήσω...

Zeitgeist: Δίνοντας ’λλη Δυναμική στις Θεωρίες Συνωμοσίας
Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που ένας φίλος Έλληνας με επισκέφθηκε στην οικία μου στο Λονδίνο, μιλώντας μου με περισσό ενθουσιασμό για μία ταινία που «εξηγεί πως η θρησκεία, η τρομοκρατία και οι τράπεζες χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο και την καθοδήγηση των μαζών»! Μέσα από συζητήσεις με γνωστούς διαφόρων εθνικοτήτων κατάλαβα σταδιακά ότι το Zeitgeist είχε αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα παγκοσμίως μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν όμως αυτό που με εντυπωσίασε.
Σήμερα, ο μέσος άνθρωπος έχει την τάση να αντιδρά αφοριστικά όταν έρχεται σε επαφή με θεωρίες συνωμοσίας, θεωρίες δηλαδή ενάντια στις «επίσημες» εκδοχές των γεγονότων. Και η εν λόγω αντίδραση είναι σχεδόν ενστικτώδης! Κάπως έτσι, εξεπλάγην όταν συνειδητοποίησα ότι σχεδόν όλα τα άτομα με τα οποία συζητούσα για την ταινία είχαν θετική άποψη για τα όσα παρουσίαζε, πιστεύοντας μάλιστα έως ένα μεγάλο βαθμό στις «αποκαλύψεις» που πραγματοποιούσε!
Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, το Zeitgeist αποτελεί για εμένα ένα συνωμοσιολογικό φαινόμενο. Όχι τόσο λόγω των όσων παρουσιάζει (τα οποία λίγο έως πολύ έχουν ήδη παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσω βιβλίων) αλλά εξαιτίας του αντίκτυπου που έχει στην πλειοψηφία των ανθρώπων.
Γιατί επομένως θεωρίες χιλιοσυζητημένες μέσα σε εκατοντάδες βιβλία που ουδέποτε κατάφεραν να τραβήξουν το ενδιαφέρον των πολλών, μετατράπηκαν μέσα σε μία 2ωρη ταινία στην απόλυτη... αποκάλυψη του αιώνα;

Θρησκεία: Η Μεγαλύτερη Απάτη Όλων των Εποχών
Για ποιες αποκαλύψεις μιλάμε όμως; Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, αναφέροντας λίγα λόγια και για τα τρία μέρη της ταινίας (θρησκεία - 11η Σεπτεμβρίου - τραπεζικό σύστημα) πριν αναζητήσουμε τα αίτια της δημοτικότητας της, καθώς και την πραγματική της αξία.
Το 1ο μέρος τιτλοφορείται με το διόλου ουδέτερο τίτλο "Το Μεγαλύτερο Ψέμα που Ειπώθηκε Ποτέ!" και αποτελεί το πιο καλά στοιχειοθετημένο κομμάτι του Zeitgeist. Κατά τη διάρκεια του, ο παραγωγός Peter Joseph καταπιάνεται με το θέμα της θρησκείας και πιο συγκεκριμένα με αυτό του χριστιανισμού. Μέσα από γρήγορες εναλλαγές εικόνων και σκίτσων, μετά συνοδείας άλλοτε προσεκτικά επιλεγμένης μουσικής και άλλοτε της φωνής του εκφωνητή, 30 μόλις λεπτά μοιάζουν αρκετά ώστε να έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με στοιχεία που καταλαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες βιβλίων.

«Πνευματικότητα είναι ένας παρεξηγημένος όρος που στην πραγματικότητα σημαίνει το πάρε-δώσε με κάποιο εκκλησιαστικό ίδρυμα.»
Chongyam Trungpa Rinpoche,
Θιβετιανός βουδιστής δάσκαλος.


Τι αναφέρουν τα εν λόγω στοιχεία; Ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ιησούς Χριστός "έζησε" κατά ένα μεγάλο μέρος ακριβώς όπως ο αιγύπτιος θεός Ώρος! Τι θέλω να πω; Και οι δύο γεννήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου από παρθένα μητέρα (Παναγία - Ίσιδα), λατρεύτηκαν από τρεις μάγους-βασιλιάδες που ακολούθησαν ένα άστρο από την ανατολή, θεωρήθηκαν παιδιά θαύματα στα 12 τους και βαφτίστηκαν στα 30, ταξίδευαν με 12 ακολούθους πραγματοποιώντας θαύματα όπως θεραπεία αρρώστων και περπάτημα πάνω στο νερό, τους αποκαλούσαν με ονόματα όπως "Ο Αμνός του Θεού", "Η Αλήθεια" και "Το Φως", ενώ προδόθηκαν, σταυρώθηκαν, θάφτηκαν και αναστήθηκαν τρεις ημέρες μετά! Ποιος λοιπόν αντέγραψε ποιον; Αρκεί να αναφέρω ότι η λατρεία του θεού Ώρου χρονολογείται στο 3.000 π.Χ..
Οι Ιησούς και Ώρος όμως δεν ήταν οι μόνες θεότητες με ίδια ή παρόμοια "ζωή". Αντιθέτως μάλιστα, υπάρχουν περισσότερες από 30 ανά τον κόσμο, όλες σχεδόν παλαιότερες του Ιησού όπως π.χ. ο Κρίσνα της Ινδίας (900 π.Χ.), ο δικός μας Διόνυσος (500 π.Χ.) και ο Περσικός θεός Μίθρας (1.200 π.Χ.).
Γιατί όμως να υπάρχει μία τόσο εκτεταμένη αντιγραφή μεταξύ διαφορετικών λαών, θεών και μυθολογιών; Διότι, όπως αναφέρει το Zeitgeist, δεν είναι απλά μία αντιγραφή αλλά αποτέλεσμα της παρατήρησης του Ήλιου και των αστερισμών στον αρχαίο ουράνιο θόλο, κάτι που εξηγείται αρκετά ικανοποιητικά μέσα στην ταινία, όπως π.χ. και γιατί οι περισσότεροι θεοί γεννήθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου, γιατί είχαν παρθένα μητέρα, κ.λπ.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας, αλλά πραγματικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από αιώνες έρευνας. ’ρα, δεν είναι και κάτι καινούργιο, όσο και αν μας δίνεται αυτή η εντύπωση. Μάλιστα, ώθησαν ουκ ολίγες φορές πνεύματα ανήσυχα σε δηλώσεις όπως αυτή του Thomas Paine (1737-1809): "Ο Χριστιανισμός είναι μία παρωδία της λατρείας του Ήλιου, στην οποία τοποθέτησαν έναν άνθρωπο ονόματι Χριστό στη θέση του Ήλιου και άρχισαν να τον λατρεύουν όπως λατρευόταν ο Ήλιος."
Και το Zeitgeist συνεχίζει, πιάνοντας μεταξύ άλλων και το ζήτημα της ιστορικότητας του Ιησού, το οποίο έχει αποτελέσει ουκ ολίγες φορές αντικείμενο ακαδημαϊκής μελέτης. Ποια είναι τα συμπεράσματα;

«Δεν θέλουμε να είμαστε αγενείς, αλλά ακριβείς. Δεν θέλουμε να πληγώσουμε τα συναισθήματα κανενός, αλλά θέλουμε να είμαστε ακαδημαϊκά σωστοί σε όσα κατανοούμε ως αλήθεια. Ο Χριστιανισμός απλά δεν στηρίζεται σε αληθινά γεγονότα. Ο Χριστιανισμός δεν είναι παρά μία ρωμαϊκή ιστορία που αναπτύχθηκε για πολιτικούς λόγους!»
Jordan Maxwell,
ερευνητής - ακαδημαϊκός.


Όλα Συνδέονται Νούμερο 1
Όλα όμως τα παραπάνω είναι γνωστά σε αρκετούς και σαφώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ως "θεωρίες συνωμοσίας", μιας και στηρίζονται σε ιστορικά στοιχεία και ακαδημαϊκές μελέτες. Από εδώ και πέρα όμως, το Zeitgeist επιχειρεί ένα συλλογιστικό άλμα, την πρώτη προσπάθεια να "συνδέσει τα πάντα".
Σύμφωνα λοιπόν με την ταινία, τα πραγματικά αίτια πίσω από τη δημιουργία και στήριξη της εν λόγω θρησκείας είναι η θέληση των λίγων για έλεγχο και χειραγώγηση των μαζών. Ξεκινώντας από το ιστορικά τεκμηριωμένο γεγονός ότι ο Μεγάλος Κωνσταντίνος έκανε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα ώστε ο Χριστιανισμός να γίνει αργότερα επίσημη θρησκεία του Βυζαντίου (επί Μέγα Θεοδοσίου, 380 μ.Χ.) προχωράει σε κάτι που οι περισσότεροι ιστορικοί σήμερα πιστεύουν, ότι οι πραγματικοί λόγοι πίσω από την εν λόγω ενέργεια ήταν πολιτικοί, για να καταλήξει έντεχνα και σχεδόν αθόρυβα στο συμπέρασμα πως πίσω από τον ίδιο υπήρχε μία παρασκηνιακή ομάδα που επιθυμούσε να μετατρέψει το χριστιανισμό σε μαζικό μέσο χειραγώγησης.
Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το λεγόμενο "σημείο δίχως επιστροφή" όπου μία ιστορική έρευνα μετατρέπεται σε θεωρία συνωμοσίας. Είναι το τρίτο και τελευταίο βήμα στο συλλογισμό του 1ου μέρους της ταινίας, όπου μία υποκειμενική και αστήρικτη υπόθεση ντύνεται με την αξιοπιστία των δύο προηγούμενων βημάτων/ γεγονότων ώστε να γίνει ασυνείδητα αποδεκτή. Κάπως έτσι, το Zeitgeist καταλήγει στο συμπέρασμα πως "οι Ρωμαίοι εφηύραν το χριστιανισμό αποκλειστικά ως μέσο κοινωνικού και οικονομικού ελέγχου της τότε πολιτισμένης Ευρώπης"!

Η Αμερικανική Κυβέρνηση Υπεύθυνη για την 11η Σεπτεμβρίου!
Σε αυτό το σημείο γίνεται το πέρασμα στο 2ο μέρος του ντοκιμαντέρ με τίτλο "Όλος ο Κόσμος μία Σκηνή", το πλέον εντυπωσιακό της ταινίας ως προς τον τρόπο που παρουσιάζει και "δένει" μεταξύ τους τα γεγονότα. Αφορά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης και επιχειρεί να αποδείξει πως πίσω απ' αυτό βρισκόταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ, στην προσπάθεια της να πείσει την αμερικανική κοινή γνώμη για την έναρξη του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή του Αφγανιστάν.
Πως όμως στηρίζει τόσο ακραίους ισχυρισμούς; Απλά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της εις άτοπου απαγωγής. Τι θέλω να πω; Αναφέρει αρχικά ολόκληρη την επίσημη εκδοχή των γεγονότων, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει στοιχεία που ακυρώνουν ένα προς ένα τα επί μέρους σημεία της.
Κάπως έτσι, "αποκαλύπτει" ότι η θεωρία που θέλει τους δύο πύργους να πέφτουν από υπερβολική θερμοκρασία είναι ψευδής, παρουσιάζοντας δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων που κάνουν λόγο για πολλαπλές εκρήξεις, το γεγονός ότι οι πύργοι έπεσαν με ταχύτητα ελεύθερη πτώσης, ότι ένα τρίτο κτήριο δίπλα στους Δίδυμους Πύργους που δεν χτυπήθηκε από αεροπλάνο έπεσε επίσης δίνοντας την εντύπωση ότι καταστράφηκε με ελεγχόμενη κατεδάφιση, κ.α.!
Επιπλέον, αναφέρεται στον "μύθο" των 19 αεροπειρατών, "αποκαλύπτοντας" ότι καμία λίστα επιβατών των πτήσεων που καταλήφθηκαν από τους τρομοκράτες δεν περιείχε έστω και ένα από τα ονόματα των 19. Μάλιστα, τουλάχιστον 4 εξ αυτών είναι σήμερα... ζωντανοί!

"Δεν μπορούσα να το πιστέψω όταν είδα το όνομα μου μέσα στη λίστα των αεροπειρατών που έδωσε στη δημοσιότητα το FBI. Υπήρχε το όνομα μου και η ημερομηνία γέννησης μου, όμως δεν είμαι βομβιστής αυτοκτονίας. Είμαι εδώ! Είμαι ζωντανός και δεν έχω ιδέα πως να πιλοτάρω ένα αεροπλάνο.", ανέφερε ο Abdulaziz al-Omari στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph, δώδεκα μόλις μέρες μετά την 11η Σεπτεμβρίου!

Επιπλέον, η Επιτροπή της 11ης Σεπτεμβρίου που συστάθηκε στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανενός είδους προειδοποίηση ή προετοιμασία της κυβέρνησης για τις εν λόγω τρομοκρατικές επιθέσεις. Και όμως, εν έτη 2002 το CNN International παρουσίασε στοιχεία που αποδείκνυαν πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δύο χρόνια πριν την επίθεση έκανε ασκήσεις ετοιμότητας σε ένα σενάριο όπου τρομοκράτες καταλαμβάνουν αεροπλάνα και τα χρησιμοποιούν ως όπλα τρομοκρατικής επίθεσης. Μάλιστα, ανάμεσα στους στόχους των τρομοκρατών ήταν οι Δίδυμοι Πύργοι και το Πεντάγωνο!
Πλήθος άλλων πραγματικών -ή τουλάχιστον πολύ κοντά στην πραγματικότητα- στοιχείων κάνουν την εμφάνιση τους στο 2ο μέρος του Zeitgeist, θέτοντας υπό ισχυρή αμφισβήτηση την επίσημη εκδοχή των γεγονότων. Γιατί όμως να φτάσει σε αυτό το σημείο η κυβέρνηση των ΗΠΑ;

Όλα Συνδέονται Νούμερο 2
Και κάπου εδώ τα γεγονότα δίνουν τη θέση τους στις υποθέσεις, παρουσιάζοντας τη θεωρία συνωμοσίας του 2ου μέρους της ταινίας. Όπως υποστηρίζει το Zeitgeist, ο φόβος της τρομοκρατίας έχει χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν ουκ ολίγες φορές για την καθοδήγηση της κοινής γνώμης ώστε να αποδεχθεί μέτρα μείωσης των ατομικών ελευθεριών των πολιτών. Έτσι και τώρα, τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε ΗΠΑ (11 Σεπτεμβρίου 2001), Μαδρίτη (11 Μαρτίου 2004) και Λονδίνο (7 Ιουλίου 2005) ήταν σχεδιασμένα από τις κυβερνήσεις για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Που στηρίζεται όμως η γενίκευση της εν λόγω θεωρίας συνωμοσίας εκτός των ΗΠΑ; Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Λονδίνου αποδείχθηκε αργότερα πως την ημέρα που έγιναν οι επιθέσεις στο λεωφορείο και στο μετρό, πραγματοποιούνταν ασκήσεις/ σενάρια τρομοκρατικών επιθέσεων στους ίδιους σταθμούς, την ίδια ώρα και με τον ίδιο τρόπο!
Κάπως έτσι, το Zeitgeist καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: "Μεμονωμένες μονάδες μέσα στην κυβέρνηση σχεδίασαν τρομοκρατικές επιθέσεις ενάντια στους πολίτες τους, με σκοπό να καθοδηγήσουν την κοινή γνώμη ώστε να στηρίξει τα σχέδια τους. Αυτό γίνεται για χρόνια. Η 11η Σεπτεμβρίου ήταν μία δουλειά εκ των έσω!"

Χειραγώγηση Πολιτών και Κυβερνήσεων Μέσω του Τραπεζικού Συστήματος
Κάπως έτσι φτάνουμε στο πιο αδύναμα στοιχειοθετημένο και κατ' επέκταση πιο "συνωμοσιολογικό" κομμάτι του Zeitgeist, το 3ο και τελευταίο μέρος που φέρει τον τίτλο "Μην σας Απασχολούν οι ’νθρωποι Πίσω από την Κουρτίνα". Εδώ εξετάζεται το παρασκήνιο πίσω από τα μεγάλα οικονομικά κραχ των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου μίας μικρής ομάδας τραπεζιτών (J. P. Morgan, D. Rockfeller, κ.α.) για απόλυτο έλεγχο των πολιτών και της αμερικανικής κυβέρνησης.
Αν και αρχικά η όλη προσέγγιση μοιάζει να αφορά μόνο τις ΗΠΑ -μιας και γίνεται αναφορά στο οικονομικό πανδαιμόνιο του 1907, στο κραχ του 1929, στο πως η Federal Reserve Bank που εκδίδει το δολάριο κατάφερε να εξαφανίσει τον ανταγωνισμό (μόνο το 1929 έκλεισαν 5.400 ανεξάρτητες τράπεζες)- εντούτοις σύντομα η ταινία προχωράει σε αναλύσεις που δείχνουν ότι το πιστωτικό σύστημα που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια πολίτες και κυβερνήσεις στην υπερχρέωση, ενώ υποστηρίζει ότι σχεδόν όλοι οι μεγάλοι πόλεμοι (1ος και 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, κ.λπ.) έχουν υποκινηθεί από το διεθνές τραπεζικό καρτέλ προς ίδιον όφελος!

Μάλιστα, τέτοια ακραία συμπεράσματα στηρίζονται από δηλώσεις αρκετών προέδρων των ΗΠΑ, όπως π.χ. του Woodrow Wilson που επέτρεψε την ίδρυση της Federal Reserve Bank: "Το μεγάλο βιομηχανικό μας έθνος ελέγχεται από το δικό του τραπεζικό σύστημα. Το τραπεζικό μας σύστημα είναι ιδιωτικά διοικούμενο. Η ανάπτυξη του έθνους μας και, επομένως, όλες μας οι δραστηριότητες βρίσκονται στα χέρια λίγων ανθρώπων [...] που ελέγχουν και καταστρέφουν κάθε αυθεντική οικονομική ελευθερία για την προστασία των δικών τους συμφερόντων.
Έχουμε καταλήξει να είμαστε μία από τις χειρότερα ελεγχόμενες και απολύτως καθοδηγούμενες κυβερνήσεις του πολιτισμένου κόσμου. Δεν είμαστε πλέον κυβέρνηση της ελεύθερης γνώμης, μήτε εκλεγμένη από την πλειοψηφία, αλλά μία κυβέρνηση που εκλέγεται και καθοδηγείται από μικρές ομάδες ισχυρών ανθρώπων."

Όλα Συνδέονται Νούμερο 3
Στο συγκεκριμένο κομμάτι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικών γεγονότων και υποθέσεων είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη, ίσως γιατί τα στοιχεία που υπάρχουν δεν δικαιολογούν ικανοποιητικά τις υποθέσεις/ θεωρίες που παρουσιάζονται, κάτι που ώθησε τον παραγωγό Peter Joseph να επιδιώξει αυτό το θολό τοπίο εσκεμμένα.
Κάπως έτσι, αν τα όσα παρουσιάστηκαν έως τώρα σχετικά με το 3ο μέρος μπορεί να έχουν σχέση με την πραγματικότητα (αν και δεν στηρίζονται αρκετά με στοιχεία), από εδώ και πέρα οι συλλογισμοί που πραγματοποιούνται στο Zeitgeist μοιάζουν να ξεφεύγουν από τα όρια της λογικής. Τι θέλω να πω; Ούτε λίγο ούτε πολύ, η ταινία υποστηρίζει πως υπάρχει ένα παγκόσμιο σχέδιο ελέγχου πολιτών και κυβερνήσεων μέσω του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο σταδιακά όλο το χρήμα -και κατ' επέκταση η εξουσία- συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα κέντρα εξουσίας. Σύμφωνα πάντα με το Zeitgeist, το εν λόγω σχέδιο έχει ήδη επιτευχθεί στην Ευρώπη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παρασκηνιακά ετοιμάζεται στη βόρεια Αμερική με τη νομισματική ένωση των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό και τη δημιουργία του νομίσματος Amero (κατά αντιστοιχία του Euro). Επίσης, ήδη υπάρχει Αφρικανική Ένωση, ενώ στα σκαριά βρίσκεται κάτι παρόμοιο και στην Ασία.
Επόμενο βήμα; Όλα τα παραπάνω κέντρα ελέγχου που θα δημιουργηθούν στις εκάστοτε ηπείρους να ενωθούν σε μία ενιαία παγκόσμια κυβέρνηση που θα μπορεί να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη τη γη. Σας φαίνονται υπερβολικοί οι ισχυρισμοί; Και όμως, δεν είναι κάτι καινούργιο στους συνωμοσιολογικούς κύκλους, κάτι που μου έκανε ξεκάθαρο και ο David Icke -ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή συνωμοσιολόγους παγκοσμίως- σε συζήτηση που είχαμε πριν από λίγους μήνες.
Βέβαια, για το Zeitgeist το παρασκηνιακό σχέδιο παγκόσμιου ελέγχου δεν σταματάει εδώ, μιας και μετά την εγκαθίδρυση μίας παγκόσμιας κυβέρνησης θα απομένει ένα ακόμα τελικό βήμα. Ποιο είναι αυτό; Κατ' εμέ έχουμε ήδη χαθεί αρκετά -και επικίνδυνα- μέσα σε συνωμοσιολογικά σενάρια, οπότε ας σταματήσουμε κάπου εδώ και ας αφήσουμε τη συνέχεια για τις οθόνες σας.

Έρευνα Vs Πειθώ
Κάπου εδώ όμως πρέπει να σταματήσουμε τον χορό των "αποκαλύψεων", ώστε να καθίσουμε πίσω και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που προσφέρονται απλόχερα και αφιλοκερδώς στο Zeitgeist.
Από τα τρία μέρη του ντοκιμαντέρ, το 1ο χαρακτηρίζεται από τη μεγαλύτερη αξιοπιστία των στοιχείων μιας και τα όσα αναφέρει έχουν δημοσιευθεί ήδη σε πλήθος βιβλίων και ακαδημαϊκών ερευνών. Το 2ο μέρος αν και παρουσιάζει πλήθος στοιχείων που είναι πραγματικά ή τουλάχιστον πολύ κοντά στην πραγματικότητα, χαρακτηρίζεται από μία εκτεταμένη αοριστία ως προς τη σύνδεση των στοιχείων με τις πηγές τους, χάνοντας έτσι έως ένα μεγάλο βαθμό την ερευνητική του αξία. Το 3ο μέρος όπως έχουμε ήδη πει είναι το πλέον αστήρικτο, μιας και παρουσιάζει κάποια στοιχεία στην αρχή αλλά αδυνατεί να αναφέρει έστω και κάποια ονόματα που κρύβονται πίσω από αυτή τη συνωμοσία σήμερα (παραμόνο ποιοι την ξεκίνησαν πριν από έναν αιώνα).
Επομένως, πως καταφέρνει να "πείσει" την πλειοψηφία των θεατών του; Επί της ουσίας, ο παραγωγός Peter Joseph εφαρμόζει στην εντέλεια την τεχνική ψυχολογικής πειθούς του Dale Carnegie (How to Win Friends and Influence People, εκδ. Simon and Schuster, 1936). Ο λόγος για την τεχνική του "Ναι-Ναι", η οποία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό κάθε καλού συνωμοσιολόγου και η σωστή εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα στον εκφωνητή να επηρεάσει σταδιακά την αντιληπτική ικανότητα του θεατή! Πως επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο; Ας πάρουμε για παράδειγμα το 2ο μέρος της ταινίας που αφορά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ξεκινάει με πληροφορίες που είναι όντως πραγματικές (αλλεπάλληλες εκρήξεις, σχεδόν ελεύθερη πτώση των κτηρίων, κ.λπ. το πρώτο "ναι"), ακολουθούν πληροφορίες που είναι αρκετές ώστε να κάνουν τον αναγνώστη να αναρωτηθεί για το προηγούμενο δόγμα στο οποίο πίστευε (σενάρια/ ασκήσεις τρομοκρατικού χτυπήματος από το FBI που ταυτίζονται με τα γεγονότα του 2001, κ.λπ. το δεύτερο "ναι") και κάπου εκεί εισάγει τη δική του ερμηνεία για το ποιος υποκινεί τα εκάστοτε γεγονότα ωθώντας σχεδόν αθόρυβα τον αναγνώστη να την αποδεχτεί (η κυβέρνηση είναι πίσω από όλα το τρίτο ναι).
Και η τεχνική πειθούς του Carnegie είναι μόνο μία από τις πολλές που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παραγωγή του Zeitgeist, με αποτέλεσμα να ωθήσει αρκετούς σε σχόλια όπως αυτό του Jordyn Marcellus στην εφημερίδα Gauntlet του Πανεπιστημίου του Calgary (Καναδάς): «Για ταινία που στοχεύει στην καταπολέμηση της χειραγώγησης, η δημιουργία της στηρίζεται υπερβολικά σε τεχνικές χειραγώγησης!»

Τι Είναι Τελικά το Zeitgeist;
Επομένως, τι είναι το Zeitgeist; Εν συντομία, δεν παρουσιάζει αντίθετες απόψεις, αναφέρεται μόνο στις αποδείξεις που στηρίζουν τις θεωρίες που παρουσιάζει, δεν έχει άμεση σύνδεση μεταξύ αποδεικτικών στοιχείων και πηγών κάνοντας τον έλεγχο της εγκυρότητας του εξαιρετικά δύσκολο, δεν παρουσιάζει παρά λιγοστές απόψεις "ειδικών", πραγματοποιεί συλλογιστικά άλματα βασιζόμενο σε έλλειψη στοιχείων ή υποκειμενική κρίση των υπαρχόντων, κ.λπ. ’ρα, σίγουρα δεν είνα έρευνα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοια γιατί θα σας απογοητεύσει.
Από την άλλη όμως, αποτελεί μία ταινία -ένα κινηματογραφικής φιλοσοφίας ντοκιμαντέρ- που χρησιμοποιώντας με εξαιρετικό τρόπο τη δύναμη που ασκεί η εικόνα και ο ήχος στον άνθρωπο, κάνει πιο πιστευτές και αρεστές μερικές από τις γνωστότερες θεωρίες συνωμοσίας παγκοσμίως. Καταφέρνει να προσπεράσει την ενστικτώδη αντίδραση απόρριψης του μέσου ανθρώπου προς κάθε συνωμοσιολογική θεωρία, επιτυγχάνοντας κάτι που χιλιάδες σχετικά βιβλία δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα. Και το κυριότερο: δημιουργεί πολλά ερωτήματα και προσφέρει έδαφος για αρκετές διαφωνίες και συζητήσεις!
Το cinema στην υπηρεσία των συνωμοσιολογικών θεωριών λοιπόν! Η συμβουλή μου; Κατεβάστε την ταινία στον υπολογιστή σας (www.zeitgeistmovie.com), καλέστε 2-3 φίλους για την προβολή και ετοιμαστείτε για επικές συζητήσεις. Προς θεού όμως, μην πάρετε της μετρητοίς οτιδήποτε δείτε. Το Zeitgeist είναι μία ταινία καλή στο να δημιουργεί ερωτήματα και να μας βάζει σε διαδικασία σκέψης και αμφισβήτησης για το αν τελικά τα πράγματα είναι όπως φαίνονται. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι καλή στο να δίνει απαντήσεις!

[Επιπλέον πληροφορίες]


[1] Τι Σημαίνει Zeitgeist;
Ως όρος έχει τις ρίζες του μέσα στο φιλοσοφικό κόσμο των ιδεών. Όπως διαβάζουμε στο The Dictionary of the History of Ideas (Πανεπιστήμιο της Virginia), στη λέξη Zeitgeist ή Geist der Zeit ή Geist der Zeiten το zeit έχει τη σημασία της "χρονικής περιόδου - εποχής" ενώ το geist αυτή του "πνεύματος". Έτσι, zeitgeist σημαίνει το "πνεύμα της εποχής", ή καλύτερα το "πνεύμα των καιρών". Με ποια έννοια όμως;
Αιώνες τώρα υπάρχει η αίσθηση ότι μία συγκεκριμένη χρονική περίοδος μπορεί να χαρακτηριστεί από μία γενικότερη έννοια που ξεχωρίζει κατά τη διάρκεια της, όπως για παράδειγμα ήταν η συνταγματική μοναρχία ή ο ρομαντισμός, όχι όμως μόνο ως μόδα των καιρών αλλά και ως εποχή. Έτσι, για πολλούς σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή του internet, σύμφωνα όμως με την ταινία το "πνεύμα των καιρών" είναι ο παρασκηνιακός έλεγχος των μαζών. Μήπως όμως το zeitgeist του σήμερα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία ευρύτερη συνωμοσιολαγνεία;

[2] Zeitgeist 2 - Η Συνέχεια!
Δεν δίστασα να επικοινωνήσω με τον παραγωγό του Zeitgeist - The Movie, Peter Joseph, ρωτώντας τον για τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει.
«Δεν είναι καθόλου φήμες!», μου απάντησε δίχως περιστροφές. «Το Zeitgeist-Addndum θα ανεβεί στο διαδίκτυο τον Οκτώβριο του 2008, φυσικά δωρεάν. Στόχος του είναι να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην αρχική ταινία.»
Σε σχετική μου ερώτηση για τις τρύπες και τα συλλογιστικά άλματα που χαρακτηρίζουν το πρώτο Zeitgeist ήταν σαφέστατος: «Μα δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση όσοι δουν τα ντοκιμαντέρ μου να αποδεχθούν όσα αναφέρονται ως αλήθεια. Ευχή μου είναι να αποτελέσουν έναυσμα για όσους τα δουν ώστε να αναζητήσουν και να βρουν μόνοι τους αυτά που επιθυμούν. Διότι η αλήθεια δεν μπορεί να χωρέσει σε λέξεις, παραμόνο να συνειδητοποιηθεί!»

www.metafysiko.gr

Ιερά Λείψανα Αγίων

Συγγραφέας: Ράνια Ιωάννου (melian)
Αρθρο μέλους
Ανεξήγητα-Μυστήρια



Ο άνθρωπος προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα του θανάτου, από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποίησε τη θνητότητα του. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι ο θάνατος, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι καθημερινά ολόγυρά μας και συνεχώς προσπαθούμε, έστω ασυνείδητα, να βρούμε απαντήσεις και να τον αποδεχτούμε. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και η κάθε θρησκεία στηρίζει όλη τη διδασκαλία της πάνω σε αυτό το πρωταρχικό ερώτημα: «Τι συμβαίνει μετά το θάνατο;» Οι απαντήσεις που δίνονται είναι πολλές και μάλλον δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πούμε με βεβαιότητα ποια απ' όλες ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Όσον αφορά στο χριστιανισμό - τη θρησκεία με την οποία θα ασχοληθούμε στο παρόν κείμενο - η μετά θάνατον ζωή αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, ενώ το ερώτημα που ουσιαστικά τίθεται είναι σε ποια πλευρά θα καταλήξει κανείς: στον Παράδεισο ή στην Κόλαση; Σύμφωνα με το χριστιανικό δόγμα οι άνθρωποι θα κριθούν μετά θάνατον και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της Δευτέρας Παρουσίας, ανάλογα με τα όσα έπραξαν όσο ζούσαν. Κάθε κανόνας όμως έχει και τις εξαιρέσεις του. Κάποιοι άνθρωποι, λοιπόν, που έζησαν ενάρετα και χριστιανικά τη ζωή τους ενδέχεται να δεχτούν τη Θεία Χάρη αμέσως μετά το φυσικό τους θάνατο μέσω της αφθαρσίας του σώματός τους.
Σύμφωνα με τη Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία η αφθαρσία του νεκρού σώματος διαφέρει από τη μουμιοποίηση (διαδικασία κατά την οποία ένα πτώμα γίνεται μούμια με ειδική επεξεργασία, ως ταφικό έθιμο που εφαρμοζόταν μεταξύ άλλων στους αρχαίους Αιγυπτίους). Ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός άφθαρτου σώματος και βασική προϋπόθεση τουλάχιστον στην Ορθόδοξη Εκκλησία για να ανακηρυχτεί κάποιος άγιος είναι το γλυκό άρωμα που αναδύεται από το λείψανο. Οι πιστοί συνήθως το παρομοιάζουν με άρωμα μύρου ή φρέσκων λουλουδιών.
Όσοι πιστεύουν στον χριστιανικό Θεό θεωρούν ότι το φαινόμενο της αφθαρσίας είναι ένα ακόμα θαύμα που αποδεικνύει τη δύναμη του Θεού. Οι σκεπτικιστές όμως δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Για άλλη μια φορά, λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά στην πάλη της θρησκείας και της επιστήμης, της πίστης και της λογικής.

Παιδικές μνήμες
Κατά την προσωπική μου εμπειρία, η λατρεία των ιερών λειψάνων είναι μια πρακτική που... κυριαρχεί κατά κόρον στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια των παιδικών μου χρόνων επισκέφτηκα με την οικογένειά μου διάφορα μοναστήρια κι εκκλησίες για να προσκυνήσουμε το σκήνωμα κάποιου αγίου. Αποφάσισα, εν μέρει, ν' ασχοληθώ και να γράψω για αυτό το θέμα γιατί ακόμα είναι χαραγμένο στη μνήμη μου το παράξενο συναίσθημα που με κατέκλυζε κάθε φορά που πλησίαζα το εκάστοτε σκήνωμα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι πάντα με κατέκλυζε μια μακάβρια αίσθηση και δίσταζα να πλησιάσω το φέρετρο του αγίου. Τώρα πια που έχω μεγαλώσει αναρωτιέμαι γιατί έπρεπε ως παιδί να υποστώ μια τέτοια επαναλαμβανόμενη, τραυματική εμπειρία. Δυστυχώς, με την εν λόγω πρακτική να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ακόμα και σήμερα, πολλά παιδιά εξακολουθούν κάθε χρόνο να βιώνουν την ίδια κατάσταση. Κάποιοι άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι η αφθαρσία των ιερών λειψάνων οφείλεται σε θαύμα, δεν δίστασαν ακόμα και να δηλώσουν ότι πρόκειται για μια πρακτική άκρως νεκροφιλική που αποσκοπεί μόνο στη συγκέντρωση χρήματος.

Η αφθαρσία σημάδι της Θείας Χάρης
Το φαινόμενο της λατρείας των ιερών λειψάνων δεν είναι σύγχρονο. Αντιθέτως, φαίνεται να ξεκίνησε από τα πρώτα κιόλας χρόνια του χριστιανισμού. Παρ' όλο που το φαινόμενο δεν εμφανίζεται αυτούσιο μέσα στις Γραφές, υπάρχουν κάποια χωρία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, τα οποία στηρίζουν έμμεσα αυτή την πρακτική. Διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη μετά το θάνατο του Προφήτη Ηλία: «Και ενώ έθαπτον άνθρωπον τινά ιδού είδον τάγμα και έρριψαν τον άνθρωπο εις τον τάφον του Ελισσαίε και καθώς ο άνθρωπος υπήγε και ήγγισε τα οστά του Ελισσαίε ανέζησε και εστάθη επί τους πόδας αυτού» (Βασιλέων Β΄ 13:21). Διαβάζουμε επίσης στην Καινή Διαθήκη στις Πράξεις των Αποστόλων σε δύο διαφορετικά χωρία: «ώστε κατά τας πλατείας εκφέρειν τους ασθενείς και τίθενται επί κλινών και κραβάττων, ίνα ερχομένου Πέτρου καν η σκιά επισκιάση τηνί αυτών.» (Πράξεις Αποστόλων 5:15), «Δυνάμεις τε ου τας τυχούσας εποίει ο Θεός διά των χειρών Παύλου, ώστε και επί τους ασθενούντας επιφέρεσθαι από του χρωτός αυτού σουδάρια ή σιμικίνθια και απαλλάσσεσθαι απ' αυτών τας νόσους, τα τε πνεύματα τα πονηρά εξέρχεσθαι απ' αυτών.» (Πράξεις Αποστόλων 19:11-12) Η λατρεία όμως των ιερών λειψάνων άρχισε να εξαπλώνεται ολοένα και πιο πολύ, ώσπου έγινε οριστικά μέρος της χριστιανικής λατρείας, χάρη στη διδασκαλία κάποιων επιφανών ανδρών της εκκλησίας, όπως ο ’γιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (347-420), ο ’γιος Ιερώνυμος (347-420), ο ’γιος Αυγουστίνος (354-430), ο Γρηγόριος ο Μέγας (540-604) και ο ’γιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός (676-749).
Πώς εξηγεί όμως η ίδια η εκκλησία την αφθαρσία των λειψάνων των αγίων; Γιατί άλλο είναι η λατρεία ενός λείψανου κι άλλο η λατρεία ενός άφθαρτου λείψανου. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται, κατά βάση, για ένα υπερφυσικό φαινόμενο, για ένα «θαύμα», σύμφωνα με την θρησκευτική ορολογία. Ο Απόστολος Παύλος αναφέρει στην επιστολή του προς Κορινθίους Α΄ «ουκ οίδατε ότι ναός Θεού έστε και το Πνεύμα του Θεού οικεί εν υμίν;» Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διδασκαλία της χριστιανικής εκκλησίας, το ’γιο Πνεύμα κατοικεί στο σώμα κάθε άγιου ανθρώπου. Μετά το φυσικό θάνατο το σώμα που εξακολουθεί να φέρει τη Χάρη του Θεού είναι πολύ πιθανόν να παραμείνει αναλλοίωτο σαν μια πρόγευση της χάρης που θα δεχτούν όλοι οι πιστοί και θεοσεβούμενοι χριστιανοί κατά τη Δευτέρα Παρουσία. ’λλωστε, η ανάσταση του Χριστού αποτελεί το πιο ισχυρό επιχείρημα όλων όσοι πιστεύουν στον χριστιανικό Θεό. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο άνθρωπος αποτελείται από ύλη και πνεύμα, οι εκκλησιαστικοί πατέρες ισχυρίστηκαν ότι ο κάθε χριστιανός μπορεί και θα πρέπει να λατρεύει τα λείψανα των αγίων της χριστιανικής εκκλησίας, ως ένδειξη σεβασμού στη Θεία Χάρη.
Κάπως έτσι άρχισαν να λατρεύονται τα ιερά λείψανα, λατρεία που κατά καιρούς έλαβε διαστάσεις μαζικής υστερίας. Πολύ σύντομα άρχισαν να ανακαλύπτουν τις θαμμένες σορούς των αγίων και να χτίζουν πάνω από τους τάφους τους εκκλησίες προς τιμήν τους. Οργάνωναν γιορτές στο όνομα του εκάστοτε αγίου, ακόμα και μεγάλα ταξίδια για προσκύνημα, ενώ δεν δίσταζαν να μεταφέρουν τα λείψανα από μέρος σε μέρος για να τα προσκυνήσουν οι πιστοί, πρακτικές που εφαρμόζονται ακόμα και στις μέρες μας. Επιπλέον, οι χριστιανοί αυτοκράτορες ορκίζονταν υπό την παρουσία των λειψάνων, ενώ τα ίδια τα λείψανα θεωρούνταν κομμάτι του δημόσιου θησαυρού. Συχνά τα ιερά λείψανα κοσμούσαν τους διάφορους ναούς και τα νεκροταφεία, ενώ κάθε εκκλησία έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον ένα ιερό λείψανο ώστε να μπορεί να προσελκύει τους πιστούς και κατ' επέκταση να συγκεντρώνει χρήματα.

Παραδείγματα από τη Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία


Η Αγ. Μπερναντέτ με κέρινη μάσκα στο πρόσωπο όπως εκτίθεται σε προσκύνημα.

H Αγία Μπερναντέτ της Λούρδης
Τριάντα χρόνια μετά το θάνατό της, στις 22 Σεπτεμβρίου 1909, όλοι όσοι παρευρίσκονταν στην εκταφή του σκηνώματος της Αγίας Μπερναντέτ με έκπληξη ανακάλυψαν ότι το σώμα της αγίας παρέμενε άφθαρτο.
«Οι μοναχές που αφαίρεσαν τα φθαρμένα από την υγρασία ρούχα της αγίας, ανακάλυψαν ότι το σώμα της είχε παραμείνει άφθαρτο χωρίς κανένα ίχνος αποσύνθεσης, αν και εξαιρετικά αφυδατωμένο... Οι μοναχές, έχοντας κάθε καλή πρόθεση, έπλυναν το σώμα και με βάση τις τότε θρησκευτικές παραδόσεις το ξανάντυσαν πριν το τοποθετήσουν πάλι μέσα στο φέρετρο. Στη συνέχεια τοποθέτησαν δίπλα στο σκήνωμα τα επίσημα έγγραφα της εκταφής και σφράγισαν επίσημα το φέρετρο κλείνοντας για άλλη μια φορά το λείψανο της αγίας μέσα στον τάφο». [Parkinson, Francis. The Sublime Shepherdess, The Life of Saint Bernadette of Lourdes]
Δέκα χρόνια αργότερα, εν έτει 1919, το σκήνωμα βγήκε για άλλη μια φορά από τον τάφο. Ανακάλυψαν ότι το σώμα της παρέμενε άθικτο όπως και κατά την πρώτη εκταφή, το πρόσωπο της όμως είχε ελαφρώς χάσει το χρώμα του εξαιτίας της διαδικασίας πλύσης από τις μοναχές. Σήμερα το σκήνωμα της αγίας εκτίθεται σε προσκύνημα στο Παρεκκλήσι της Αγίας Μπερναντέτ στη Νεβέρ.


Το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα, όπως λατρεύεται στις μέρες μας. Οι σκεπτικιστές αμφισβητούν την αγιότητά του και ισχυρίζονται ότι είναι μια ακόμα μούμια.

Ο ’γιος Σπυρίδων, ο Πολιούχος ’γιος της Κέρκυρας
O ’γιος Σπυρίδων είναι ένας από τους πολλούς αγίους της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας, του οποίου το άφθαρτο λείψανο εκτίθεται σε προσκύνημα και λατρεύεται από τους πιστούς. Γεννημένος στην Κύπρο το 270 μΧ ανέβηκε στον επισκοπικό θρόνο της Τρεμιθούσας μετά το θάνατο της συζύγου του. Έζησε όλη του τη ζωή στην Κύπρο όπου και πραγματοποίησε διάφορα θαύματα. Όταν άνοιξαν τον τάφο του διαπίστωσαν ότι το σώμα του όχι μόνο δεν είχε αλλοιωθεί αλλά ανέδυε συγχρόνως ένα ευχάριστο άρωμα βασιλικού, σημάδι ότι αυτός ο ενάρετος και θρησκευόμενος άνδρας είχε δεχτεί τη Χάρη του Θεού. Το ιερό του λείψανο μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Κωνσταντινούπολη ενώ μετά την πτώση της Πόλης στους Τούρκους, το 1453, μεταφέρθηκε από τον Γιώργο Καλοχαιρέτη στην Κέρκυρα, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ένας κερκυραϊκός θρύλος θέλει τον άγιο να περπατάει κάθε βράδυ στα σοκάκια της Κέρκυρας και να εισακούει τις προσευχές των πιστών, γι' αυτό κάθε τόσο οι ιερείς βρίσκουν φθαρμένες τις σόλες των παπουτσιών του. Το σκήνωμα του αγίου λιτανεύεται τέσσερις φορές το χρόνο στις ημερομηνίες που πιστεύετε ότι ο άγιος με την παρέμβασή του έσωσε το νησί από την καταστροφή, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη βοήθειά του.
Γύρω όμως από το σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα έχει ξεσπάσει μεγάλη συζήτηση, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν πρόκειται για θαύμα, αλλά για προϊόν μουμιοποίησης. Οι τοπικές αρχές του νησιού δεν φαίνεται να κάμπτονται από αυτές τις αντιδράσεις μιας και τα χρήματα που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τόσο η τοπική εκκλησία όσο και το νησί από τους προσκυνητές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Η Επιστημονική άποψη
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι εκτός από τα δύο πιο πάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα λατρείας λειψάνων, υπάρχουν χιλιάδες άλλα που λατρεύονται από τα εκατομμύρια των πιστών της Καθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αξίζει όμως να δούμε και ποια είναι η γνώμη των σκεπτικιστών για το φαινόμενο, αλλά και αν αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί επιστημονικά. Ενώ, λοιπόν, οι χριστιανοί δέχονται τα διάφορα φαινόμενα με γνώμονα την πίστη τους στις Γραφές και στη διδασκαλία της Εκκλησίας, οι σκεπτικιστές, θέτοντας ασταμάτητα ερωτήματα βασισμένα στη λογική και την επιστήμη, προσεγγίζουν το φαινόμενο από μια διαφορετική σκοπιά.
Οι σκεπτικιστές είναι πεπεισμένοι ότι η αφθαρσία των λειψάνων μπορεί να εξηγηθεί επιστημονικά. Υπάρχουν δύο βασικοί μηχανισμοί οι οποίοι μπορούν να καθυστερήσουν την αποσύνθεση: η φυσική ή ξηρά μουμιοποίηση και η σαπωνοποίηση. Η φυσική ή ξηρά μουμιοποίηση, ιδιαίτερα γνωστή στους επιστημονικούς κύκλους, επέρχεται διατηρώντας αναλλοίωτο το νεκρό σώμα υπό τις κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες, όταν δηλαδή επικρατεί ξηρό κλίμα στο χώρο ταφής και υπάρχει έλλειψη οξυγόνου και κατ' επέκταση έλλειψη βακτηριδίων. Ο δεύτερος και πιο συχνός μηχανισμός είναι η σαπωνοποίηση (saponification) . Πρόκειται για χημική αντίδραση κατά τη διάρκεια της οποίας το ανθρώπινο ή ζωικό λίπος έρχεται σε επαφή με μία ισχυρή αλκαλική βάση, με αποτέλεσμα η σορός του νεκρού να διατηρείτε αναλλοίωτη παίρνοντας μια κέρινη όψη (grave ή mortuary wax). Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται σε μέρη με εξαιρετικά υγρό κλίμα.
Η αποσύνθεση μπορεί επίσης να καθυστερήσει σε μέρη όπου το έδαφος περιέχει μεγάλες ποσότητες θείου, όπως το έδαφος της Σαντορίνης που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο λόγω της ηφαιστειακής της δραστηριότητας. Για αιώνες οι ντόπιοι έβρισκαν κατά την εκταφή τα σώματα των νεκρών τους αναλλοίωτα και πίστευαν ότι είχαν μετατραπεί σε βρυκόλακες. Τόσο έντονη ήταν μάλιστα αυτή η πεποίθηση και τόσο τρόμο τους προκαλούσε που για να γλιτώσουν από τους βρυκόλακες έθαβαν τους νεκρούς στο κοντινό νησάκι Καμμένη, καθώς πίστευαν ότι οι βρυκόλακες δεν μπορούν να διασχίσουν το νερό. Εκείνη την εποχή δεν είχε αναπτυχθεί η επιστήμη, ώστε να μπορούν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο και όχι για κάτι υπερφυσικό ή δαιμονικό.



Μια μούμια που φυλάσσεται στο μουσείο του Βατικανού γεννάει ερωτηματικά. Γνώριζαν άραγε οι καθολικοί ιερείς τις αιγυπτιακές τεχνικές μουμιοποίησης;


Μηχανή δημιουργίας αγίων;
Εκτός λοιπόν από τις δύο αυτές περιπτώσεις φυσικής διατήρησης του σώματος υπάρχει και η περίπτωση της ταρίχευσης ή τεχνητής μουμιοποίησης. Ιδιαίτερα γνωστή στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την αφθαρσία των λειψάνων είναι και η περίπτωση του Ezio Fulcheri, παθολόγου του Πανεπιστημίου της Γένοβας που διεξήγαγε διάφορες έρευνες πάνω στο φαινόμενο και δήλωσε τα εξής: «Τι είναι άραγε το θαύμα αν όχι κάτι ανεξήγητο, κάτι ιδιαίτερο που μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους; Το ότι οι αιτίες που το προκαλούν ίσως να μην είναι εμφανείς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν οφείλεται σε φυσικές διαδικασίες που διαφέρουν από τη συνηθισμένη ροή των πραγμάτων.» Ο Ezio Fulcheri είναι ένας από τους πολλούς επιστήμονες - παθολόγους, ραδιολόγους, χημικούς - που το ίδιο το Βατικανό όρισε για να ελέγξει την αυθεντικότητα των ιερών λειψάνων που είχε στην κατοχή του και να συμβάλλει στη διατήρησή τους. Το 1986 του ζητήθηκε να βοηθήσει στη διαδικασία διατήρησης του σώματος του Ουκρανού καρδιναλίου Jozef Slipyj, που είχε πεθάνει δύο χρόνια πριν. Αν, λοιπόν, η Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιεί στις μέρες μας τέτοιου είδους πρακτικές, γιατί να μην τις χρησιμοποιούσε και στο παρελθόν; Αυτή την ερώτηση ακριβώς έθεσε και ο ίδιος ο Fulcheri στον εαυτό του και ξεκίνησε να ερευνά και άλλα γνωστά ιερά λείψανα. Σύντομα ανακάλυψε την πιο γνωστή περίπτωση τεχνητής μουμιοποίησης, αυτής της Αγίας Μαργαρίτας της Κορτόνα. Η Αγία Μαργαρίτα πέθανε το 1279 και το σώμα της βρέθηκε αναλλοίωτο κατά την εκταφή λίγα χρόνια αργότερα. Ο Fulcheri και οι συνάδερφοί του που εξέτασαν τη σορό ανακάλυψαν έκπληκτοι ότι έφερε μεγάλες τομές στην κοιλιακή χώρα, ένδειξη ότι η διατήρηση του σώματος ήταν προϊόν ταρίχευσης. Ψάχνοντας στα εκκλησιαστικά έγγραφα ο Fulcheri ανακάλυψε ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Κορτόνα είχαν ζητήσει από την εκκλησία να διατηρήσει το σώμα της αγίας. Φαίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρα από αυτό το περιστατικό ότι η Εκκλησία γνώριζε πολύ καλά τη τεχνική διατήρησης ενός νεκρού σώματος την οποία μάλιστα και εφάρμοζε. Ακόμα χειρότερα, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Fulcheri, δεν πρόκειται για φαινόμενο του παρελθόντος, αλλά για πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα γεγονός που αναμφίβολα θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις.



Το άφθαρτο σώμα του μοναχού Βησσαρίωνα όπως εκτίθεται σε προσκύνημα.


Η περίπτωση του ιερομόναχου Βησσαρίωνα
Το Μάιο του 2006 ήρθε ξαφνικά στη δημοσιότητα η είδηση της ανακάλυψης ενός άφθαρτου σώματος. Επρόκειτο για τη σορό του μοναχού Βησσαρίωνα Κορκολιάκου, το σώμα του οποίου, 15 χρόνια μετά τη ταφή του, βρέθηκε σχεδόν αναλλοίωτο στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, στη Φθιώτιδα. Με το που έγινε γνωστή η είδηση πλήθος πιστών άρχισε να συρρέει στο μοναστήρι για να προσκυνήσει το λείψανο του μοναχού. Ο αρμόδιος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος δήλωσε ότι η κατάσταση του σώματος ναι μεν θα μπορούσε να είναι ένδειξη αγιοποίησης αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν σκοπεύουμε ν' ανακηρύξουμε αυτόν τον άνθρωπο σε άγιο ή να καλέσουμε τους πιστούς να τον προσκυνήσουν». Η μητρόπολη Φθιώτιδος κάλεσε στο σημείο τέσσερις τοπικούς γιατρούς για να ελέγξουν την κατάσταση της σορού, κανένας όμως δεν μπόρεσε να δώσει κάποια επιστημονική εξήγηση. «Αν ξαναθάβαμε τη σορό, είναι πολύ πιθανόν ότι η διαδικασία της αποσύνθεσης θα συνεχιζόταν» δήλωσε ο Νίκος Καρακούκης, ο πέμπτος επιστήμονας που κλήθηκε από την Αθήνα, ο οποίος έκανε λόγο για περίπτωση φυσικής μουμιοποίησης, και συνέχισε λέγοντας «αν το σώμα δεν άρχιζε να αποσυντίθεται, μόνο τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ανεξήγητο γεγονός.» Παρ' όλα αυτά, οι υπεύθυνοι εκκλησιαστικοί παράγοντες αποφάσισαν να εκθέσουν το σώμα σε λαϊκό προσκύνημα, στάση διόλου διακριτική. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει πανδαιμόνιο στη Μονή, με τα πλήθη των πιστών να συρρέουν μαζικά για να προσκυνήσουν το σκήνωμα του μοναχού, ενώ έξω από τη Μονή οι διάφοροι επιτήδειοι άρχισαν να στήνουν εμπορικούς πάγκους με σκοπό να επωφεληθούν της κατάστασης. Εικόνες που σίγουρα δεν τιμάνε με κανένα τρόπο την Ελλαδική Ορθόδοξη Εκκλησία και το ποίμνιό της.
Η διαμάχη, λοιπόν, ανάμεσα στους πιστούς και τους σκεπτικιστές δεν άργησε να φουντώσει. Οι εκκλήσεις των δεύτερων να σταματήσει αυτή η υστερία καθώς πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, επιστημονικά εξηγήσιμο που προφανώς προκλήθηκε από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είχε ταφεί ο μοναχός, μέσα σε ένα κενοτάφιο στο οποίο επικρατούσαν συνθήκες μη επαρκούς οξυγόνωσης και ξηρού κλίματος, έπεσαν τελικά στο κενό. Ακόμα κι όταν το σκήνωμα του μοναχού Βησσαρίωνα άρχισε να αποσυντίθεται λόγω της έκθεσής του στο οξυγόνο και στα λοιπά βακτηρίδια κανένας εκκλησιαστικός παράγοντας δεν βγήκε δημόσια να επιβεβαιώσει το γεγονός. Αντιθέτως, έσπευσαν να σκεπάσουν το πρόσωπο του μοναχού με ένα ύφασμα και συνέχισαν να τον εκθέτουν δημόσια θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς, την κατάσταση επιδείνωσε και η στάση των πιστών που στην ανάγκη τους να πιστέψουν σε κάποια θεϊκή παρέμβαση, βιάστηκαν να αγιοποιήσουν τον μοναχό Βησσαρίωνα και έσπευσαν να προσκυνήσουν το λείψανό του. Η Μονή Αγάθωνος, λοιπόν, αντί να περιορίσει όλες αυτές τις αντιδράσεις προσεγγίζοντας το θέμα με σοβαρότητα και υπομονή επέλεξε να επωφεληθεί οικονομικά της κατάστασης χωρίς να δείξει το δέοντα σεβασμό ούτε στη χριστιανική πίστη την οποία πρεσβεύει, ούτε στον τεθνεώτα αλλά ούτε και στο ποίμνιό της .

Θαύμα ή φυσικό φαινόμενο;
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι το εξής: πρόκειται για θαύμα, σημάδι της Θείας Χάρης ή για ένα ακόμα φυσικό φαινόμενο που προκύπτει κάτω από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ή ακόμα και από τους ίδιους τους ανθρώπους; Όλοι οι άνθρωποι, λίγο ή πολύ, έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε σε μια ανώτερη δύναμη και να ελπίζουμε σε θαύματα. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας τυφλώνει και να μας κάνει δεχόμαστε τα πάντα γύρω μας ως θαύματα σταλμένα από τον Θεό ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φυσικά φαινόμενα που έχουν εξηγηθεί επιστημονικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, της αφθαρσίας των λειψάνων δεν μπορούμε πια να μιλάμε για κάποιο ανεξήγητο γεγονός, για κάποιο «θαύμα» μιας και η επιστήμη πλέον μας προσφέρει ιδιαίτερα ικανοποιητικές απαντήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι μορφωμένοι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν γνωρίζουν τις επιστημονικές εξελίξεις και δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητά τους. Επιλέγουν παρ' όλα αυτά να συντηρούν ατόφιο το μύθο των άφθαρτων λειψάνων, συνεχίζοντας να εκθέτουν από δω κι από κει τα λείψανα των νεκρών αυτών ανθρώπων και να εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ελπίδα των πιστών που μέσα στην απελπισία τους ψάχνουν από κάπου να πιαστούν. Η πρακτική αυτή όμως κάνει κακό και στην ίδια την Εκκλησία ως σύνολο, γιατί μπορεί η Ιερά Σύνοδος να έδειξε στο θέμα του Βησσαρίωνα μια πιο επιφυλακτική στάση, δεν απαγόρεψε όμως ρητά όλο αυτό το παζάρι που στήθηκε στη Μονή Αγάθωνος εις βάρος των πιστών και του νεκρού. Για άλλη μια φορά άφησε, λοιπόν, να φανεί ότι υποστηρίζει ακόμα, έστω έμμεσα, τις μεσαιωνικές πρακτικές, αδυνατώντας να μεταφέρει το αληθινό μήνυμα του Χριστού στο σήμερα καταφεύγοντας σε ειδωλολατρικές πρακτικές, για τις οποίες συνηθίζει να κατηγορεί τις προγενέστερες θρησκείες.

metafysiko.gr

Η υπερπαραγωγή οπίου προκαλεί ευρω-σοκ

Ολο και πιο δυνατή γίνεται η φωνή της Ευρώπης όσον αφορά την αντιμετώπιση, την πρόληψη και την παρακολούθηση για την καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Αυτό διαπιστώνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) 2008 που καταγράφει την κατάσταση.

*Παρατηρείται μια αυξανόμενη σύγκλιση στον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη υιοθετούν εθνικές στρατηγικές για τα ναρκωτικά. Ηδη εγκρίθηκε το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για το 2009-2010 και αναμένεται η δημοσιοποίησή του.

Λύση στα υποκατάστατα

Θεωρούν επίσης ότι ο ΟΗΕ, επηρεαζόμενος από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι ασκούμενες πολιτικές και οι μελλοντικές κατευθύνσεις, δείχνει να βάζει νερό στο κρασί του και να αναθεωρεί την άποψη ότι τα υποκατάστατα νομιμοποιούν και συντηρούν τη χρήση.

*Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΕΚΠΝΤ Γουόλφγκανγκ Γκοτς στον τομέα αυτό, «βιώνουμε τη μεγαλύτερη συνοχή σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και εξηγεί:

«Σήμερα, τα κράτη-μέλη, καθώς και η Κροατία, η Τουρκία και η Νορβηγία, έχουν υιοθετήσει... εθνικό έγγραφο πολιτικής για τα ναρκωτικά. Το περασμένο έτος σημειώθηκε πρωτόγνωρη δραστηριότητα στη χάραξη πολιτικών σε εθνικό επίπεδο, καθώς περίπου τα μισά (13) κράτη-μέλη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αναθεώρησης της πολιτικής τους για τα ναρκωτικά».

*Επίσης σημαντική αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των χρηστών που λαμβάνουν θεραπεία απεξάρτησης και στα μέτρα που λαμβάνονται στον τομέα της πρόληψης.

Αύξηση του οπίου


Η καταπολέμηση των ναρκωτικών στοιχίζει στον ευρωπαϊκό κορβανά 40 δισ. ευρώ, όμως υπάρχουν ακόμη αμέτρητα «αγκάθια» και δυστυχώς θανατηφόρα: Ενας ευρωπαίος πολίτης χάνει κάθε ώρα τη ζωή του από υπερβολική δόση και σε αυτό συμβάλλει η ανεξέλεγκτη παραγωγή οπίου από το Αφγανιστάν με 8.200 τόνους ετησίως και αποτέλεσμα την υπεραφθονία της ηρωίνης, τη συνεχή αύξηση της χρήσης κοκαΐνης και την υψηλή παρουσίαση του ιού της ηπατίτιδας C στους χρήστες ενέσιμων ναρκωτικών.

1 Στην Ε.Ε. οι χρήστες οπιοειδών υπολογίζονται σε 1,7 εκατ. ενώ μόνο 600.000 υποβάλλονται ετησίως σε θεραπεία υποκατάστασης οπιοειδών. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η χρήση κυρίως της ηρωίνης συνδέεται με το 60% των περιπτώσεων που υποβάλλονται σε θεραπεία απεξάρτησης.

2 Σε 7.000-8.000 ανέρχονται ετησίως οι θάνατοι, από τους οποίους ποσοστό 80% οφείλεται στη χρήση οπιοειδών.

Το 2003 παρατηρήθηκε μια πτωτική τάση, όμως το πρόβλημα επιδεινώνεται και οι περισσότερες χώρες αναφέρουν αύξηση με μέσο όρο ηλικίας τα 35, ενώ ορισμένες, (μεταξύ τους και η Ελλάδα), καταγράφουν θανάτους σε νέους που είναι κάτω των 25 ετών.

3 Το 50% έως 80% των αιτήσεων θεραπείας αφορά τη χρήση οπιοειδών, ενώ η ενέσιμη χρήση αποτελεί κύριο παράγοντα εξάπλωσης και των λοιμωδών νοσημάτων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 νέες περιπτώσεις μόλυνσης από AIDS, που συνδέονται με τα ναρκωτικά, εμφανίζονται ετησίως στην Ευρώπη, ενώ αρκετές χώρες αναφέρουν ότι το 40% των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών μολύνονται από ηπατίτιδα C.

4 Οι διεγερτικές ναρκωτικές ουσίες όπως αμφεταμίνες, έκσταση, κοκαΐνη, είναι τα ναρκωτικά με τη δεύτερη μετά την κάνναβη συχνότερη κατανάλωση. Αν και η χρήση αμφεταμινών και έκστασης βρίσκονται σε πτώση, υπολογίζεται ότι 11 εκατ. Ευρωπαίοι καταναλώνουν αμφεταμίνες και 9,5 εκατ. έκσταση.

5 Η ηρωίνη συνεχίζει να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, με την παραγωγή να ξεπερνά τη ζήτησή της! Η παγκόσμια παραγωγή οπίου σημείωσε σημαντική αύξηση (34%) το 2007, 8.870 τόνους, κυρίως λόγω της αυξημένης παραγωγής του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα η δυνητική παραγωγή της ηρωίνης να απογειωθεί στους 733 τόνους.

Υπερπαραγωγή ηρωίνης

Επίσης στο Αφγανιστάν οφείλεται η μετατροπή του οπίου σε ηρωίνη, γεγονός που διαπιστώθηκε από τα εργαστήρια που εξαρθρώθηκαν.

6 Η ηρωίνη εισάγεται στην Ευρώπη από δύο κύριες οδούς διακίνησης: τη Βαλκανική και τα διάφορα παρακλάδια της που δέχονται τη διακίνηση μέσω του Πακιστάν, του Ιράν, της Τουρκίας. Και από την ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιούμενη «βόρεια οδό», μέσω της κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

Οι κατασχέσεις ηρωίνης αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ η ποσότητα που κατασχέθηκε στην Τουρκία, υπερδιπλασιάστηκε τελευταία. Συνολικά, το 2006 έγιναν 48.000 κατασχέσεις που ανέρχονται σε 19,4 τόνους.

7 Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ευρώπης, δηλαδή 71 εκατ. ενήλικες (15-64 ετών) έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους κάνναβη, 23 εκατ. έκαναν χρήση το τελευταίο έτος, ενώ 4 εκατ. ενήλικες τη χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένες χώρες παρατηρείται μείωση στη χρήση της, γεγονός που συνδέεται και με την αλλαγή στάσης απέναντι στο κάπνισμα. Στην Ευρώπη, οι χρήστες κάνναβης συχνά καπνίζουν και νικοτίνη.

8 Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 41.600 τόνους, εκ των οποίων τουλάχιστον το ήμισυ προέρχεται από Βόρειο και Νότιο Αμερική. Η τροφοδοσία, όμως, της Ε.Ε. γίνεται κυρίως από το Μαρόκο.

Ωστόσο και η ευρωπαϊκή παραγωγή ινδικής κάνναβης αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα το 2006 να έχουν κατασχεθεί 2,3 εκατ. δενδρύλλια.

9 Περίπου 12 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ηλικίας 15-64 ετών, έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη ενώ, 3,5 εκατ. 15-34 ετών έκαναν χρήση κοκαΐνης το τελευταίο έτος, και 1,5 εκατ. κατά τον τελευταίο μήνα.

Πεντακόσιοι θάνατοι συνδέθηκαν μόνο το 2006 αποκλειστικά με την κοκαΐνη.

10 Η Καραϊβική παραμένει βασική ζώνη διαμετακόμισης, όμως η εντυπωσιακή αύξηση της διακίνησης μέσω της δυτικο-αφρικανικής οδού είναι αυτή που θεωρείται ότι έχει συμβάλει στις αυξανόμενες ποσότητες και στην πτώση της τιμής της κοκαΐνης, ενισχύοντας παράλληλα το ρόλο της Ιβηρικής χερσονήσου ως κομβικού σημείου εισόδου.

Ναρκωτικά «ευφορίας»

Περισσότερες από 200 ψυχοτρόπες ουσίες διαφημίζονται σε ηλεκτρονικά καταστήματα, συχνά ως «νόμιμα ναρκωτικά ευφορίας».

Τα περισσότερα καταστήματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία και σε μικρότερο βαθμό στη Γερμανία και στην Αυστρία.

11 Οπως μας αναφέρει η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΠΝΤ στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό το 2008 να αναγνωριστεί μελλοντικά ως ορόσημο στην ιστορία της διεθνούς πολιτικής για τον έλεγχο των ναρκωτικών.

«Η Ευρώπη σε λίγο θα εγκαινιάσει το νέο σχέδιο δράσης για τα ναρκωτικά. Ελπίζουμε η παρότρυνσή της να «υπενθυμίσει» στην Ελλάδα την ανάγκη για διάλογο με την κοινωνία των πολιτών, θα συμβάλει στην υιοθέτηση της τελικής μορφής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης».
rpsoul@enet.gr
new.enet.gr

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ...


Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 100 του χρόνια. Σημαντική επέτειος για το σύλλογο και το γιορτάζει ανάλογα. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός θέλει νέο, σύγχρονο γήπεδο. Δίκαιο το αίτημα.
Πάνω στα δύο αυτά γεγονότα όμως, πατά η ελληνική κουτοπονηριά και οργιάζει: το θέμα του γηπέδου του Τριφυλλιού στο Βοτανικό συνδέθηκε με την ανέγερση στον παρακείμενο χώρο ενός εμπορικού κέντρου. Αντί οι υπεύθυνοι της ομάδας να αποσυνδέσουν τα δύο θέματα, επιδιώκουν να τα συνδέουν, εξυπηρετώντας διάφορα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα. Χρησιμοποιείται δηλαδή ο κόσμος του Παναθηκαϊκού ως μέσο πίεσης για να φτιάξει εμπορικό κέντρο ο Βωβός! Και από αυτό κερδίζουν ο...

επιχειρηματίας που ανεγείρει, οι μέτοχοι της ομάδας που κάνουν μυστικές συμφωνίες κάτω από το γραφείο και οι πολιτικοί που σπεύδουν να υμνήσουν την ανεγερση του εμπορικού κέντρου λες και πρόκειται για τη σωτηρία της πόλης...
Από την άλλη, επιχειρείται να στραφεί ο κόσμος μιας ποδοσφαιρικής ομάδας εναντίον ενός πολιτικού, που όσο κι αν είναι συμπαθής ή αντιπαθής, παραμένει πολικός και μάλιστα -έστω θεωρητικά- αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος. Μιλάμε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, εκπροσωπώντας το κόμμα του, αντιτίθεται στη δημιουργία του εμπορικού κέντρου, ενώ είναι υπέρ της δημιουργίας του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Οργανώνονται συλλαλητήρια, μύδροι εξαπολύονται κατά του Τσίπρα και γίνεται εμφανές οτι βιώνουμε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής!
Γιατί περί αυτού πρόκειται! Καλός, χρυσός ο Παναθηναϊκός, ωστόσο παραμένει μια ποδοσφαιρική ομάδα! Είναι ένα παιχνίδι το ποδόσφαιρο. Ούτε μεγάλη ιδέα, ούτε κοινωνικό κίνημα ούτε τίποτα! ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Κάποιοι ανεγκέφαλοι κουτοπόνηροι φροντίζουν να κάνουν πράξη το σύνθημα "άρτος και θεάματα" της χούντας, στρέφοντας τον όποιο φανατισμό των οπαδών εναντίον ακόμη και κοινοβουλευτικών κομμάτων Για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους, για να κερδίσουν θέσεις στη σκακιέρα, για να ασκήσουν πίεση στους πολιτκούς παίζουν παιχνίδι στις πλάτες των φιλάθλων.
Και κάποιοι άλλοι κουτοπόνηροι φροντίζουν να κεφαλαιοποιήσουν συμπάθειες και να τις κάνουν ψήφους. Κακλαμάνηδες και Μπακογιάννηδες τρέχουν να τσιμπήσουν ψήφους, να χαϊδέψουν τα αυτιά των οπαδών, να ανταποδώσουν το δώρο των μετόχων την ομάδας και να κρατήσουν καλές σχέσεις με τον επιχειρηματία Βωβό, επιδεικνύοντας μνημειώδη ιδιοτέλεια αλλά και υπέρτατη βλακεία! Τα θέλουν όλα δηλαδή! Μόνο κέρδη!
Επιπλέον, λιγότερο σημαντικό αλλά ενδιαφέρον σημειολογικά: o Παναθηναϊκός γιορτάζει τα 100 του χρόνια. Και η εκδήλωση γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής! Λες και το Μέγαρο δεν είναι χώρος Τέχνης αλλά ποδοσφαίρου! Ελληνικός αχταρμάς, όπερα και πεναλτι μπλέκονται σε ένα σύγχρονο παραλογισμό κακογουστιάς, ασυνέπειας και βλακείας. Αγνοώντας οτι το κάθε τι έχει την ώρα και το χώρο του!
Όταν μαζικοποιούνται ποδοσφαιρικοί οπαδοί και κινητοποιούνται εναντίον πολιτικού κόμματος από τη διοίκηση (ή με την ανοχή της και την κρυφή στήριξη) της ομάδας, όταν το θέμα της ανέγερσης ενός γηπέδου μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες γίνεται δούρειος ίππος για να κονομήσουν Βωβοί και άλλοι, όταν όλη η στορία γίνεται δεξαμενή ψηφοθηρίας από ανεκδιήγητους πολιτικούς, όταn νόλο αυτό το κακόσχημο θέαμα γιορτάζεται στο Μέγαρο Μουσικής, το όλο αποτέλεσμα έχει μια γεύση κακομαγειρεμένου φαγητού, κακής συνταγής, με έντονη δυσοσμία και άθλια γεύση.

dimolog

Ανέκδοτο για τους blogger

Ήταν κάποτε τρεις BLOGGER που πέθαναν και συνάντησαν τον Αγιο Πέτρο μπροστά από τις πύλες του Παραδείσου.

Αγιος Πέτρος: Πόσες φορές εκανες COPY PASTE, τέκνον μου;

BLOGGER 1: Μία φορά, Αγιέ μου

Αγιος Πέτρος: Τότε κάνε μια φορά τον γύρο του Παραδείσου και μετά μπες. Εσύ τέκνον μου; λέει στo 2 BLOGGER.

BLOGGER 2: Τρεις φορές, άγιέ μου.

Αγιος Πέτρος: Κάνε 3 φορές τον γύρο του Παραδείσου και μετά μπες. Και εσύ, ρωτάει EMENA, πόσες φορές ?

NIKOS: Μήπως σας βρίσκεται ένα μηχανάκι, άγιέ μου;

molemou

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails στους φίλους σας




Oταν στέλνετε FW e-mails βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.

ΜΑΘΕ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ:

Σας παρακαλώ σταματήστε να προωθείτε αλυσιδωτά e-mails στους φίλους σας.
Απλώς σταματήστε, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνετε το γιατί.

Αν παρόλα αυτά, θέλετε να μάθετε περισσότερα για το θέμα, διαβάστε το παρακάτω κείμενο.
Σας αφορά άμεσα.

Εντάξει, τώρα που... έχω την προσοχή σας, μπορώ να σας εξηγήσω περισσότερα. Σίγουρα έχετε λάβει κατά το παρελθόν e-mails τα οποία περιείχαν κάποια από τις παρακάτω φράσεις:

  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους και η Microsoft θα το ανιχνεύσει και θα σου στείλει 1000 δολάρια στον λογαριασμό σου.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να έχεις καλή τύχη. Ένας που δεν το έστειλε, πέθανε μετά από 7 ημέρες.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους γιατί το παιδάκι μου πάσχει από καρκίνο. Η AOL για κάθε e-mail που στέλνεις εσύ και οι φίλοι σου θα δίνει 5 cents για τη θεραπεία του παιδιού.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους για να ενημερωθούν για τον νέο ιό που κατακλύζει το internet.
  • Στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους. Οι πρώτοι 50 που θα το λάβουν, θα κερδίσουν ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια από την ΝΙΚΕ.
...και διάφορα άλλα τέτοια. Παρατηρήστε ότι όλες οι παραπάνω φράσεις (σε όποια γλώσσα κι αν είναι γραμμένες στο e-mail που θα λάβετε) εμπεριέχουν την πρόταση «στείλε αυτό το e-mail σε όλους σου τους φίλους» η οποία σχεδόν πάντα ακολουθείται από κάτι θετικό, είτε πρόκειται για χρηματική απολαβή, είτε για δώρο, είτε απλά για καλή τύχη.
Όλοι οι χρήστες που λαμβάνουν τέτοια e-mails (αλυσιδωτά e-mails ή chain mails) έχουν δύο επιλογές. Ή να τα αγνοήσουν ή να κάνουν αυτό που τους ζητάει το μήνυμα. Και επειδή συνήθως αυτό που ζητάει το μήνυμα είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να πατήσουν 2 clicks, απλώς το κάνουν. Χωρίς να το σκεφτούν. Χωρίς να σκεφτούν καν το κατά πόσο αυτό που αναφέρει το μήνυμα έχει έστω και την παραμικρή δόση αληθείας. Απλώς το κάνουν. Αγνοώντας όμως όλες τις δυσάρεστες συνέπειες που αυτό επιφέρει.
Πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να σας αγχώσω, ούτε να δαιμονοποιήσω τις καταστάσεις. Θα σας εξηγήσω όμως με απλά λόγια
α) γιατί συμβαίνει αυτό και
β) γιατί δεν πρέπει να το κάνετε.
Τόσο απλά.

Ας πούμε λοιπόν μερικές αλήθειες:

  • Δεν υπάρχει κανένα σύστημα εντοπισμού των e-mails σήμερα παγκοσμίως. Όταν κάποιο e-mail ισχυρίζεται ότι η Χ εταιρία εντοπίζει τα e-mails που στέλνονται ή προωθούνται στο internet με σκοπό να σας αποδώσει χρήματα, δώρα ή να βοηθήσει για κάποιον κοινωφελή σκοπό, απλώς λέει ψέματα. Μάλιστα λέει τόσο τραγικά ψέματα που, εμείς που ασχολούμαστε με την πληροφορική, κρατάμε κάθε φορά τις κοιλιές μας από τα γέλια - όχι γι' αυτούς που τα γράφουν, αλλά γι' αυτούς που τα πιστεύουν. Εσάς δηλαδή. Μάθετε λοιπόν ότι είναι τεχνικώς αδύνατον (λόγω της φύσης του ίδιου του internet) να εντοπιστεί ο αριθμός αυτών των μηνυμάτων που στέλνει ο ένας στον άλλο. Απλώς δε γίνεται. Όχι από τις εταιρίες, ούτε καν από τις κυβερνήσεις, τον στρατό ή τους εξωγήινους. Δεν γίνεται. Σας κοροϊδεύουν. Ακόμη κι αν ένα τέτοιο σύστημα υπήρχε, ποιος αφελής πιστεύει ότι μια εταιρία θα το κοινοποιούσε τόσο απλά δημοσίως, χωρίς να της επιτεθεί το σύμπαν για παραβίαση προσωπικών δεδομένων;
σκεφθείτε το λίγο...
Κανείς δε σκορπάει τα χρήματά του στο internet.

  • Αλήθεια, σας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε έστω και 1 cent από τα μηνύματα που προωθείτε στους φίλους σας; Ακόμη κι αν κάποια από αυτά περιέχουν αναφορές ότι ο Μήτσος κέρδισε 1000 ευρώ και η Κούλα που δεν το πίστευε στην αρχή, έλαβε μια επιταγή με 783 ευρώ, αποσκοπούν απλώς στο να γίνουν πιο δελεαστικά και να σας πείσουν να πράξετε κι εσείς το ίδιο. Κανείς δεν έχει λάβει το παραμικρό ποτέ από αυτά τα e-mails και ούτε πρόκειται, σας διαβεβαιώ γι' αυτό.
Ε, τότε ποιος τα οργανώνει όλα αυτά; Πού αποσκοπούν;

Εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Παρατηρήστε λίγο καλύτερα αυτά τα μηνύματα που τυχόν έχουν ξεμείνει στο mailbox σας. Αν τα ανοίξετε, θα δείτε ότι περιέχουν μέσα ένα σωρό διευθύνσεις e-mail. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά όταν προωθείτε ένα μήνυμα, τις περισσότερες φορές οι προηγούμενες διευθύνσεις e-mail «ξεμένουν» είτε μέσα σ' αυτό, είτε στο πεδίο «Προς» του μηνύματος. Σε ένα τυχαίο αντίστοιχο μήνυμα που μου έστειλαν πριν από λίγο, υπάρχουν μέσα πάνω από 1000 πραγματικές διευθύνσεις e-mail ανυποψίαστων ανθρώπων στους οποίους κάποιος «φίλος» έστειλε αυτό το μήνυμα. Αν ένας από αυτούς προωθήσει το μήνυμα, χωρίς να καθαρίσει τις προηγούμενες διευθύνσεις, όλες αυτές (μαζί και η δική μου που δεν έστειλα τίποτα σε κανέναν) θα φτάσουν σε κάποιον άλλον, ο οποίος με τη σειρά του θα τις στείλει σε κάποιον άλλον και πάει λέγοντας. Για να το πούμε με απλά μαθηματικά, αν κάποιος συντάξει ένα e-mail και το στείλει σε 100 ανθρώπους, ένας από τους 100 το στείλει σε άλλους 100 και ένας από αυτούς σε άλλους 100, μέσα στο e-mail αυτό θα έχουν μαζευτεί πολύ εύκολα 300 διευθύνσεις e-mail μόνο με 3 αποστολές. Γεωμετρικά, οι διευθύνσεις αυτές καταλήγουν να είναι άπειρες...

Αυτό είναι και το μυστικό αυτών των μηνυμάτων. Συλλέγουν διευθύνσεις e-mail. Και όχι απλές διευθύνσεις. Πραγματικές διευθύνσεις, πραγματικών ανθρώπων που ανοίγουν το mailbox τους κάθε ημέρα. Αυτό, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται, έχει μεγάλη αξία για κάποιους στο internet και μεταφράζεται σε μετρητά. Μετρητά που δεν φτάνουν ποτέ στην τσέπη σας όμως.

Αυτό που θα φτάσει σε εσάς με αυτή τη διαδικασία, θα είναι περισσότερα spam e-mails. Διαφημιστικά μηνύματα πορνογραφικού περιεχομένου, αγοράς ναρκωτικών, Viagra, μηνύματα που περιέχουν ιούς (που σκοπό έχουν συνήθως να συλλέξουν ΟΛΕΣ τις διευθύνσεις e-mail από τα μηνύματά σας και να τις προωθήσουν πίσω στους spammers) και ένα σωρό άλλα τα οποία θα απορείτε είτε από ποιόν τα λάβατε είτε για το πού βρήκε τη διεύθυνσή σας και σας τα έστειλε. Πολύ απλά η e-mail διεύθυνσή σας που συλλέχθηκε από ένα τέτοιο αλυσιδωτό e-mail στο παρελθόν, πουλήθηκε μαζί με εκατοντάδες άλλες σε κάποια εταιρία που κάνει αυτή τη δουλειά: στέλνει διαφημιστικά e-mails. Όσο ανόητο κι αν σας ακούγεται, όταν τα διαφημιστικά e-mails σήμερα ξεπερνούν τα 83 δισεκατομμύρια ετησίως, ακόμη κι αν ένα πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού εξαπατάται από αυτά, ο τζίρος είναι σημαντικός. Για κάτι που δεν έχει κόστος (όπως τα e-mails) τα κέρδη είναι πραγματικά τεράστια, δε νομίζετε;

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα προωθήσετε ένα παρόμοιο e-mail σκεφθείτε το καλά.

Και αν αποφασίσετε παρόλα αυτά να το κάνετε, για τους δικούς σας λόγους, βεβαιωθείτε ότι αφιερώσατε 4 δευτερόλεπτα για να σβήσετε από το σώμα του μηνύματος όλες τις περιττές διευθύνσεις e-mail που περιείχε από τον προηγούμενο αποστολέα.
Τη διαφορά θα τη δείτε στο mailbox σας με τον καιρό.
Ελπίζω να μην σας κούρασα,

Κωνσταντίνος Τζανίδης
IT Manager

Υ.Γ. Παραβαίνοντας την προτροπή του e-mail μου, σας συστήνω να ενημερώσετε τους φίλους σας σχετικά με αυτό προωθώντας το e-mail. Απλώς κάντε το σωστά, σύμφωνα με τις συμβουλές της τελευταίας παραγράφου. Όσοι θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχόλια πάνω σε πραγματικά παραδείγματα σχετικά με το θέμα, επισκεφθείτε τις σελίδες
snopes και wikipedia

Εδώ θα ήθελα να προσθέσω το εξής: ακόμα και όταν προωθείτε ένα e-mail σε πολλά άτομα εκτός του να διαγράψετε τα e-mails των προηγούμενων παραληπτών, καλό είναι να μη γράφετε τις διευθύνσεις των φίλων σας στο πεδίο "To: (Προς:)" αλλά στο "Bcc: ή Blind Carbon Copy: (Κρυφή Κοινοποίηση:)", εφόσον βέβαια είναι διαθέσιμο, αφήνοντας το πεδίο "To: (Προς:)" κενό. (Δυστυχώς η επιλογή αυτή απουσιάζει σε αρκετά προγράμματα ή σελίδες e-mail).
Με τον τρόπο αυτό ο κάθε παραλήπτης δε θα μπορεί να δει τις διευθύνσεις των υπολοίπων και το σημαντικότερο, δε θα τις προωθήσει άθελα του στον επόμενο μαζί με το e-mail. Έτσι προστατεύετε και τους φίλους σας από όλους τους κινδύνους του παραπάνω άρθρου.
wikipedia

Σπύρος Μαυροφόρος
Τεχνικός ΗΥ

apneagr

Απληστία:Η κινητήριος δύναμη της ιστορίας

Έχετε αναρωτηθεί ποια υπήρξε η κινητήρια δύναμη των ανθρώπων στην πορεία τους μέσα στην ιστορία ;
Έχετε αναρωτηθεί επίσης ποια είναι διαχρονικά η μεγαλύτερη αδυναμία που κρύβουν μέσα στο DNA τους ;
Και για τα δύο αυτά αντιφατικά ερωτήματα , η απάντηση είναι η ίδια. H απληστία ! Όσο και εάν αυτό ακούγεται παράλογα αντιφατικό, αυτή είναι η μήτρα και των δύο.

Οι έκπτωτοι απόγονοι της άπληστης............ Εύας και του επιρρεπούς Αδάμ παραδόθηκαν σ' έναν ανελέητο ανταγωνισμό για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή πρόσβαση στο φυσικό και τεχνητό πλούτο.
Η απληστία τους έγινε η κινητήρια δύναμη της ανθρωπότητας. Μια ακατάπαυστη δημιουργική καταστροφή.

Δεν τα κατάφεραν κι άσχημα. Αφού επί χιλιετίες λεηλάτησαν τη Φύση παραβιάζοντας ο ένας τα κτητικά όρια του άλλου, έφτασαν με άλματα στην εποχή του ψηφιακού πλούτου.

Η απληστία τους αποτέλεσε κινητήρια δύναμη αυτού που αποκαλούμε πρόοδο. Παίρνοντας βέβαια υπόψη ότι η πρόοδος δεν υπήρξε ποτέ ένα μέγεθος ευθέως ανάλογο με την ανθρώπινη ευτυχία.


Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα πραγματικό παράδοξο: ο άνθρωπος, ως το πρώτο -και προς το παρόν το μόνο- σκεπτόμενο ον αποδέχθηκε πρόθυμα αυτήν την ηθική του «αναπηρία», εμφυτευμένη κατά τους βιολόγους στο γενετικό υλικό του από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής και κατά τους θεοσοφικούς από την πνοή με την οποία ο Θεός έδωσε ζωή στα πήλινα δημιουργήματά του.

Η υπόθεση μυρίζει στημένο παιχνίδι. Και κάτι τέτοιο πρέπει να συμβαίνει, γιατί οι κορυφαίοι μύθοι απληστίας μόνο καταστροφή επιφυλάσσουν στους πρωταγωνιστές τους.

Για τον Αδάμ και την Εύα, την έκπτωση από τον Παράδεισο. Για τον αδελφοκτόνο Κάιν την κόλαση των τύψεων. Για τον Μίδα που πήρε από τον Βάκχο το χάρισμα να μετατρέπει σε χρυσάφι ότι αγγίζει, την απώλεια του μόνου που αγαπούσε περισσότερο από το χρυσάφι, της κόρης του.

Για τον Πάρι, που δεν του έφταναν τα πολυάριθμα γυναικεία χαρέμια της Ανατολής, την καταστροφή του έθνους του, «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».

Για τον Κροίσο, που αψηφούσε τις συμβουλές του Σόλωνα, ένα φλογερό -στην κυριολεξία- τέλος. Γενικώς, η ιστορία, από τα ομηρικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας, είναι γεμάτη βολικούς μύθους που επιφυλάσσουν για τους άπληστους μια διδακτική σκληρή τιμωρία.

Βλέπετε μέσω αυτών προσπάθησαν οι μεγάλοι προφήτες της θρησκείας, της πολιτικής και της οικονομίας να δώσουν λύση στο μέγα πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής.

Όταν το ισοζύγιο πλούτου και φτώχειας έφτανε σε επικίνδυνα επίπεδα, φρόντιζαν να βάλουν ένα όριο στην απληστία, έναν κοινωνικό φραγμό σωτήριο για τον κοινωνικό σχηματισμό .


Οι μεγάλοι προφήτες ήταν απ' αυτήν την άποψη ευφυείς μεταρρυθμιστές. Αλλά οι μεταρρυθμιστικές καλές προθέσεις τους προσέκρουαν πάντα σε μιαν αντινομία: κανένας άνθρωπος δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στο ελάχιστο από το ατομικό του δικαίωμα στον πλούτο.


Κάπως έτσι σκεφτόμενοι φθάσαμε στην σημερινή οικονομική κρίση. Ουδείς φυσικά ισχυρίζεται ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κατέρρευσε ήταν σωστό, ηθικό ούτε καν αποτελεσματικό.

Οι νεαροί γιάπηδες που νόµισαν ότι χρησιμοποιώντας τα μαθηματικά μοντέλα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή θα μπορούσαν να γίνουν κυρίαρχοι των αγορών, προκάλεσαν µια ιστορικών διαστάσεων οικονομική καταστροφή.


Η αλήθεια είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την καταστροφή φέρουν οι κεντρικοί τραπεζίτες που πίστεψαν ότι μπορούν να τετραγωνίσουν τον κύκλο της οικονομικής ανάπτυξης, να διαιωνίσουν την ανοδική πορεία των οικονομιών παίζοντας µε τα χαμηλά επιτόκια και τις απανταχού «φούσκες».

Η αλαζονεία των τραπεζιτών και η απληστία των διαχειριστών έφερε την καταιγίδα.


Αλλά δεν είναι μόνο οι νεαροί γιάπηδες και οι τραπεζίτες οι άπληστοι φταίχτες. Το αποκρουστικό μωσαϊκό κοινωνικής αδηφαγίας συμπληρώνεται από όλους εμάς τους απλούς πολίτες .


Η απληστία είναι το ελατήριο που αναδημιουργεί τον κόσμο μας, αλλά και τον γκρεμίζει, γιατί δεν έχει όρια.. Ταπεινώνει τις αλήθειες μας, μας ωθεί να αναθεωρήσουμε τις αρνήσεις μας.

Ένας φτωχός Έλληνας χωρίς κινητό τηλέφωνο αντιστοιχεί σε έναν Σομαλό χωρίς παπούτσια ή σε έναν Αμερικανό χωρίς iPod. Αλλά ακόμη και ο Σομαλός θα αισθανθεί μεν κάπως καλύτερα όταν αποκτήσει παπούτσια, θα αισθανθεί ακόμη καλύτερα όταν αποκτήσει κινητό, αλλά το αίσθημα της πλησμονής που νομίζει ότι αισθάνεται ο Μπιλ Γκέιτς θα το νιώσει μόνο αν γίνει σαν αυτόν.

Πολύ απλά, οι φτωχοί, δεν θέλουν να ανατρέψουν τους πλούσιους. Θέλουν να γίνουν οι ίδιοι πλούσιοι.

Αλλά … είναι αδύνατο να υπάρξει ένας κόσμος με 6,5 δισεκατομμύρια Μπιλ Γκέιτς !

politis-gr

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ 1-0, ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΝΥΚΤΑ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Επειδη τρωμε καρπαζιες απο παντου και απο ολες τις ομαδες, προτεινω στους ιδιοκτητες να αποσυρουν την ομαδα απο το πρωταθλημα για να σταματησει ο περαιτερω ξεφτιλισμος της ιστορικης μας ομαδας. Ολοι απεδειχθησαν κατωτεροι των περιστασεων και μονο η αποσυρση της ομαδας εστω και με τιμωρια απο το πρωταθλημα, σαν πρωτο βημα, ειναι η καλυτερη λυση αυτη τη στιγμη. Μετα πρεπει να φυγουν ΟΛΟΙ, ιδιοκτητες , διοικηση, προπονητης, παικτες, βοηθοι, γυμναστες, φροντιστες κλπ. και να "ανακαινισθει " η ομαδα εκ βαθρων. Ειδαλλως καθε χρονο θα βυθιζομαστε στη λασπη και θα βουλιαζουμε μεχρις που θα εξαφανισθει η ομαδα και θα μεινει μονο σαν μια ιστορικη αναφορα. Ολα τα αλλα ειναι λογια του αερα και παραταση πονεμενων καταστασεων που θα ειναι μαχαιρια στη καρδια των Παναθηναικων φιλαθλων.
Ο Ολυμπιακος με τη χειροτερη ομαδα των τελευταιων ετων και με 3-4 μονο παικτες ποιοτητας, θα παρει το ευκολωτερο πρωταθλημα στην ιστορια του. Αυτο ειναι ξεφτιλισμος του χειριστου ειδους που θα γινει ακομα μεγαλυτερος αν χασουμε και τη δευτερη θεση.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ "ΟΜΑΔΟΥΛΑ" ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ.

greenpowerpao

Φίλε οδηγέ...

http://oasigr.5.forumer.com/index.php?act=Attach&type=post&id=16002

Κληρώθηκες; απολύεσαι!

Υπάλληλος απολύθηκε ύστερα από κλήρωση που έγινε από τον υπεύθυνο του καταστήματος που εργαζόταν. Αυτό το πρωτοφανές περιστατικό συνέβη σε κατάστημα της Vodafone στην Πάτρα και έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τα σωματεία των εργαζομένων.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος έπρεπε να απολύσει έναν από τους υπαλλήλους, αλλά δεν ήξερε ποιον να επιλέξει και σκέφτηκε να... βάλει μπροστά την κληρωτίδα.

Ετσι πήγε στο κατάστημα και όταν έκλεισε, παρακάλεσε τους εργαζομένους να παραμείνουν ζητώντας τους να γράψουν τα ονόματά τους σε ένα χαρτάκι. Στη συνέχεια τα δίπλωσε, τα έβαλε σε μία γυάλα και όλοι οι εργαζόμενοι θεώρησαν ότι θα γίνει κλήρωση για μπόνους από την εταιρεία.

Επεσαν, όμως, από... τα σύννεφα, αφού μόλις ο υπεύθυνος τράβηξε ένα από τα χαρτάκια και σε αυτό αναγραφόταν το όνομα μίας κοπέλας ανακοίνωσε την απόλυσή της.

Ξέσπασε
Η εργαζόμενη ξέσπασε σε λυγμούς μην μπορώντας να πιστέψει αυτό που συνέβη, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι είχαν μείνει άφωνοι.

Η εξήγηση που έδωσε ο υπεύθυνος του καταστήματος ήταν ότι λόγω της οικονομικής κρίσης έπρεπε να γίνει μείωση προσωπικού, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις στην κοπέλα που ζητούσε να μάθει τον λόγο της απόλυσής της.

Η κοπέλα προτίθεται να προχωρήσει και σε επίσημη καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, ο πρόεδρος του οποίου μιλά για ένα περιστατικό που αγγίζει τα όρια της παράνοιας.

«Είναι όντως πρωτόγνωρο. Γνωρίζαμε για κληρώσεις λαχείων ή για μπόνους, αλλά το να φτάσουν κάποιοι εργοδότες να κληρώνουν και απολύσεις είναι ασύλληπτο. Εχω μιλήσει με την εργαζόμενη και περιμένω να έρθει για να δούμε αν ήταν παράνομη η απόλυσή της. Βέβαια όλο αυτό προσβάλει και την προσωπικότητα ενός εργαζομένου», τονίζει ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας Αντώνης Καλής.

apneagr

Ανέκδοτο

Ένας άντρας πάει στο γιατρό:
- "Γιατρέ έχω πρόβλημα με την ερωτική πράξη".
- "Λοιπόν", του λέει ο γιατρός, "Πες μου πως είναι μια συνηθισμένη μέρα σου.."
- "Όλα αρχίζουν στη μέση της νύχτας. Η γυναίκα μου με ξυπνάει στις 3 το πρωί για να το κάνουμε και ξανά στις 5 για να αφιερώσουμε δύο ώρες στον έρωτα προτού αναχωρήσω για τη δουλειά".
- "Χμ, κατάλαβα.." λέει ο γιατρός.
- "Μισό περιμένετε", λέει ο άντρας, "βλέπετε, όταν μπαίνω στο τρένο με προορισμό το Μενίδι για να πάω δουλειά, συναντάω μια κοπέλα κάθε μέρα και κλείνουμε μια κουκέτα και το κάνουμε καθ' όλη τη διαδρομή!"
- "Ααα... τώρα κατάλαβα", λέει ο γιατρός.
- "Όχι δεν έχετε καταλάβει ακόμα", λέει ο άντρας. "Όταν φτάνω στη δουλειά η γραμματέας μου... που μου έχει αδυναμία με οδηγεί στην αποθήκη και το κάνουμε στα γρήγορα".
- "Ααα... τώρα κατάλαβα", λέει ο γιατρός.
- "Όχι όχι όχι", του λέει. "Όταν πάω για το μεσημεριανό μου γεύμα, συναντάω μια σερβιτόρα που της αρέσω και πάμε στις τουαλέτες για ένα γρήγορο".
- "Χμμ, κατάλαβα...", λέει ο υπομονετικός γιατρός.
- "Όχι, περιμένετε", λέει εκείνος. "Όταν επιστρέφω στη δουλειά το απόγευμα, η διευθύντρια μου, μια ιδιαίτερα απαιτητική γυναίκα, με υποχρεώνει να το κάνουμε διαφορετικά απειλεί ότι θα με απολύσει".
- "Μάλιστα...", λέει ο γιατρός, "είναι ξεκάθαρο..."
- "Όχι, έχει κι άλλο", λέει ο άντρας, "όταν επιστρέφω στο σπίτι η γυναίκα μου χαίρεται τόσο που με βλέπει που το κάνουμε μετά το βραδινό".
- "Και πoιο είναι το πρόβλημά σας;", ρωτάει ανυπόμονα ο γιατρός.
- "Να, με πονάει όταν τον παίζω!!!!"
 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan