Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Έρχονται φθηνότερα Ι.Χ.

Τη μείωση έως και 50% του τέλους ταξινόμησης για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο απορρίπτει προς το παρόν το μέτρο της απόσυρσης.

Η πρόταση του υπουργείου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μείωση του τέλους κατά 50% για τέσσερις μήνες, ενώ οι εισαγωγείς από την πλευρά τους εισηγούνται την υιοθέτηση του μέτρου για έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση του τέλους ταξινόμησης θα ισχύσει για... περιορισμένο χρονικό διάστημα μερικών μηνών προκειμένου να ενισχυθεί ο κλάδος της εμπορίας αυτοκινήτων και κυρίως να ενισχυθούν οι πωλήσεις καινούριων Ι.Χ. Η σχετική διάταξη αναμένεται να προωθηθεί σύντομα στη βουλή.

Η μείωση του τέλους αναμένεται ότι θα οδηγήσει τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων σε τόσο χαμηλά επίπεδα που σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές των καινούριων αυτοκινήτων θα είναι πιο χαμηλές από αυτές των μεταχειρισμένων. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα συμβάλει στη μείωση των τιμών ακόμα και περισσότερο από 15.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη του μέτρου, οι τιμές στα αυτοκίνητα μεσαίου κυβισμού θα μειωθούν από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Κυρίως όμως από τη ρύθμιση αυτή θα επωφεληθούν όσοι επιθυμούν να αγοράσουν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αφού σε αυτά επιβάλλεται υψηλότερο τέλος.

Οι αυτοκινητοβιομήχανοι υπογραμμίζουν ότι οι εικασίες και η διαρροή τέτοιων πληροφοριών δεν ωφελούν σε τίποτα αν δεν γίνονται πράξεις, καθώς ο κίνδυνος να νεκρώσει πλήρως η αγορά παραμονεύει μεγάλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία, οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% στο πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.

imerisia

Ο Πρωθυπουργός είναι durος!



atsarantos

Μεθοδευεται νόμος που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα του σκληρού δίσκου οποιουδήποτε πολίτη.

Ίσως θα πρέπει σιγά σιγά να σκεφτόμαστε σοβαρά την προοπτική μιας καινούργιας κατηγορίας post με τον γενικό τίτλο "Το τέλος της ατομικότητας" ή ίσως "Το τέλος της δημοκρατίας". Ειλικρινά θα το έκανα, αν ο αριθμός των ειδήσεων που βρίσκω καθημερινά και που θα ταίριαζαν σε αυτήν την κατηγορία δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να θέλουν ένα δικό τους blog για να δημοσιευτούν.
Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της λεγόμενης οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στο θέμα της καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών παίρνουν καταιγιστικές διαστάσεις. Θαρρείς και λόγω της κρίσης, ξεκλείδωσαν όλες εκείνες οι πόρτες που κάποτε εμπόδιζαν τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν τον Big Brother, που πάντα ποθούσαν διακαώς, με πρωτοπόρο των προσπαθειών αυτών τις Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά.
Σήμερα διαβάζω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σε συνεργασία με κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επεξεργάζεται νόμους που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα του σκληρού δίσκου οποιουδήποτε πολίτη χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία.
Με την συνολική επωνυμία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν σαρωτικές δυνατότητες στην αναζήτηση και κατάσχεση υλικού που θα θεωρείται ότι παραβιάζει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κυβέρνηση του Ομπάμα κρατάει απόλυτη μυστικότητα για τις λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων λέγοντας ότι αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά ο Richard Stallman, διάσημος Αμερικανός ακτιβιστής για την ελευθερία του λογισμικού, ονομάζει αυτές τις ενέργειες "πόλεμο στον διαμοιρασμό (war on sharing) ".
Ένα από τα πράγματα που ακούγεται ότι θα στοχεύει αυτή η συμφωνία, είναι ο διαμοιρασμός αρχείων p2p. Αλλά αυτό που θα στοχεύει σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι να επιτρέψει τον "Μεγάλο Αδελφό" να σε παρακολουθεί και αυτή τη φορά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ'ότι μέχρι σήμερα. Λέγεται ότι οι συνοριοφύλακες θα μπορούν να ψάχνουν τους ταξιδιώτες όταν και όποτε θέλουν και να κατάσχουν ψηφιακό υλικό που θα έχουν στους υπολογιστές τους (μουσική, ταινίες, παιχνίδια αλλά και προσωπικό υλικό).
Στις χώρες που επεξεργάζονται την συμφωνία δεν περιλαμβάνονται η Κίνα (αυτή δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τέτοιο), η Ρωσία και η Βραζιλία.



psaxtiria

Υπουργός νοίκιαζε τσόντες και τις χρέωνε στην Βουλή…




"Συγγνώμη" ζήτησε η βρετανή υπουργός Εσωτερικών Τζάκι Σμιθ μετά την αποκάλυψη ότι νοίκιασε 5 ταινίες και τις χρέωσε στο λογαριασμό του βρετανικού κοινοβουλίου!
Η "άτακτη" κ. Σμιθ όμως παραδέχθηκε ότι από τις 5 συνολικά ταινίες νοίκιασε και 2 ακατάλληλες για... ανηλίκους. Η υπουργός δήλωσε ότι θα επιστρέψει τα χρήματα.
Εκπρόσωπος της υπουργού ισχυρίστηκε πάντως ότι οι ερωτικές ταινίες δεν ήταν σκληρό πορνό αλλα soft.

totefteri

"Τα καυτά ροφήματα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου"

Το καυτό τσάι (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου) ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα είναι ικανά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα Ιρανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από το τσιγάρο και το ποτό ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, όμως η τελευταία έρευνα αποδεικνύει πως και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων συμβάλλει στην εμφάνιση τέτοιου τύπου καρκίνου.

Η επαρχία Golestan στο βόρειο Ιράν στην οποία έγινε η μελέτη, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου στον κόσμο, λόγω της καθημερινή υψηλής κατανάλωσης τσαγιού.

Οι μελετητές ζήτησαν από 300 πάσχοντες από πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και 571 υγιείς εθελοντές από το Golestan πόσο τσάι καταναλώνουν. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι έπιναν αρκετό τσάι επί καθημερινής βάσεως με μέση κατανάλωση το 1 λίτρο την ημέρα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως όσοι έπιναν τσάι πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου είχαν οχταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου συγκριτικά με όσους ζέσταιναν το ρόφημα στους 65 με 69 βαθμούς, οι οποίοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει τη στιγμή που επιλέγει κάποιος να πιει τσάι. Πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο έχει κάποιος που πίνει το ρόφημα δυο λεπτά μετά το βράσιμο σε σύγκριση με αυτόν που το καταναλώνει μετά από τέσσερα λεπτά.

cosmo

Οι τύποι των φοιτητών



O γλύφτης
παρατσούκλια: σάλιαγκας, μακρυγλώσσης, σλιτς-σλατς-σλουρπ (σάλια παντού)
γενικά γνωρίσματα: κάνει “πιάτσα” στα τραπεζάκια των καθηγητών, τους χτυπάει στον ώμο και τους φωνάζει με το μικρό τους όνομα
τρόποι διασκέδασης: μόνιμος θαμώνας νυχτερινών κέντρων που συχνάζουν καθηγητές. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα γλειφιτζούρια.
χόμπυ: του αρέσει να διαβάζει τον τηλεφωνικό κατάλογο και να αποστηθίζει τηλέφωνα και διευθύνσεις καθηγητών.

Tο φυτό
παρατσούκλια: κόρακας, ξερόλας.
γενικά γνωρίσματα: συνήθως φοράει γυαλιά, κουβαλάει τις άπειρες σημειώσεις και έχει το organiser παραμάσχαλα. Eπίσης γουστάρει τη βροχή (με ηλιοφάνεια) γιατί έτσι φωτοσυνθέτει
τρόποι διασκέδασης: δεν γουστάρει την πολυκοσμία! Aσχολείται με την κηπουρική, συχνάζει στη βιβλιοθήκη, στο Internet και στο τμήμα ηλιακής ενέργειας. Φιλοδοξία του είναι να τελειώσει κάποτε τη γεωπονία.
χόμπυ: Tου αρέσει να διαβάζει. Πέρα από αυτό όμως, του αρέσει ν’ αναγιγνώσκει κείμενα, να ξεφυλλίζει βιβλία, ν’ αποστηθίζει κείμενα και φυσικά να εκφωνεί σελίδες με σκοπό τη βαθύτερη γνώση και την εκτενέστερη εμπέδωση.

O κομματικοποιημένος
παρατσούκλια: αρχηγός, πρόεδρος, ηγέτης.
γενικά γνωρίσματα: οι φιλικές διαθέσεις, το φαρδύ χαμόγελο και οι θερμοί χαιρετισμοί. Eκπέμπει σε πολλά μήκη κύματος και συμπαθεί τους πάντες. Bρίσκει παντού αδικίες και αναζητάει τρόπους λύσης. Έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα μικρόφωνα και στα διαλείμματα τρώει καραμέλες HALLS με “vapor action” για να διατηρεί πάντα σε φόρμα τη φωνή του λαού.
τρόποι διασκέδασης: τη βρίσκει “αισχρά” σε συγκεντρώσεις, ενώ όταν βγαίνει σε μπαράκια φροντίζει να πίνει το ποτό του σε υπερυψωμένο σημείο. Kάνει πρόβες μπροστά από δίμετρους καθρέπτες έχοντας το μαγνητόφωνο να χειροκροτεί και ηδονίζεται να κοιτάει κόσμο από μπαλκόνι 2ου ορόφου και άνω.
χόμπυ: παίρνει μαθήματα ορθοφωνίας και βρίσκεται όπου έχει χαρές και πανηγύρια. Πιστεύει στο ρητό: ” AΣ ME ΛENE BAΛENTINA, κι ας ψοφάω και απ’ την ΠEINA”.

O επιχειρηματίας
παρατσούκλια: γιάπης, κυρίλας.
γενικά γνωρίσματα: γυρνάει κρατώντας στο’ να χέρι το κινητό και στο άλλο το μπρελόκ της MERCEDES με το κλειδί της LADA. Eίναι ψωνάρα ενώ σπουδάζει για πλάκα, έτσι για να πουλάει μούρη. Mελλοντικά φιλοδοξεί να αγοράσει το ΑEI για να το κάνει εργοστάσιο
τρόποι διασκέδασης: δεν τρώει στην εστία (και ποιος τρώει άλλωστε; ), γυαλίζει κάθε απόγευμα το ασημένιο PARKER που του δώρισε ο μπαμπάς και κυκλοφορεί σε φτασμένα μέρη με ένδυση ARMANI και βάλε (made in China όμως!!!!). Mοναδικό του βίτσιο είναι να χρησιμοποιεί εκατόευρα αντί για χαρτί υγείας
χόμπυ: money counting …έχει προσφορές από τράπεζες για να αντικαταστήσει το γνωστό μηχάνημα…….Eπίσης να υπογράφει επιταγές και να σκίζει το διπλότυπο ( και ας είναι ακάλυπτες). Tο αποκορύφωμα των φετίχ του είναι να μιλάει στο κινητό που η μπαταρία του έχει να φορτιστεί 8 μέρες και να τηλεφωνάει από καρτοτηλέφωνο

Y.Γ. Όποιος νοιώθει θιγμένος (από τα παραπάνω)… πρόβλημά του.

Κοινωνική αδικία

blog-tou-fititi

"Έσβησε" ο πλανήτης


Τα φώτα έσβησαν το Σάββατο σε τουριστικά αξιοθέατα και σπίτια σ' όλο τον κόσμο για την Ώρα της Γης 2009, μια παγκόσμια πρωτοβουλία σχεδιασμένη για να υπογραμμιστεί η απειλή από την κλιματική αλλαγή.
Από την Όπερα του Σίδνεϊ και τη Γέφυρα του Λιμανιού της ίδιας πόλης ως τον Πύργο του Aϊφελ στο Παρίσι και το Κοινοβούλιο του Λονδίνου, τα φώτα έσβησαν στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να ενθαρρθυνούν οι άνθρωποι να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου από τα ορυκτά καύσιμα.
Σύμφωνα με τους οργανωτές, η πρωτοβουλία έδειξε ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν από τις κυβερνήσεις να επεξεργαστούν μια νέα ισχυρή συμφωνία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας ως το τέλος του 2009, έστω κι αν η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με τα κόστη.
"Ονειρευόμαστε από καιρό μια νέα συμφωνία για το κλίμα", δήλωσε ο Κιμ Κάρστενσεν, επικεφαλής μιας παγκόσμιας κλιματικής πρωτοβουλίας στην οργάνωση WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), στη Βόννη της Γερμανίας, την πόλη που φιλοξενεί τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα από σήμερα 29 Μαρτίου ως τις 8 Απριλίου.
"Σήμερα δεν είμαστε πια τόσο μόνοι με το όνειρό μας. Το μοιραζόμαστε με όλους αυτούς τους ανθρώπους που σβήνουν τα φώτα τους", πρόσθεσε.
Η Ώρα της Γης τηρήθηκε για πρώτη φορά το 2007 στην Αυστραλία και έγινε παγκόσμια το 2008, καθώς 50 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σ' αυτή. Στην Ασία, φέτος έσβησαν τα φώτα σε αξιοθέατα στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και τις Φιλιππίνες. Ο κόσμος διασκέδασε με πικ-νικ και συναυλίες υπό το φως των κεριών.
Ανάμεσα στα παγκόσμια αξιοθέατα που έσβησαν τα φώτα τους ήταν οι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο θόλος της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι, οι Πυραμίδες της Αιγύπτου και η Ακρόπολη των Αθηνών.

Πηγή : Το Έθνος

Η Ωρα της Γης και τα chemtrails

Video απο Θεσσαλονικη το Σαββατο - Ωρα της Γης και κουραφεξαλα.


Αίμα το Σαββατόβραδο...

Μαζικές δολοφονίες γυναικών σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Ελλάδα. Μια πρώτη εκτίμηση των περιστατικών παρακάτω:



Πηγή : Dr. Seeng

Χλιδάτα συστήματα πληροφορικής... ειδικά για τη Βουλή !!


Ένα εκατομμύριο εκατόν εβδομήντα επτά χιλιάδες πεντακόσια ευρώ (€1.177.500). Τόσα χρήματα κοστίζει ο εξοπλισμός που προμηθεύθηκε η ελληνική Βουλή προκειμένου να ικανοποιήσει... τις ανάγκες της. Το ποσό αντιστοιχεί στο νέο πόρταλ του Κοινοβουλίου και διατίθεται απλόχερα για την αγορά κορυφαίων ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ανάμεσα σε άλλα, το πακέτο περιλαμβάνει: 40 εξυπηρετητές βασισμένους σε τεχνολογία Intel (ΙΑ32) οι οποίοι φέρουν ως λειτουργικό συστήματος μέλη της οικογένειας Microsoft Windows Server, 6 εξυπηρετητές βασισμένους σε λογισμικό συστήματος απαρτιζόμενο από κλώνους του Unix (Linux), 1200 υπολογιστές γραφείου βασισμένους σε τεχνολογία Intel (IA32) οι οποίοι φέρουν ως λειτουργικό σύστημα μέλη της οικογένειας Microsoft Windows 32bit. Σε αυτά προστίθενται και οι άδειες των λειτουργικών συστημάτων. Μόνο για την Oracle, αντιστοιχούν 2.700 άδειες στην Oracle8 EE (UPU) και άλλες 600 άδειες στην Oracle8 Std Edition (UPU).
Από το €1.177.500, το ποσό των €96.218,50 αντιστοιχεί στην κατάρτιση χρηστών και διαχειριστών της διαδικτυακής πύλης και της σχετικής υποδοµής και συγχρηµατοδοτείται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο και κατά 20% από εθνικούς πόρους. Το ποσό των €893.277,30 ευρώ αντιστοιχεί στην ανάπτυξη της διαδικτυακής πύλης και σχετικές µελέτες. Και τα δύο προγράμματα συγχρηµατοδοτούνται σε ποσοστό 80% από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 20% από εθνικούς πόρους.
Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικά σημεία που περιλαμβάνονται στις 275 σελίδες της προκήρυξης του διαγωνισμού. Χρησιμοποιώντας ως μέτρο σύγκρισης αντίστοιχα ειδησεογραφικά portal μεγάλων ιδιωτικών ομίλων, τεχνικοί σύμβουλοι χαρακτηρίζουν το κόστος της διαδικτυακής πύλης της Βουλής «εξωφρενικό».

Αυξάνονται τα διαζύγια - Το 2009 πιθανώς θα είναι το έτος με τους περισσότερους γάμους Τρικαλινών ζευγαριών που λύθηκαν

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Το 1962 στα Τρίκαλα καταγράφηκε ένα και μοναδικό διαζύγιο. Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σε βαθμό που πλέον τα διαζύγια είναι θέμα ρουτίνας, απενοχοποιημένα από κάθε προκατάληψη για το θεσμό της οικογένειας.
Θετικό ή αρνητικό, συμβαίνει. Μέσα σε 10 χρόνια έχει ήδη καταγραφεί η αυξητική τάση των διαζυγίων, ενώ η ληξίαρχος Τρικάλων κα. Θεοδώρα Μητσιάδου, που καθημερινά καταγράφει τις λύσεις γάμων, το 2009 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα καταγραφούν τα περισσότερα διαζύγια στην περιοχή μας.
Την απαξίωση ή την επιπόλαια αντιμετώπιση του θεσμού του γάμου - αν μη τι άλλο καταδεικνύουν τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Ειδικότερα, αν και η αυξητική τάση των διαζυγίων άρχισε να διαπιστώνεται από το τέλος της δεκαετίας του ΄80, όμως τείνει να κορυφωθεί με υψηλούς αριθμούς διαζυγίων από το 2002 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε διαζύγιο θα οδηγείται το 2010 περίπου ένας στους δύο γάμους! Ειδικότερα, το 2001 καταγράφηκαν 301 γάμοι και 45 διαζύγια, το 2002, 321 γάμοι και 55 διαζύγια, το 2003 είχαμε 298 γάμους και 32 διαζύγια, το 2004 282 γάμοι και 41 διαζύγια, το 2005 είχαμε τον υψηλότερο μέχρι στιγμής αριθμό διαζυγίων αγγίζοντας τα 62 και γάμους 306, το 2006 288 γάμους και 54 διαζύγια, το 2007 δηλώθηκαν 54 λύσεις γάμου και
289 γάμοι και τέλος το 2008 είχαμε την έκδοση 41 διαζυγίων και 288 γάμους.
Λιγότερος ο χρόνος έγγαμου βίου
Αυτό που επίσης διαπιστώνεται από τα στοιχεία είναι ότι ο χρόνος του έγγαμου βίου μεταξύ των ζευγαριών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 από τα 41 διαζύγια τα 11 αφορούσαν γάμους που τελέσθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια. Μάλιστα το ένα διαζύγιο εξ αυτών ήταν σε γάμο που κράτησε μόλις ένα χρόνο. Αντίστοιχα στοιχεία όμως προκύπτουν και από τις προηγούμενες χρονιές με τα περισσότερα διαζύγια να αφορούν γάμους που κράτησαν από ένα μέχρι τρία μόλις χρόνια,
Γένους θηλυκού το διαζύγιο
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, το 70% των διαζυγίων το ζητούν οι γυναίκες. Βασικός λόγος είναι η ανεξαρτητοποίηση και - κυρίως οικονομική - αυτονομία της γυναίκας που έχει ως αποτέλεσμα ο άνδρας να χάνει τον πρωταρχικό ρόλο που είχε στη λύση των οικονομικών του σπιτιού. Αυτό μας επιβεβαίωσε και ο Τρικαλινός δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαμαρτζής, «Την τελευταία πενταετία έχουν υπερδιπλασιαστεί τα διαζύγια.
Ο συνηθέστερος πλέον λόγος για να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων η οποία διαπιστώνεται μετά τη συμβίωση οπότε και προχωρούν σε λήξη γάμου. Είναι επίσης σύνηθες να ζητάνε πλέον οι γυναίκες διαζύγιο κυρίως γιατί πλέον είναι περισσότερο οικονομικά ανεξάρτητες».
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαμαρτζής, το πρώτο βήμα είναι συνήθως ενημερωτικό γύρω από το διαζύγιο και έπειτα ξεκινούν τη διαδικασία. Επίσης διεκδικητικές φαίνονται και στα προνόμια που προκύπτουν μετά το γάμο όπως η διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων ή υψηλών χρηματικό ποσό για διατροφή, κυρίως όταν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και παιδιά.
Σε συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων η επιμέλεια των τέκνων της οικογένειας δίνεται στη γυναίκα κάτι όμως που πλέον φαίνεται να κλονίζεται σε ένα βαθμό, μια και είναι πολλοί εκείνοι οι άντρες που διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών χωρίς να την κερδίζουν πάντα. «Τα προβλήματα πολλές φορές προκύπτουν όταν υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα στα ζευγάρια. Υπάρχει πατέρας που έχει να δει το παιδί του επτά χρόνια και γενικότερα οι συνθήκες για τον άντρα δεν είναι πάντα ευνοϊκές, κάτι που πανελλαδικά έχει οδηγήσει πολλούς να συστήσουν συλλόγους για τα δικαιώματα του πατέρα», τονίζει ο κ. Σαμαρτζής.
Χρόνος και χρήμα
Ο χρόνος έκδοσης ενός διαζυγίου ξεκινά από τους έξι μήνες στην περίπτωση που είναι συναινετικό και έπειτα είναι ανάλογα με τις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ζευγάρι αλλά και την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την καθυστέρηση στην έκδοση διαζυγίων στην περιοχή των Τρικάλων είναι οι ελλείψεις σε δικαστικό προσωπικό και γραμματέων με αποτέλεσμα να σωρεύονται υποθέσεις. «Όσο κι αν αλλάξει ο νόμος και επιταχυνθούν θεσμικά οι διαδικασίες δεν πρόκειται να δούμε πρακτική αλλαγή στην έκδοση διαζυγίων εάν δεν ενισχυθούμε με το ανάλογο προσωπικό», επισημαίνει ο κ. Σαμαρτζής.
Σε ότι αφορά στα χρηματικό κόστος του διαζυγίου, ξεκινά από 600 ευρώ στην περίπτωση των συναινετικών και φτάνει μέχρι και τα 1500 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που οι αντιδικίες απαιτούν περισσότερες νομικές πράξεις τότε το ποσό αγγίζει μέχρι και τα 4.000 ευρώ περίπου.

e-erevna

Η εποχή της κοινωνικής πρόνοιας…

Του Αποστόλη Ζώη
Οι συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα αποτελούν τη βασική και κύρια βοήθεια των ελληνικών νοικοκυριών, σε μια εποχή και περίοδο όπου ο κίνδυνος της φτώχειας έχει αγγίξει το μεγαλύτερο κομμάτι και των νοικοκυριών στην περιοχή μας. Μάλιστα η κατάσταση είναι τραγική σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς υπάρχουν οικογένειες στο νομό μας που τα περισσότερα μέλη βρίσκονται σε μια παρατεταμένη ανεργία, ενώ ανταποκρίνονται στα καθημερινά έξοδα με τη συνδρομή και βοήθεια της σύνταξης που παίρνουν, κυρίως τα μεγάλα σε ηλικία μέλη της οικογένειας. Τα παραπάνω ενδιαφέροντα στοιχεία προέρχονται από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Πιο αναλυτικά, μεταξύ των οικογενειών εργάσιμης ηλικίας, αλλά και όλων των νοικοκυριών του πληθυσμού, το μεγαλύτερο τμήμα του όγκου φτώχειας προέρχεται από τα νοικοκυριά μικτής απασχόλησης, δηλ. οικογένειες με περισσότερους από έναν ενήλικους από τους οποίους, όμως, εργάζεται μόνον ο ένας. Τα νοικοκυριά πλήρους απασχόλησης ( περισσότεροι από 2 ενήλικους και περισσότεροι από 2 εργαζόμενοι ή 1 ενήλικος ο οποίος εργάζεται) καθώς και τα νοικοκυριά μηδενικής απασχόλησης (κανείς ενήλικος δεν εργάζεται) έχουν μια "ισότιμη" συνεισφορά στον συνολικό όγκο φτώχειας, αλλά με μια σημαντική διαφορά: η φτώχεια στις οικογένειες πλήρους απασχόλησης οφείλεται κυρίως στον αριθμό των φτωχών και λιγότερο στο βάθος φτώχειας, ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις οικογένειες μηδενικής απασχόλησης. Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα κοινωνικά επιδόματα στα νοικοκυριά πλήρους και μικτής απασχόλησης, ωφελούν πολύ περισσότερο τις οικογένειες που είναι κοντά στο όριο φτώχειας παρά τις πολύ φτωχές οικογένειες. Τέλος σημειώνεται πως η εξάλειψη του συνολικού χάσματος φτώχειας υπολογίζεται ότι θα απαιτούσε οικονομικούς πόρους που ισοδυναμούν με το 4,3% του εθνικού διαθέσιμου εισοδήματος. Πράγμα που καμιά κυβέρνηση στη σύγχρονη Ελλάδα δεν μπόρεσε να διαθέσει προς όφελος των παραπάνω πολιτών.

e-erevna
 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan