Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Μεθοδευεται νόμος που θα επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα του σκληρού δίσκου οποιουδήποτε πολίτη.

Ίσως θα πρέπει σιγά σιγά να σκεφτόμαστε σοβαρά την προοπτική μιας καινούργιας κατηγορίας post με τον γενικό τίτλο "Το τέλος της ατομικότητας" ή ίσως "Το τέλος της δημοκρατίας". Ειλικρινά θα το έκανα, αν ο αριθμός των ειδήσεων που βρίσκω καθημερινά και που θα ταίριαζαν σε αυτήν την κατηγορία δεν ήταν τόσο μεγάλος ώστε να θέλουν ένα δικό τους blog για να δημοσιευτούν.
Τον τελευταίο καιρό, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της λεγόμενης οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις στο θέμα της καταπάτησης των ατομικών ελευθεριών παίρνουν καταιγιστικές διαστάσεις. Θαρρείς και λόγω της κρίσης, ξεκλείδωσαν όλες εκείνες οι πόρτες που κάποτε εμπόδιζαν τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν τον Big Brother, που πάντα ποθούσαν διακαώς, με πρωτοπόρο των προσπαθειών αυτών τις Ηνωμένες Πολιτείες φυσικά.
Σήμερα διαβάζω ότι η κυβέρνηση Ομπάμα σε συνεργασία με κάποιες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επεξεργάζεται νόμους που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στα δεδομένα του σκληρού δίσκου οποιουδήποτε πολίτη χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολογία.
Με την συνολική επωνυμία ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), οι κυβερνήσεις θα αποκτήσουν σαρωτικές δυνατότητες στην αναζήτηση και κατάσχεση υλικού που θα θεωρείται ότι παραβιάζει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Η κυβέρνηση του Ομπάμα κρατάει απόλυτη μυστικότητα για τις λεπτομέρειες των διαβουλεύσεων λέγοντας ότι αφορούν την εθνική ασφάλεια αλλά ο Richard Stallman, διάσημος Αμερικανός ακτιβιστής για την ελευθερία του λογισμικού, ονομάζει αυτές τις ενέργειες "πόλεμο στον διαμοιρασμό (war on sharing) ".
Ένα από τα πράγματα που ακούγεται ότι θα στοχεύει αυτή η συμφωνία, είναι ο διαμοιρασμός αρχείων p2p. Αλλά αυτό που θα στοχεύει σε μεγαλύτερη κλίμακα είναι να επιτρέψει τον "Μεγάλο Αδελφό" να σε παρακολουθεί και αυτή τη φορά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα απ'ότι μέχρι σήμερα. Λέγεται ότι οι συνοριοφύλακες θα μπορούν να ψάχνουν τους ταξιδιώτες όταν και όποτε θέλουν και να κατάσχουν ψηφιακό υλικό που θα έχουν στους υπολογιστές τους (μουσική, ταινίες, παιχνίδια αλλά και προσωπικό υλικό).
Στις χώρες που επεξεργάζονται την συμφωνία δεν περιλαμβάνονται η Κίνα (αυτή δεν νομίζω να χρειάζεται κάτι τέτοιο), η Ρωσία και η Βραζιλία.



psaxtiria

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan