Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Από τη σαπουνόπερα στην πραγματικότητα…

Του Αποστόλη Ζώη
Ενώ στα μεγάλα κεντρικά ΜΜΕ οι γνωστοί δημοσιογράφοι της εικονικής πραγματικότητας ασχολούνται με το ντύσιμο των κυριών που ανέλαβαν καθήκοντα σε υπουργεία, ή γιατί ο υποψήφιος βουλευτής είχε κλειστό το κινητό τα μεσάνυχτα με αποτέλεσμα να χάσει τη χρυσή ευκαιρία υπουργοποίησής του, όπως και για μια σειρά άλλα θέματα που θυμίζουν βραζιλιάνικη σαπουνόπερα, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιγαντώνονται…
Και όχι μόνο γιγαντώνονται αλλά ουδείς ασχολείται με το καθημερινό άγχος επιβίωσης των ιδιοκτητών τους, οι οποίοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό. Χαρακτηριστικό της όλης αρνητικής εικόνας είναι τα αποτελέσματα έρευνας που εκπόνησε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το Ινστιτούτο Εργασίας, με την υποστήριξη του Δικτύου ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ....

Οι εκτιμήσεις των τρικαλινών επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεών τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες καταδεικνύουν μείωση με ποσοστό 67,3%, ωστόσο το 26,5% των επιχειρηματιών προβλέπουν σταθερότητα του κύκλου εργασιών στους επόμενους δώδεκα μήνες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του 2009, οι επιχειρηματίες που δήλωναν ότι προβλέπουν μείωση του κύκλου εργασιών της επιχείρησής τους, τους επόμενους δώδεκα μήνες αποτελούσαν το 31,8% του συνολικού δείγματος. Σταθερότητα είχαν δηλώσει το 40,9% ενώ αύξηση του κύκλου εργασιών τους επόμενους δώδεκα μήνες είχε δηλώσει το 27,3% του συνολικού δείγματος.
Πιο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι επιχειρηματίες σχετικά με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται. Συγκεκριμένα μείωση του κύκλου εργασιών του κλάδου σε σχέση με πέρυσι δήλωσε το 82,7%. Στην έρευνα του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 61,1%.
Όσον αφορά στις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου που δραστηριοποιούνται τους επόμενους δώδεκα μήνες, το 73,5% αυτών δήλωσαν μείωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Έρευνας του 2009 το αντίστοιχο ποσοστό μείωσης ήταν 56,3%.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε πως η διερεύνηση του οικονομικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις του νομού Τρικάλων εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας, ενώ παρουσιάζει σχετική αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan