Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Γιούνγκερ: Ξέραμε, αλλά σας αφήσαμε να χρεωκοπήσετε


Δηλώσεις βόμβα για την ελληνική κρίση και τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπιζαν Ευρωπαίοι Εταίροι, αλλά και θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουασιγκτον...

Ο κ. Γιούγκερ αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι γνώριζαν «ότι κάποια μέρα η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιμετωπίσει την δημοσιονομική κρίση που την έπληξε στις αρχές του έτους» και υπογράμμισε: "ήξερα ότι το πρόβλημα αυτό θα έφθανε, διότι συζητούσαμε, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Τσισέ στην ΕΚΤ, η Επιτροπή (ευρωπαϊκή) και εγώ ό ίδιος, για τις προοπτικές γι αυτό που δεν ήταν τότε γνωστό, όπως αυτό που αποκαλούμε ελληνική κρίση».

Ο κ. Γιούνγκερ προχώρησε όμως ακόμα παραπέρα, βγάζοντας κυριολεκτικά στη σέντρα τη Γαλλία και τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι ήξερε πως «η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια ποσά απο τις εξαγωγές τους προς την Ελλάδα».

Ομολόγησε ωστόσο ότι «εγώ δεν θα μπορούσα να πω δημόσια αυτό που γνώριζα».

Με απλά λόγια ο κ. Γιούγκερ αποκάλυψε ότι όλη η Ευρώπη γνώριζε την τρύπα που υπάρχει στην ελληνική οικονομία, αλλά οι ευρωπαίοι εταίροι εξακολουθούσαν να δανείζουν την Αθήνα, γιατί έτσι εξασφάλισαν την κατανάλωση από τους Έλληνες Γερμανικών και Γαλλικών προϊόντων και εξοικονομούσαν τεράστια ποσά.

Πρόσθεσε επίσης ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν ληφθεί μέτρα πριν από δυο ή τρεις δεκαετίες, και όχι με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε στις αρχές του έτους.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, χαρακτήρισε μεν "ατυχή εξέλιξη" την αναθεώρηση του ελληνικού χρέους προς τα πάνω, αλλά εκτίμησε ότι προς το παρόν δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Παράλληλα, συνεργάτες του ανασκεύασαν χθεσινές δηλώσεις του, επισημαίνονοντας ότι δεν εννοούσε αυτό που κατάλαβαν στην Ελλάδα.

Εντωμεταξύ, όπως μετέδωσε το Mega από την Ουάσιγκον, ο κ. Καν ζητά την παράταση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα από τρία σε οκτώ χρόνια. Με την άποψη αυτή, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Αθήνα δεν έχει απαντήσει ακόμα.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan