Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Τι συμβαίνει μέσα στις Ελληνικές Φυλακές ; Μια Μαρτυρία

Ο 31χρονος Γερμανός

Timo Behrendt αποφυλακίστηκε το 2007 από τις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών – Οι αναμνήσεις του θυμίζουν σκηνές από το «Εξπρές του μεσονυχτίου». "Ήθελα να πω σε όλους το τι συμβαίνει εκεί μέσα. Δεν υπάρχουν νόμοι. Υπάρχουν οι
δικοί τους (σ.σ. των δεσμοφυλάκων) νόμοι". Αυτή ήταν η πρώτη φράση του 31χρονου Timo, ο οποίος έπειτα από απόφαση του συμβουλίου πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης στις 27 Ιουνίου αφέθηκε ελεύθερος. Η κατάσταση την οποία περιγράφει σοκάρει. Η καθημερινότητα του κρατουμένου στις φυλακές Διαβατών περιλαμβάνει βία, ξυλοδαρμούς, εξευτελισμούς και εκμετάλλευση.

"Τους πρώτους μήνες της προφυλάκισής μου έμεινα στις φυλακές Κομοτηνής, μετά με έφεραν στα Διαβατά. Τώρα που βρίσκομαι έξω μπορώ να πω ότι υπάρχουν δύο είδη φυλακών: οι δικαστικές, όπως των Διαβατών, όπου επικρατεί πραγματική τρέλα, και όλες οι άλλες".
ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Υπάρχουν τα πάντα μέσα σε μία φυλακή....
Μπακάλης, ψιλικατζής, χονδρέμπορος… Απλά οι τιμές διαφέρουν κατά πολύ από αυτές της αγοράς. Για παράδειγμα ένα κιλό ντομάτες αυτήν την εβδομάδα στα Διαβατά κόστιζε 2.70 ευρώ, το καρπούζι το κιλό 1 ευρώ και τα κεράσια 6 ευρώ. Υποτίθεται ότι οι έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν για τη συντήρηση των φυλακών, οι οποίες από την πλευρά τους πρέπει να παρέχουν στους κρατούμενους φάρμακα, τροφή, ψυχολογική υποστήριξη. Δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά. Πώς είναι δυνατόν οι διαχειριστές των φυλακών να αγοράζουν για παράδειγμα απορρυπαντικό για τα πιάτα που κοστίζει στην αγορά 1 ευρώ και μέσα στις φυλακές, για να το αγοράσει ο κρατούμενος, δίνει 3 και 5 ευρώ; Για όλες τις ασθένειες υπάρχουν τρία χάπια. Ένα πράσινο, ένα μπλε και ένα κόκκινο. Ό,τι και να έχεις, σε κάνει καλά κάποιο από αυτά τα χάπια. Ο γιατρός σε κοιτά για λίγα δευτερόλεπτα και απλώς σου δίνει ένα από τα τρία χρωματιστά χαπάκια.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

Πραγματικά οι σκηνές βίας που είδα να εκδηλώνονται μπροστά στα μάτια μου θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στο μυαλό μου. Εμένα δεν με πείραξε κανείς, λόγω του ότι είμαι Γερμανός και με προστάτευε το προξενείο, αφού περίμενα να αποφυλακιστώ. Οι φύλακες φέρονται στους κρατούμενους σαν να μην είναι άνθρωποι. Χτυπούσαν αδιάκριτα, με τα χέρια, με τα πόδια, με κλομπ. Χωρίς κάποιον συγκεκριμένο λόγο. Μπορεί να είχε κάποιος το πόδι του ανεβασμένο στο τραπέζι και να τον σκότωναν στο ξύλο. Για ανύπαρκτους λόγους.

ΑΡΧΗΓΟΙ

Όλα τα παραπάνω "αξιώματα" υπάρχουν. Καταρχήν γίνεται ένας εσωτερικός διαχωρισμός των κρατούμενων ανάλογα με τη εθνικότητα ή το χρώμα τους. Υπάρχουν οι πτέρυγες των Ρώσων, των Αλβανών, των Ελλήνων κτλ. Σε κάθε "φατρία" υπάρχει και ένας αρχηγός, ο οποίος ελέγχει και κινεί τα νήματα και αποφασίζει για γενικότερα ζητήματα τιμωρίας, αν κάποιος νέος κρατούμενος θα γίνει μέλος, ποια θα είναι η τιμή των ναρκωτικών που εμπορεύεται η ομάδα του κτλ. Οι φύλακες γνωρίζουν ποιοι είναι οι αρχηγοί και φροντίζουν να τα έχουν καλά μαζί τους. Τους κάνουν όλα τα χατίρια.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Κοιτάξτε. Αρχικά νομίζω πως θα έπρεπε να προβληματίσει τους υπεύθυνους αυτής της χώρας το πώς έπειτα από τόσο εξευτελιστικούς, ενδελεχείς και πολλαπλούς ελέγχους περνούν τα ναρκωτικά στη φυλακή. Και δεν μιλάμε για μικρές ποσότητες. Π.χ. σε μία φυλακή, όπως ο Κορυδαλλός, που φιλοξενεί χιλιάδες κρατούμενους και όλοι οι χρήστες χρειάζονται καθημερινά τη δόση τους, πώς είναι δυνατόν να περνούν οι κρατούμενοι τόσο μεγάλες ποσότητες μέσα στο έντερό τους, που αποτελεί και την πιο συνήθη μέθοδο εισαγωγής; Πώς είναι δυνατόν στα Διαβατά, όπου οι κρατούμενοι μένουν σε ειδικά δωματιάκια, όπου παρακολουθούνται, έως ότου αφοδεύσουν, μέσω καμερών και από φύλακες, για να φανεί εάν προσπαθούν να περάσουν στη φυλακή ναρκωτικά, να υπάρχουν εκατοντάδες χρήστες που παίρνουν τη δόση τους; Δεν είναι όλα αυτά περίεργα;


πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan