Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το δημόσιο έθεσε στόχο να επαναπατρίσει 80 δις ευρώ και ήρθαν τελικά 123 εκατ ευρώ –«Άσφαιρη» και η περαίωση!

Αδιάφορους άφησε τους Έλληνες κροίσους του εξωτερικού το πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων  το οποίο απέφερε εισπράξεις μόλις 6  εκατ. ευρώ για την  κυβέρνηση.   
Σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews,  τα κεφάλαια που επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν μόλις σε 123 εκατ. ευρώ  έναντι  80 δις. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι τα συνολικά που βρίσκεται «αγκυροβολημένα» σε τράπεζες του εξωτερικού.

Κατά τις πληροφορίες, από τον κατάλογο με τα 380 περίπου ονόματα Ελλήνων φορολογουμένων που είχαν καταθέσεις σε ξένες τράπεζες μόλις 10 έκαναν χρήση των κινήτρων του υπουργείου Οικονομικών....
Οι υπόλοιποι επέλεξαν να τα αφήσουν «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό παρά τις απειλές της κυβέρνησης ότι εάν τα αφήσουν κατατεθειμένα στην αλλοδαπή θα πληρώσουν φόρο 8% επί της αξίας αυτών των κεφαλαίων.
Να σημειωθεί ότι  στο οικονομικό επιτελείο είχαν υπολογίσει  ότι η ρύθμιση για τον επαναπατρισμό θα έφερνε στην Ελλάδα κεφάλαια ύψους 20 δις. ευρώ.
Η φορολόγηση τους με συντελεστή 5% θα γεννούσε για τα ταμεία του προϋπολογισμού εισπράξεις ύψους 1 δις. ευρώ οι οποίες  όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στο υπουργείο θα αποτελέσουν το «κρυφό βιβλιάριο» του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τελικά από το προηγούμενο εκτιμώμενο ύψος των εισπράξεων  τα έσοδα που έφθασαν στα κρατικά ταμεία δεν ξεπέρασαν τα 6,1  εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή «άσφαιρη» ήταν και η ρύθμιση της περαίωσης που απέδωσε μόλις 105 εκατ. ευρώ. ( σ.σ. έως χθες την Δευτέρα).
Το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση, καθώς δύο ημέρες πριν από τη λήξη της καταληκτικής προθεσμίας η συμμετοχή των επιτηδευματιών είναι αναιμική.
Σημειώνεται πως ο στόχος που είχε θέσει το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε 400 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2010, δηλαδή μέχρι σήμερα έχει εισπραχθεί το 25% των υπολογιζόμενων εσόδων.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι αρχικές προθεσμίες εκπνέουν στις 18 Νοεμβρίου για όσους φορολογούμενους έχουν λάβει εκκαθαριστικά χωρίς λάθη, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις η προθεσμία εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan