Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Η Αρχή της "Πλύσης εγκεφάλου"

Η "Πλύση εγκεφαλου" ειναι ενας όρος που χρησιμοποιουμε πολύ τις μέρες μας. Αυτος ο ορος ξεκίνησε με το πειραμα ενος Αμερικανου γιατρού του Δρ Εϊγουιν Κάμερον (Ewen Cameron) την δεκαετία του 1950. Ο Καμερον πίστευε ότι είχε βρεί μια θεραπεία για τη σχιζοφρένεια. Η θεωρία του ήταν ότι ο εγκέφαλος μπορεί να επαναπρογραμματιστεί και να σκέφτει με υγιή τρόπο με την επιβολή μιας νέας σκέψης σε αυτόν. Η μέθοδός για την επιβολή σκέψης ...

στον εγκεφαλο ήταν να κάνει τους ασθενείς να φορούν ακουστικά και να ακούν ηχητικά μηνύματα ξανά και ξανά, για πολλές μέρες ή ακόμη και για πολλές εβδομάδες.Ο Γιατρός Αποκάλεσε αυτή τη μέθοδο «ψυχική οδήγηση», γιατί τα μηνύματα που ακούγονταν απο τα ακουστικά που φορούσαν οι ασθενείς οδηγούνταν απο τον εγκέφαλο στην ψυχή. Τα ΜΜΕ της εποχής χαρακτήρισαν αυτην την μέθοδο ως «ευεργετική πλύση εγκεφάλου".

ΤΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και στις αρχές της δεκαετίας του 1960, εκατοντάδες ασθενείς του Κάμερον παρακολουθησαν την θεραπεία της " Πλυσης εγκεφάλου" έστω και αν δεν είχαν σχιζοφρένεια. Μερικοί ασθενείς παραπονούνταν για προβλήματα όπως η εμμηνόπαυση που σχετίζονταν με το άγχος και ετσι αφού πρώτα επαιρναν βαρβιτουρικά, δενονταν σε ένα κρεβάτι, και αναγκάζονταν να ακούν για μέρες ηχιτικά μηνύματα όπως "Οι άνθρωποι σε χρειαζονται. Να Έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. "

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Μια φορά,Ο Γιατρός Ναρκωσε τους ασθενείς του και τους έβαλε να ακούσουν το μήνυμα, "Όταν βλέπεις ένα κομμάτι χαρτί, θέλεις να σκύψεις και να το πάρεις." Αργότερα οδήγησε τους Ασθενείς του σε ένα γυμνάστήριο οπου στο δάπεδο υπηρχε ενα κομμάτι χαρτί.Δεν τους ειπε τον λόγο που τους οδηγησε στο Γυμναστήριο.Ο Γιατρός ανέφερε ότι πολλοί από τους ασθενείς του αυθόρμητα σηκώναν το χαρτί απο το εδαφος.

Η CIA

Όταν η CIA πληροφορήθηκε τα πειράματα του Γιατρού Καμερον , άρχισε να ενδιαφέρεται και άρχισε κρυφά να τον επιδοτεί.Τελικά η CIA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική του Cameron ήταν μια αποτυχία και έκοψε τη χρηματοδότηση του.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

O Γιατρος αργότερα παραδεχθηκε πως τα πειράματά του ήταν «ένα ταξίδι δέκα χρόνων προς τον λάθος δρόμο." Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 μια ομάδα πρώην ασθενων του Γιατρού Καμερον κατέθεσαν αγωγή εναντίον της CIA επειδή υποστήριξε τα πειράματά του και το θεμα βρηκε λύση με εξωδικαστικό τρόπο για ένα άγνωστο ποσό χρημάτων. Ειναι σιγουρο πως η CIA συνέχισε τα πειράματα "Πλυσης εγκεφάλου" αλλα με αλλους τρόπους.

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan