Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010

O Bruce Willis επικίνδυνος και... κόκκινος!

Γράφει ο Δημήτρης Χαλιώτης

Βροχή οι κινηματογραφικές πρεμιέρες αυτή την εβδομάδα! Παρολίγον... διψήφιος αριθμός! Αλλά όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, δυο τρεις ξεχωρίζουν μόνο από το σωρό. Η καθεμία για διαφορετικούς λόγους. Εάν λοιπόν είστε fan της περιπέτειας ο Bruce Willis είναι ο άνθρωπός σας και το ''Red'' η ταινία σας... Αν πάλι είστε πιο σινεφίλ τύπος, η Sophia Coppola επιστρέφει με το ''Somewhere''.

O κύριος ''Πολύ σκληρός για να πεθάνει'' επιστρέφει...

Red! H περιπέτεια παλαιάς κοπής ''Red: Πράκτορες παροπλισμένοι αλλά πάντα επικίδυνοι'' (πιο μεγάλο τίτλο δεν μπορούσαν να βρουν;) θέλει τον Bruce Willis στον ρόλο ενός πράκτορα, που έχει εγακαταλείψει την ενεργό δράση, μέχρι τη στιγμή που θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο στόχαστρο εκτελεστών. Μαζί με μία ομάδα παλιών συναδέλφων του θα πάρουν ξανά τα όπλα στα χέρια αναζητώντας την αλήθεια πίσω από τα σχέδια δολοφονίας τους. Στο πλευρό του Bruce Willis συναντάμε τρεις παλιές (και ταλαντούχες) καραβάνες της μεγάλης οθόνης. Morgan Freeman, John Malkovich και Hellen Mirren. Καταιγιστική δράση και... δολοφονικό χιούμορ τα βασικά συστατικά αυτής της ταινίας, που αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου cult κόμικ.

Σε εντελώς διαφορετικό ύφος (και ΄πώς θα μπορούσε διαφορετικά άλλωστε;) κινείται το ''Somewhere'' της Sophia Coppola. To τελευταίο κινηματογραφικό πόνημα της κόρης του σπουδαίου σκηνοθέτη του american cinema, που έστρεψε τα βλέμματα της διεθνούς κριτικής πάνω της με το ''Αυτόχειρες Παρθένες'' και το ''Χαμένοι στη μετάφραση'', έφυγε από το πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας αγκαλιά με το Χρυσό Λιοντάρι. ΟStephen Dorff (εντελώς διαφορετικός απ' ό,τι τον έχουμε συνηθίσει) υποδύεται έναν εθισμένο στις ουσίες, τις γυναίκες και τα γρήγορα αυτοκίνητα star του Hollywood, που ξαφνικά εισβάλλει στη ζωή του η 11χρονη κόρη του. Μινιμαλισμός και αληθινά συναισθήματα σε ένα σινεφιλικό road movie.

Στην τρίτη του κινηματογραφική ταινία, ο δημιουργός του ''Σπιρτόκουτου'' και του ''Η ψυχή στο στόμα'', Γιάννης Οικονομίδης εμφανίζεται πιο ώριμος και λιγότερο... ''φωνακλάς''. Ο ''Μαχαιροβγάλτης'' παρακολουθεί τη διαδρομή του Νίκου από την επαρχία στην Αθήνα. Απομονωμένος σ' ένα «γκρίζο» προάστιο της πόλης με μόνη παρέα τον θείο και τη θεία του, οι ισορροπίες ανάμεσα στους τρεις αρχίζουν ν' αλλάζουν... Αφήνοντας πίσω τη μανιέρα του που ήθελε τους κινηματογραφικούς του ήρωες να βρίζονται και να φωνάζουν όλη την ώρα, στο όνομα του ρεαλισμού, ο Γιάννης Οικονομίδης καταθέτει την πιο ''εσωτερική'' του ταινία σε φόντο ασπρόμαυρο. Ένα δυνατό cast θεατρικών και κινηματογραφικών ηθοποιών (Στάθης Σταμουλάκος, Μαρία Καλλιμάνη, Βαγγέλης Μουρίκης, Ερρίκος Λίτσης) αποδίδει με ακρίβεια την εσωτερική μοναξιά των χαρακτήρων σε μία πόλη που βουλιάζει στη μιζέρια της...

Όταν σε μία εβδομάδα βγαίνουν εννέα ταινίες, το να μην υπάρχει μία ρομαντική κομεντί είναι... βλασφημία! Η Katherine Heigl και ο Josh Duhamel αντιπαθιούνται σφόδρα. Όταν όμως θα κληθούν να αναλάβουν τη φροντίδα της μικρής βαφτιστήρας τους θα αναγκαστούν να παραμερίσουν τις διαφορές τους. Και κάτι μας λέει ότι στο τέλος... θα ερωτευτούν! ''Η ζωή όπως την ξέρουμε'' και ακόμα μία... ''πρωτότυπη'' ρομαντική κομεντί! Για τους πολύ fans του είδους!

Ακόμα ένα... ''Saw'' στη σειρά! Ένα λεπτό, να μετρήσω... Α, ναι!! Το έβδομο! Κι αυτή τη φορά... τρισδιάστατο! Saw 3D λοιπόν και καθώς μια θανάσιμη μονομαχία μαίνεται για την κτηνώδη κληρονομιά του Jigsaw, μια ομάδα επιζώντων από τον Jigsaw συγκεντρώνεται για να ζητήσει την υποστήριξη ενός αυτοχέδιου γκουρού και των συναδέλφων επιζώντων από τον Bobby Dagen, έναν άνθρωπο του οποίου  τα σκοτεινά μυστικά απελευθερώνουν ένα νέο κύμα τρόμου... Το μόνο σχόλιο που μου έρχεται στο μυαλό είναι στίχος τραγουδιού... Πού θα πάει τελοσπάντων η βαλίτσα;! Έλεος!

Ένα all star cast δίνει ραντεβού στην αστυνομική κωμωδία ''Μπάτσοι από τον πάγκο'' (The Other Guys ο πρωτότυπος τίτλος, δεν μπορείτε να πείτε... εμπνευσμένη μετάφραση;!). Mark Wahlberg, Will Ferrell, Samuel Jackson, Dwayne Johnson, Eva Mendes, Steve Coogan και guests από Michael Keaton και Paris Hilton! Οι ντετέκτιβ Κρίστοφερ Ντάνσον και Πι-Κέι Χάισμιθ είναι οι πιο ικανοί και αγαπητοί μπάτσοι στη Νέα Υόρκη. Λίγα γραφεία πίσω από τα δικά τους, κάθονται οι Άλεν Γκαμπλ και Τέρι Χόιτζ. Οι τελευταίοι δεν ανήκουν στους ήρωες, είναι από τους «άλλους τύπους». Όμως για κάθε μπάτσο εμφανίζεται κάποια μέρα η ευκαιρία να αναδειχθεί… Έτσι οι Γκαμπλ και Χόιτζ αναλαμβάνουν μία φαινομενικά απλή υπόθεση, με την οποία κανείς άλλος δεν καταδέχεται να ασχοληθεί, η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί ως το μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της Νέας Υόρκης... Κωμωδία το λες, αλλά το αν γελάς ή όχι με τα καμώματα του Will Ferrell είναι άλλη ιστορία! Και μάλλον έχει να κάνει με το γούστο και την αισθητική του καθενός.

Ο κορυφαίος Ιρανός σκηνοθέτης, Abbas Kiarostami, συναντά την Juliette Binoche στο χαμηλών τόνων φιλμ ''Γνήσιο Αντίγραφο'', που σηματοδοτεί και την κινηματογραφική του επιστροφή στις ελληνικές αίθουσες έντεκα χρόνια μετά το ''Ο Άνεμος θα μας πάρει''. Η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας, που συναντιούνται σε ένα μικρό χωριό στη νότια Τοσκάνη. Εκείνος είναι βρετανός συγγραφέας, που μόλις τελείωσε τη διάλεξη του σε ένα συνέδριο. Εκείνη έχει μια γκαλερί. Η ιστορία τους θα μπορούσε να συμβεί στον καθένα, οπουδήποτε...

Το κινηματογραφικό ''μενού'' ολοκληρώνουν ένα ντοκιμαντέρ και μία παιδική ταινία. Το ''Off Ways - Berlin'' του Uli M. Schüppel παρακολουθεί το ταξίδι των μελών της μπάντας Einstürzende Neubauten (το πιο επιτυχημένο cult εξαγώγιμο προϊόν του Δυτικού Βερολίνου τη δεκαετία του '80), που στις 21 Δεκεμβρίου του 1989 ξεκινούν από το Δυτικό Βερολίνο για να δώσουν ένα κοντσέρτο στο Ανατολικό (πρωτεύουσα ακόμα της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας). Το Τείχος του Βερολίνου χωρίζει ακόμα την πόλη και οι συνοριακοί έλεγχοι είναι εντατικοί. 20 χρόνια μετά, κάποιοι από τους (τότε Ανατολικογερμανούς) θεατές του κοντσέρτου, ακολουθούν την ίδια διαδρομή μέσα στην πόλη και μιλούν για την εμπειρία τους.

Το ''Αρθουρ 3: Ο Πόλεμος των δύο κόσμων'' είναι η τρίτη ταινίας της ομώνυμης σειράς του Luc Besson. Ο Μαλτάζαρ παγιδεύει τον Άρθουρ στη γη των Μίνιμοϊ και ταξιδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση, καταλήγοντας στον κόσμο των ανθρώπων. Αναγκάζει έναν πλαστικό χειρουργό να του φτιάξει ανθρώπινο πρόσωπο, ώστε να μπει έτσι στο σπίτι των παππούδων του Άρθουρ. Εκεί κλέβει ένα φιαλίδιο που περιέχει το ελιξήριο που χρειάζεται ο Άρθουρ για να επανέρχεται στο φυσικό του μέγεθος. Τώρα πλέον ο Μαλτάζαρ, όντας ήδη πολύ ψηλός, επανδρώνει ένα στρατό γιγάντιων κουνουπιών στο γειτονικό δάσος...

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan