Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Εδώ Πολυτεχνείο !!

" Κι εσείς παιδιά που θέλατε τη χώρα να τιμάτε, μα και αυτή να σας τιμά, δεν πρέπει να ξεχνάτε, εκείνον τον ξεσηκωμό του 73, που νέους δρόμους χάραξε για τη Δημοκρατία. "

Μια καταθλιπτική περίοδος άρχισε στην πατρίδα μας στις 21 Απρίλη του 1967 επιβλήθηκε από την ομάδα των συνταγματαρχών Παπαδόπουλου, Ιωαννίδη, Πατακού, δικτατορικό καθεστώς, ύστερα από στρατιωτικό πραξικόπημα. Έξι χρόνια μετά, η λαομίσητη χούντα κλονίζεται συθέμελα από μια φοιτητική εξέγερση, μια εξέγερση που αντιπροσωπεύει τα αισθήματα και τη δίψα του Ελληνικού λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία…

Τα επεισόδια στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου, οι διαδηλώσεις των φοιτητών αλλά και όλων των πολιτών, οι συγκρούσεις και οι συλλήψεις, προαναγγέλλουν ότι ο Νοέμβριος του 1973 θα σφραγίσει την νεότερη ελληνική ιστορία με σημαντικά και καθοριστικά γεγονότα.

Στις 14 Νοέμβρη, γίνεται ολική κατάληψη του Πολυτεχνείου και του γύρω χώρου. Την νύκτα της 15ης Νοέμβρη πραγματοποιούνται φοιτητικές συνελεύσεις σε όλες τις Σχολές. Από το Πολυτεχνείο ακούγονται συνθήματα εναντίον της χούντας και πολλοί φοιτητές αλλά και εργάτες συγκεντρώνονται εκεί. Κεντρικό σύνθημα, η γενική απεργία. Την επόμενη ημέρα, γίνονται προμήθειες σε τρόφιμα και άλλα αναγκαία είδη ενώ οι συνελεύσεις φοιτητών και εργατών συνεχίζονται. Έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου συγκεντρώνεται ένα μεγάλο πλήθος που προσφέρει στους φοιτητές εφόδια: τρόφιμα, φάρμακα, τσιγάρα αλλά και λουλούδια. Ως τις 8.00 το βράδυ, ο κόσμος ο οποίος έχει συγκεντρωθεί υπερβαίνει τις 50.000. Ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου καλεί τον λαό να δώσει την ιερή μάχη για την Δημοκρατία. Και έτσι, φθάνουμε στην νύκτα της 16ης προς 17η Νοέμβρη.

Πέντε λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, ξεκινούν από το Γουδί οι πρώτες φάλαγγες αρμάτων με κατεύθυνση προς το Πολυτεχνείο. Σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το Πολυτεχνείο, εξεγερμένοι πολίτες δίνουν μάχη με τις αστυνομικές δυνάμεις. Ολόκληρη η περιοχή μεταξύ των οδών Πειραιώς, Καποδιστρίου, Ηπείρου, Στουρνάρα, Χαλκοκονδύλη και Πατησίων μπροστά στο Πολυτεχνείο, είναι αποκλεισμένη με οδοφράγματα: αυτοκίνητα, λεωφορεία και οικοδομικά υλικά εμποδίζουν την πρόσβαση των χουντικών δυνάμεων καταστολής που αναγκάζονται να καλέσουν γερανοφόρα οχήματα για να μετακινήσουν τα εμπόδια.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός και τα μεγάφωνα του Πολυτεχνείου μεταδίδουν μηνύματα προς τον ελληνικό λαό και τους στρατιώτες καλώντας τους τελευταίους να μην χτυπήσουν τα αδέλφια τους: "Είμαστε άοπλοι. Θα σας υποδεχθούμε με χειροκροτήματα". Στα κάγκελα της Σχολής αναρτάται ένα πανό που γράφει: "Φαντάροι είστε αδέλφια μας". Οι οδομαχίες στους γύρω δρόμους γίνονται όλο και σκληρότερες. Στις 2.30 η αστυνομία ζητά ενισχύσεις. Ύστερα από δεκαπέντε λεπτά, οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού είναι παραταγμένες σε θέση μάχης έξω από το κτίριο. Κάποιοι στρατιώτες ο οποίοι είχαν προηγουμένως χαιρετίσει τους κλεισμένους μέσα στο Πολυτεχνείο φοιτητές, πέφτουν νεκροί από πυροβολισμούς.

Στις 3.00, ένα τανκ το οποίο βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου μετακινείται και πέφτει επάνω της με ορμή. Η πύλη γκρεμίζεται καταπλακώνοντας τους φοιτητές που στέκονται πίσω της. Οι αστυνομικές δυνάμεις εισβάλλουν στο προαύλιο μαζί με άνδρες των ΛΟΚ. Ακούγονται ριπές πυροβόλων όπλων και πολλοί από τους εξεγερμένους τραυματίζονται ή πέφτουν νεκροί. Μισή ώρα αργότερα, το Πολυτεχνείο έχει αδειάσει. Ασθενοφόρα μεταφέρουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Στους παραπλήσιους δρόμους, οι οδομαχίες συνεχίζονται ενώ όσοι κατορθώνουν να διαφύγουν από τον αστυνομικό κλοιό βρίσκουν καταφύγιο στις γύρω πολυκατοικίες των οποίων τις πόρτες οι κάτοικοι έχουν αφήσει ανοικτές.

Στις 5.00, τα τανκ αποχωρούν από τον χώρο του Πολυτεχνείου κατευθυνόμενα προς το Πεδίο του `Αρεως. Την ίδια ώρα, δυνάμεις καταστολής περικυκλώνουν το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης που τελεί επίσης υπό κατάληψη. Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση των φοιτητών ενώ στις 6.00 η Σχολή εκκενώνεται. Οι εξερχόμενοι κακοποιούνται και συλλαμβάνονται. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, όσοι είχαν καταφύγει σε σπίτια και πολυκατοικίες για να αποφύγουν την σύλληψη, ξαναβγαίνουν στους δρόμους. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις δεν αργούν να αρχίσουν και πάλι. Οι εργάτες, ενωμένοι με τους φοιτητές, στήνουν οδοφράγματα και οι δρόμοι γεμίζουν με νέους νεκρούς και τραυματίες.

Στις 11.00 κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος ενώ στο Σύνταγμα πραγματοποιείται μεγάλη μαθητική διαδήλωση. Οι μαθητές βρίσκουν μπροστά τους τα τανκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι την επόμενη ημέρα και ο αριθμός των νεκρών αυξάνει διαρκώς.

Λίγες μέρες μετά, στις 25 Νοέμβρη, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη. Ο νέος "πρόεδρος" στρατηγός Γκιζίκης σχηματίζει "κυβέρνηση" με "πρωθυπουργό" τον Ανδρουτσόπουλο και λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 1974, οι πολιτικοί αρχηγοί Π. Κανελλόπουλος, Γ. Μαύρος και Ε. Αβέρωφ πραγματοποίησαν σύσκεψη υπό τον Γκιζίκη, με σκοπό την μεταβίβαση της εξουσίας στα χέρια των πολιτικών.

Η χούντα είναι παρελθόν και η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 θα μείνει ορόσημο στους αγώνες του λαού μας και της νεολαίας μας για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Κοινωνική Πρόοδο.

Χωρίς φάρμακα και γιατρούς θα μείνουν από αύριο όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου εξαιτίας υπέρογκων χρεών του ταμείου τους


Χωρίς φάρμακα και γιατρούς, θα μείνουν από αύριο όλοι οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου, καθώς το ταμείο τους χρωστά υπέρογκα ποσά στην Ένωση Φαρμακοποιών, ενώ οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου... έχουν να πληρωθούν για παρά πολλούς μήνες...Έτσι λοιπόν, οσοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θελήσουν από αύριο να πάρουν φάρμακα από κάποιο φαρμακείο, θα είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν όλο το ποσό και όχι απλή συμμετοχή που πλήρωναν έως τώρα, της τάξης του 25%. Στην ιδία μοίρα θα βρίσκονται όσοι καρκινοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες των ασφαλισμένων του Δημοσίου, θελήσουν να αγοράσουν φάρμακα....τα οποία κοστίζουν υπέρογκα ποσά...
Από αύριο όλοι τους, θα πληρώνουν την περίθαλψη που ίσως χρειαστούν από την τσέπη τους, άσχετα εάν τόσα χρονιά, παρακρατούνταν από το μισθό τους, χρηματικό ποσό, για την ασφάλισή τους.
Αθάνατη Ελλαδάρα
πως σε κατάντησαν.

Αναβάλλεται ο «Καποδίστριας» ελλείψη χρημάτων!


Η κυβέρνηση επικαλείται εν προκειμένω αδυναμία εξασφάλισης των αναγκαίων οικονομικών πόρων για τη στήριξη του εγχειρήματος λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίοι κατά την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) ανέρχονται στα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ και κατά το υπουργείο Εσωτερικών στα 3,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο είναι φανερό ότι έχει προσμετρηθεί και το πολιτικό κόστος (σε μια δύσκολη για το κυβερνών κόμμα συγκυρία), καθ' ότι για τις συνενώσεις των δήμων εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από αρκετούς κυβερνητικούς βουλευτές αλλά κυρίως από το σύνολο σχεδόν των Τοπικών Ενώσεων Δήμων - Κοινοτήτων της χώρας.

Η αναβολή εφαρμογής του σχεδίου «Καποδίστριας 2» προαναγγέλθηκε ουσιαστικά από τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ (και δήμαρχο Αθηναίων) Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος ενημερώνοντας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης έκανε γνωστό ότι ουδέποτε έφθασαν στην ΚΕΔΚΕ οι θέσεις της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών είχε δεσμευτεί να τις καταθέσει μέχρι την 7η Νοεμβρίου.

Μάλιστα ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι από τις επαφές που είχε ο ίδιος με κυβερνητικά στελέχη αντελήφθη ότι το υπουργείο Οικονομίας αδυνατεί να εγγυηθεί τη διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων για την οικονομική στήριξη του «Καποδίστρια».

Ψυχραιμία! Υπάρχει και το facebook


Είπα κι εγώ επιτέλους να δω τι είναι αυτό το facebook.

Η εγγραφή πανεύκολη και με το που μπήκα με 2-3 αναζητήσεις βρήκα αμέσως αρκετούς φίλους και γνωστούς. Προσπαθώ ακόμα να καταλάβω ποια είναι η ουσιαστική χρησιμότητα του, πέρα από το κουτσομπολίστικο στυλ του. Και κατέληξα ότι τελικά αξία σε αυτή τη νέα social μόδα έχουν τα applications. Αν δεν συμπεριλάβουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρησιμοποιήσουν το facebook π.χ. επαγγελματικά με το να ψάξουν άλλους που να έχουν συγκεκριμένα προσόντα, δεν μπορούσα να καταλάβω... τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει το facebook από ένα instant messaging πρόγραμμα. Ίσα ίσα ένα ΙΜ είναι πολύ πιο άμεσο ή αν θες να αφήσεις ένα μήνυμα σε κάποιον απλά μπορείς να του στείλεις ένα mail. Την διαφορά, λοιπόν, την κάνουν τα applications που υποστηρίζονται από το facebook και που μέχρι στιγμής κανένα IM πρόγραμμα δεν τα περιέχει. Υπάρχουν διαφόρων ειδών και κατηγοριών, τα οποία απλά μπορούν να φέρουν σε ένα άλλο επίπεδο την επικοινωνία μεταξύ ατόμων. Έτσι μπορείς να δεις π.χ. πόσο καλά ξέρεις τους “φίλους” σου, ή να δεις πόσο μοιάζεις σε διάφορα πραγματάκια με τους φίλους σου, ή καθώς επικοινωνείς να κάνεις χειραψίες, χειρονομίες κτλ. Πληθώρα επιλογών και από λίγο που το είδα είναι λίγο χάσιμο. Είναι όπως ένα MMORPG παιχνίδι. Δεν τελειώνει ποτέ και σε καθηλώνει. Όχι γιατί έχει αξία. Απλά γιατί έτσι.


 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan