Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Όχι στη λογική "μια σου και μια μου".


Όσοι άνθρωποι ακολουθούν στη ζωή τους το βιβλικό ρητό "οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος", γίνονται λιγότερο χαρούμενοι, αλλά και λιγότερο πετυχημένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του ολλανδικού πανεπιστημίου του Μάαστριχτ υπό τον καθηγητή Τόμας Ντόμεν και του γερμανικού πανεπιστημίου της Βόννης υπό τον καθηγητή Άρμιν Φαλκ, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο οικονομικό περιοδικό "Economic Journal". Συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν τη λογική "μία σου και μία" μου" και τείνουν να ανταποδίδουν στα ίσα αυτά που τους κάνουν οι άλλοι, τελικά είναι πιο πιθανό να μείνουν άνεργοι, να έχουν λιγότερους φίλους και γενικά να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι.

Αντίθετα, όσοι "στρέφουν και το άλλο μάγουλο", κατά την προτροπή της Καινής Διαθήκης ή απλώς δεν θεωρούν απαραίτητο να ανταπαντήσουν σε μια εναντίον τους πράξη, είναι πιθανότερο να ζήσουν μια ζωή γεμάτη νόημα, πιο ευτυχισμένη, αλλά και πιο άνετη υλικά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τις ετήσιες έρευνες του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών σε 20.000 άτομα στη Γερμανία, που αναλύουν τις κοινωνικο-οικονομικές τους απόψεις, με στόχο να καταγράψουν τις επιπτώσεις της λεγόμενης "αρνητικής ανταποδοτικότητας" στην αγορά εργασίας, στο εισόδημα και στην ευτυχία. Οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι ξεπληρώνουν τους άλλους με το ίδιο νόμισμα, είτε κάνοντας ανάλογες χάρες γι' αυτούς ("θετική ανταποδοτικότητα"), είτε αντίθετα εκδικούμενοι για τις εναντίον τους πράξεις ("αρνητική ανταποδοτικότητα"). Όταν οι ερευνητές χώρισαν τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες: όσους τείνουν να εκδικούνται και όσους προτιμούν να συγχωρούν. Προέκυψε ότι οι πρώτοι έχουν μικρότερο κύκλο φίλων και γνωστών και εκδηλώνουν μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκειας στη ζωή τους. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι δεύτεροι (οι πιο καλόκαρδοι) κατά μέσο όρο τείνουν να εργάζονται περισσότερες ώρες υπερωρία, μόνο όμως όταν θεωρούν δίκαιη την αμοιβή τους, και γενικότερα κερδίζουν περισσότερα χρήματα από τους εκδικητικούς τύπους.

Από την άλλη, σύμφωνα με την μελέτη, οι εκδικητικοί χαρακτήρες δεν ακολουθούν πάντα την εξίσωση "περισσότερα χρήματα ίσον περισσότερη εργασία" και όχι σπάνια, στο εργασιακό τους περιβάλλον, εκδικούνται αρνούμενοι να εργαστούν ή κάνοντας σαμποτάζ. Το γεγονός αυτό οδηγεί στο να χάνουν συχνότερα τη δουλειά τους, με συνέπεια να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας σε σχέση με τους μη εκδικητικούς. Στην καθημερινότητα, άλλοι άνθρωποι τείνουν περισσότερο στην θετική και άλλοι στην αρνητική ανταποδοτικότητα, ενώ άλλοι και στις δύο ταυτόχρονα.

Πηγή:liako.gr

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΝΑ...ΔΟΥΛΕΨΕΙ.


Τα σταυρόλεξα κάνουν καλό, όπως και μια ισορροπημένη διατροφή. Το κλειδί όμως για την μακροπρόθεσμη υγεία του μυαλού είναι να το κρατάτε σε ενέργεια, όσο γίνεται περισσότερο.
Έρευνες στην Αυστραλία για την άνοια, τονίζουν τη σπουδαιότητα που έχει μια ζωή δραστηριοποιημένη που κρατά το μυαλό σε ενέργεια.

"Λύνοντας σταυρόλεξα ή άλλα παιχνίδια ενεργοποιούν ένα μέρος μόνο του εγκεφάλου, ενώ αφήνουν ένα μεγάλο μέρος αδρανές", υποστηρίζει ο καθηγητής Στήβεν Ρόμπινσον από το Τμήμα Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Μόνας.

"Προκειμένου να ενεργοποιείστε τα άλλα μέρη του εγκεφάλου, απαιτούνται πράγματα όπως να αναπτύξετε την ικανότητα να ακούτε με προσοχή ή να κινείστε. Ακόμη και το να βγαίνετε έξω για να πάτε στο θέατρο ή στον κινηματογράφο, βοηθάει. Το ίδιο και η σωματική άσκηση, το περπάτημα, το κολύμπι, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το αίμα κυκλοφορεί με γρήγορους ρυθμούς στις μικρές ''φλέβες'' του εγκεφάλου".

Πηγή:liako.gr

Από τις 1 Απριλίου πληρώνει ο Ο.Α.Ε.Δ. επιδόματα και δώρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ:
Από την Τετάρτη, 1 Απριλίου ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προπληρώνει όλα τα επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που επρόκειτο να καταβληθούν μέχρι και τις 3 Μαΐου 2009, ενώ από την ίδια ημέρα θα καταβάλει στους δικαιούχους και το «δώρο Πάσχα».

Συγκεκριμένα, θα προπληρώνονται από όλες τις υπηρεσίες του... ΟΑΕΔ:

•Τα τακτικά επιδόματα ανεργίας (που επρόκειτο να καταβληθούν μέχρι τις 3/5/2009),
•Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μηνός Απριλίου,

•Τα «δώρα» εορτών του Πάσχα στους δικαιούχους των παραπάνω επιδοτήσεων (θα καταβάλλονται ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος είσπραξης του εν λόγω βοηθήματος από τους δικαιούχους) και

•Το ειδικό βοήθημα των μακροχρόνια ανέργων που καταβάλλεται κανονικά μέχρι και τις 3/5/09.

Η προπληρωμή των επιδομάτων και του «δώρου Πάσχα» θα γίνει φέτος με δύο τρόπους:

1. Για τους επιδοτούμενους ανέργους και δικαιούχους που... εγγράφηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ολοκληρωμένου πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, η διασταύρωση στοιχείων των δικαιούχων θα γίνεται από τον Οργανισμό μέσω του ΟΠΣ και θα ακολουθεί αυτόματη πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Η πίστωση των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 1 Απριλίου.

2. Όσοι επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι είχαν εγγραφεί πριν την εφαρμογή του ΟΠΣ και έχουν λάβει τραπεζικές επιταγές επιδοτήσεων και δώρων, θα πρέπει από την Τετάρτη 1 Απριλίου να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να σφραγίσουν τις επιταγές «δώρου Πάσχα» και επιδομάτων, προκειμένου να τις εισπράξουν.

Όροι και προϋποθέσεις «δώρου» Πάσχα:

Οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται ολόκληρο το «δώρο» Πάσχα (12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) εφόσον λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας για 3 μήνες μέσα στη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου.

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται :

- με 1 μήνα τακτικής επιδότησης, ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και

- με 2 μήνες τακτικής επιδότησης, ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Τακτικό επίδομα ανεργίας λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του τακτικού επιδόματος από το ΟΑΕΔ είναι οι εξής:


1) Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

Επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την απόλυσή του, 200 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες (80 ημέρες το χρόνο, κατ’ ελάχιστο όριο).


2) Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών.

Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα ή και εποχικά αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο. Για ορισμένες κατηγορίες (όπως για αλιεργάτες) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο.

Το επίδομα ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της εγγραφής, αρκεί αυτή να γίνει εντός 60 ημερών από την καταγγελία. Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνo ή διετία).

taxalia

με το δεξί.....






Από τότε που κυβερνάει ο Καραμανλής....
την παίζω με το δεξί....
Σαν κόσμημα......
Αν κυβερνήσει ο Γιωργάκης, θα έχω πρόβλημα…

Προσλήψεις στο στρατό 2000 ΕΠΟΠ

Οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, πρέπει να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι 22 Μαΐου 2009. Η διεξαγωγή των συνεντεύξεων θα πραγματοποιηθεί από την 13η Ιουλίου μέχρι 7η Αυγούστου 2009. Οι υγειονομικές - ψυχοτεχνικές εξετάσεις και οι αθλητικές δοκιμασίες θα διεξαχθούν από 31 Αυγούστου μέχρι 2 Οκτωβρίου 2009. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέχρι τις.. 2 Νοεμβρίου 2009, ενώ η κατάταξη των προσληφθέντων θα πραγματοποιηθεί την 18η Νοεμβρίου 2009.

Προσόντα

Οι υποψήφιοι Επαγγελµατίες Οπλίτες πρέπει:
1. Να έχουν την ελληνική ιθαγένεια.
2. Να έχουν συµπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και να µην έχουν υπερβεί το 28ο έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες ∆υνάµεις (γεννηθέντες από 1-1-1982 µέχρι 31-12-1990).
3. Να έχουν ανάστηµα τουλάχιστον 1,65µ.
4. Να έχουν τις γραµµατικές γνώσεις, που καθορίζονται κατά ειδικότητες στο Παράρτηµα Α της προκήρυξης.
5. Να είναι ικανοί κατηγορίας πρώτης (Ι/1) ή δεύτερης (Ι/2), σύµφωνα µε τις διατάξεις που ισχύουν για την εξέταση της σωµατικής ικανότητας των στρατευσίµων (Π∆ 133/2002 όπως ισχύει µετά την τροποποίησή του µε το Π∆ 53/2003 και το Π∆ 207/2007).
6. Να µην έχουν καταδικαστεί αµετάκλητα για κακούργηµα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, απάτη, υπεξαίρεση (κοινή ή στην υπηρεσία), εκβίαση, πλαστογραφία, ψευδή βεβαίωση, ψευδορκία, ψευδή ανώµοτη κατάθεση, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, ψευδή καταµήνυση, συκοφαντική δυσφήµιση, παράβαση καθήκοντος, ανυποταξία, λιποταξία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκληµα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή οικονοµικής εκµετάλλευσης της γενετήσιας ζωής ή της νοµοθεσίας περί ναρκωτικών, λαθρεµπορίας, όπλων, πυροµαχικών και τυχερών παιχνιδιών.
7. Να µην έχουν παραπεµφθεί αµετάκλητα για κακούργηµα ή οποιοδήποτε πληµµέληµα του εδαφίου 6 της παραγράφου 5α της παρούσας, έστω και αν το αδίκηµα έχει παραγραφεί.
8. Να µην έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώµατα µε αµετάκλητη απόφαση.
9. Να µην έχουν εκπέσει ή υποβιβασθεί του βαθµού τους οι εκπληρώσαντες τις νόµιµες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
10. Όσοι ήδη υπηρετούν να έχουν θετική εισήγηση για κατάταξη από τον τελευταίο ∆ιοικητή τους.

Δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι που διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα, πρέπει να αποστείλουν τα παραπάνω δικαιολογητικά µέχρι και την 22 Μαΐου 2009 (ηµεροµηνία σφραγίδας ταχυδροµείου), ταχυδροµικά µε συστηµένη-express επιστολή, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ)/ Επιτροπή Ελέγχου ∆ικαιολογητικών, στη διεύθυνση: Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), Επιτροπή Ελέγχου ∆ικαιολογητικών, Στρατόπεδο «Στρατηγού Παπάγου», Μεσογείων 227-231, Χολαργός, Αθήνα, Σ Τ Γ 1020, (Για τον διαγωνισµό ΕΠ.ΟΠ. Στρατού Ξηράς).

κατεβάστε την προκήρυξη εδω
 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan