Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009
House of Cards.......
I don't wanna be your friend
I just wanna be your lover
No matter how it ends
No matter how it starts
Forget about your house of cards
And I'll do mine
Forget about your house of cards
And I'll do mine
Fall off the table,
And get swept under
Denial, denial
The infrastructure will collapse
From carpet spikes
Throw your keys in the bowl
Kiss your husband 'good night'
Forget about your house of cards
And I'll do mine
Forget about your house of cards
And I'll do mine
Fall off the table,
And get swept under
Denial, denial
Denial, denial
Your ears are burning
Denial, denial
Your ears should be burning
Denial, denial...
Αννα...
Κοίτα πως γίναμε ... εμείς ...
Εμείς , που μου ΄λεγες ό,τι δεν ήθελες να καταλήξουμε δυο ξένοι ...
..........................
Ξέρεις , πόσο δύσκολο είναι να σε έχω μέσα μου και να μη σε έχω δίπλα μου ;
.....................
Σήμερα, μου την έχει δώσει.....
τα γαμημένα τα ληγμένα..........δεν κάνουν τίποτα......
Σκάσε λοιπόν και διάβασε με ....
Εγώ , είμαι εδώ μέσα ......
Σε κάθε λέξη μπρος και πίσω απ΄ αυτήν είμαι εγώ που σου φωνάζω.....
Διάβασε την σιωπή μου γιατί μονάχα αυτή μου έμεινε ....
Ακου.....άκου.....τι λέει ο Thom Yorke
Όλα είναι στο χέρι σου........
Ψηφιακή Στρατηγική για την εκπαίδευση γονέων μαθητών στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας, και στην Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου
Η Ελληνική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής 2006-2013 και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υλοποιεί το έργο γονείς.gr το οποίο αφορά στην εκπαίδευση γονέων μαθητών υποχρεωτικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), και στην Ασφαλή Χρήση του Διαδικτύου. Απευθύνεται σε όλους τους γονείς μαθητών που θα εγγραφούν στην υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2008-2009.
Πρόκειται για μια νέα δράση η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ ΑΕ), φορέα εποπτευόμενο από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι δικαιούχοι γονείς έχουν το δικαίωμα δωρεάν κατ’ οίκον εκπαίδευσης από ειδικούς εκπαιδευτές, και πρόσβασης σε εκπαιδευτικά πακέτα αυτόνομης μάθησης μέσω Διαδικτύου (e-learning). Επιπλέον, το έργο επιδοτεί την απόκτηση νέας, ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο διάρκειας δύο (2) μηνών, για τους ωφελούμενους γονείς που δεν την διαθέτουν. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο Δικαιούχος να έχει στο σπίτι Η/Υ (σταθερό ή φορητό) με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.
Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης μέσω Διαδικτύου, οι γονείς θα δικαιούνται να συμμετάσχουν δωρεάν σε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση πιστοποιητικού γνώσεων Πληροφορικής ή χειρισμού Η/Υ σε τουλάχιστον τρεις (3) από τις ενότητες βασικών γνώσεων.
Η εγγραφή γονέων σε εκπαιδευτικά προγράμματα παρατείνεται έως την Παρασκευή 17/4/2009. Η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή 15/5/2009.
Σύνδεσμος προς τη Δήλωση Συμμετοχής Γονέα
Τρελλάθηκε ο Γιαπωνέζος: Κινητό SONY με κάμερα 12 mpegapixels!
Και το όνομα του: Idou. Η Sony Ericsson παρουσιάζει ένα concept κινητό τηλέφωνο για φωτογραφία, μουσική και ίντερνετ. Το νέο κινητό που το όνομά του παραπέμπει σε ..Ελλάδα, θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2009 από τη νέα σειρά Entertainment Unlimited. Το Sony Ericsson Idou διαθέτει κάμερα 12 Megapixels με Xeon flash, τραβάει βίντεο 16:9 και βασίζεται στο λειτουργικό Symbian.
Γνωρίστε το στο:
http://www.sonyericsson.com/idou/
Ο ΚΑΠΝΟΣ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ, ΤΑ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ
Την ώρα που η μάχη τελειώνει, που ο καπνός της καταστροφής διαλύεται, τα ερωτηματικά για την καταστροφή στη Γάζα παραμένουν. Mε μια πιο αντικειμενική ματιά, χωρίς συναισθηματισμούς και εξάρσεις εναντίον του θύτη και υπέρ του θύματος βλέπουμε τα πραγματικά περιστατικά.
Οι εκλογές στο Ισραήλ διεξήχθησαν ομαλά και το αποτέλεσμα παρουσιάζει σαφώς την κοινή γνώμη σύμφωνη με την ανευ προηγουμένου επίθεση των Ισραηλινών στην παλαιστινιακή κοινότητα της Γάζας.
Τα θύματα εκατοντάδες. Οι τραυματίες χιλιάδες το ίδιο και οι άστεγοι. Εγκαταστάσεις και υποδομές εκατομμυρίων έγιναν στάχτη μπροστά στα μάτια της διεθνής κοινότητας, χωρίς καμία αντίδραση. Και τα ερωτήματα είναι:
Διεπράχθησαν εγκλήματα πολέμου στην περιοχή της Γάζας και αν ναι ποιος θα δικάσει και ποιον; Η επίθεση αυτή είχε στοιχεία γενοκτονίας;
Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις βρέθηκαν στην περιοχή και καταγγέλουν εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο από το Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς, κάτι το οποίο οι δυο πλευρές το αρνούνται κατηγορηματικά. Σε μια κίνηση υποστήριξης της έρευνας, η Παλαιστινιακή Αρχή προχώρησε στην αναγνώριση της αρμοδιότητας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου και ζήτησε το δικαστήριο να αναλάβει πρωτοβουλίες.
Τα περιστατικά που βαρύνουν τη Χαμάς είναι συγκεκριμένα και δεν είναι άλλα από... τη ρίψη ρουκετών σε κατοικημένες περιοχές. Η περίπτωση του Ισραήλ είναι ακαθόριστη καθώς οι οργανώσεις θα πρέπει να αποδείξουν ότι υπήρξε δυσανάλογη χρήση βίας και ότι το Ισραήλ δεν προστάτεψε, ως όφειλε, τους άμαχους πολίτες.
Τα περιστατικά πολλά. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό, όταν το ισραηλινό πυροβολικό άνοιξε πυρ εναντίον σχολείου του Ο.Η.Ε., όπου είχαν βρει καταφύγιο δεκάδες αμαχοι,σκοτώνοντας 42 άτομα. Οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν ότι απαντούσαν σε πυρά που εξαπολύθηκαν κοντά στο σχολείο. Παρόμοιο περιστατικό συνέβη και σε αποθήκη όπου σκοτώθηκαν 30 περίπου Παλαιστίνιοι. Και σε αυτή την περίπτωση οι Ισραηλινοί αρνούνται την ηθελημένη επίθεση και την δικαιολογούν ως παράπλευρη απώλεια στη δίνη της μάχης.
"Έιναι μακριά η λίστα των ενεργειών, υποψήφιων για εγκλήματα πολέμου" δήλωσε η Jesicca Montel, επικεφαλής της ισραηλινής οργάνωσης Β' Tselem.
Βεβαίως, οι επιθέσεις δεν ήταν μονομερείς. Κανείς δεν αμφισβητεί, ότι η Χαμάς διενήργησε τυφλά χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές με χρήση ρουκετών. Το Ισραήλ προχωρά ακόμη περισσότερο και κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιησε τους αμάχους ως ασπίδα για την διάσωση των μαχητών της, πράττοντας και αυτή ένα συνειδητό έγκλημα πολέμου εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Η προσπάθεια των διαφορων οργανώσεων όπως η B' Tselem, η Διεθνής Αμνηστία και άλλες, θα πάρει καιρό και τα αποτελέσματα είναι αμφίβολο αν θα φτάσουν στα αρμόδια δικαστήρια. Ο λόγος προφανής: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να ερευνήσει την υπόθεση και να δικάσει μόνο όταν του ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. ή όταν κάποια απ' τα εμπλεκόμενα μέρη έχει αναγνωρίσει το δικαστήριο. Η Παλαιστίνη, δεν έχει κρατική οντότητα, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να είναι ανίκανη να απευθυνθεί στο δικαστήριο. Αντίθετα, το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει ποτε τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
Οι Ισραηλινοί θα προστατεύσουν με κάθε τρόπο τους εμπλεκόμενους στρατιωτικούς με νομική και οικονομική βοήθεια, ενώ αποκρούουν με κάθε τρόπο τις κατηγορίες που τους προσάπτονται, υποστηρίζοντας ότι έλαβαν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις (αεροπορική ρίψη φέιγ βολαν,ενημερωση αμάχων).
Έχουν ακουστεί πολλές απόψεις. Μια από αυτές είναι πως η καταστροφή στη Γάζα ήταν γενοκτονία. Αν εξετάσουμε το διεθνές δίκαιο περι του τι είναι γενοκτονία, θα βρεθούμε σ' ένα ασαφές πλαίσιο, και είναι λογικό, καθώς δεν καθορίζεται με αυστηρά κριτήρια η γενοκτονία.
Η γενοκτονία (genocide) είναι ένας σχετικά καινούργιος όρος, ο οποίος προήλθε μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τις θηριωδίες των Γερμανών Ναζί. Τα Ηνωμένα Έθνη, υιοθέτησαν στις 9 Δεκεμβρίου του 1948 τη Σύμβαση για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας, ύστερα από την απόφαση της Γ.Σ. το 1946 όπου κηρύχτηκε η γενοκτονία έγκλημα διεθνούς δικαίου, το οποίο είναι αντίθετο με το πνεύμα και τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών και το οποίο ο πεπολιτισμένος κόσμος το καταδικάζει απερίφραστα.
Το άρθρο 2 της Σύμβασης αναφέρει ποιες πράξεις συντελούν το έγκλημα γενοκτονίας αλλά η ασάφεια παραμένει καθώς δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε με ασφάλεια τον όρο γενοκτονία, ούτε ποσοτικά ούτε ποιοτικά. Επίσης, με τα δεδομένα που έχουμε, η μόνη περίπτωση εκδίκασης των εγκλημάτων στην Παλαιστίνη, μπορεί να γίνει στα ισραηλινά δικαστήρια!! Όπότε καταλαβαίνουμε, πόσο δύσκολο έως αδύνατο είναι να επιτύχουν κάτι χειροπιαστό οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Ένα θέμα που επίσης συζητήθηκε ήταν η χρησιμοποίηση λευκού φωσφόρου στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Δυστυχώς, δεν είναι το μοναδικό περιστατικό ούτε το τελευταίο. Τόσο το Ισραήλ όσο και άλλες χώρες, συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τέτοια καταστροφικά όπλα εις βάρος αμάχων, με πολλές επιδράσεις στην υγεία των θυμάτων (για μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση επι του θέματος βλέπε εδώ). Το Ισραήλ, αν και υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Γενεύης για την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εμπρηστικών όπλων, απέφυγε να ενστερνιστεί παραγράφους του Πρωτοκόλλου, με αποτέλεσμα να δρα ανενόχλητο (βλέπε εδώ).
Τέτοια θέματα, σίγουρα δεν μπορεί να τα λύσει μια αναφορά στο διεθνές δίκαιο ή ένα βίντεο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο προβληματισμός παραμένει και η εξέταση των στοιχείων συνεχίζεται. Το θέμα αυτό επισημάνθηκε αυτες τις μέρες στο blog για να υπενθυμίσει σε όλους αυτούς τους φιλοΠαλαιστίνιους, ότι τα προβλήματα παραμένουν και μετά την μάχη και ότι η φιλίες φαίνονται μετά το πέρας των καταστροφών. Υπάρχουν πολλοί που κατηγορούν όποιον ασχολείται με τέτοια θέματα, με την κοντόφθαλμη λογική ότι καλύτερα να κοιτάς τα του οίκου μας, τα δικά μας μεγάλα προβλήματα, με τους εγκληματίες πολέμου στην Κύπρο, τις παραβάσεις της Τουρκίας, τον σοβινισμό των Σκοπίων. Η απάντηση άμεση: Yποστηρίζουμε κάθε λαό που ζητά εθνική ανεξαρτησία και ελευθερία. Σήμερα αυτοί, αύριο εμείς!
gkaratheodoris
Η καθημερινή εργασία στο Άγιον Όρος
Ε να ελαχιστο δειγμα απο αυτη την εργασια παρουσιαζουμε σημερα,με φωτογραφιες που βρηκαμε στο πολυ καλο "Αγιορειτικες Μνημες".Οπως θα παρατηρησετε,οι δουλειες που κανουν οι μοναχοι ειναι κυριως χειρονακτικες στην υπαιθρο,οπως μαζεμα ελιων,ενω δεν λειπουν και οι πιο "εξειδικευμενες",οπως η μεταλλουργια και η ξυλουργικη:οι γνωσεις που απεκτησαν οι μοναχοι πριν απαρνηθουν τα εγκοσμια,χρησιμευουν σ'αυτους και σε ολο το Μοναστηρι κι ετσι δεν πανε χαμενες.Ακομα και επιστημονες βρισκονται στο Περιβολι της Παναγιας,προσφεροντας εργο στους συνανθρωπους τους.
Βλεπουμε λοιπον εικονες απο το μαζεμα των ελιων και τη μελισσοκομια.Παρατηρηστε την ηλικια των μοναχων,που αν και μεγαλη πολλες φορες,δεν τους εμποδιζει να εκτελουν τις σκληρες εργασιες του ειδους!
Στις παρακατω φωτογραφιες,μοναχοι ασχολουνται με μεταλλουργικες εργασιες.
Εδω οι μοναχοι μαγειρευουν:τα φαγητα του Αγιου Ορους,παροτι νηστισιμα,ειναι πολυ νοστιμα,οπως μπορουν να διαπιστωσουν οι επισκεπτες!
Διαφορες αλλες εργασιες,απο ξυλογλυπτικη μεχρι ραπτικη.
hellas-orthodoxy
ΕΞΙ: ΤΟ ΕΞΑΠΟΛΥΟΜΕΝΟ ΧΑΡΑΓΜΑ
http://beyondhollywood.com/
http://us.imdb.com/title/
http://video.google.com/
Trailer For Six, The Mark Unleashed ~Christian Film
Τρεις πολιτικοί κρατούμενοι κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αντιχρίστου έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της εποχής που διανύουν. Συνειδητοποιούν ότι για να αποφύγουν την εκτέλεση, πρέπει να λάβουν το χάραγμα του θηρίου. Αλλά, η λήψη του χαράγματος του θηρίου είναι μια βέβαια πύλη στην κόλαση. Για να το αποφύγουν , πρέπει να επιχειρήσουν μια παράτολμη απόδραση προκειμένου να επιζήσουν. Καθώς αυτό το σχέδιο και η ιστορία εκτυλίσσονται, τους παρουσιάζεται μια άλλη δίοδος εξόδου. Έχουν 3 επιλογές: να λάβουν το χάραγμα για να ζήσουν, να επιχειρήσουν μια θανάσιμη απόδραση, ή να πιστέψουν και να δεχτούν τον Ιησού Χριστό ως Κύριο ημών Σωτήρα. Αυτό το δραματικά προσανατολισμένο χαρακτηριστικό ύφος είναι καλογυρισμένο με τη συμμετοχή ενός γερού επιτελείου ηθοποιών (Stephen Baldwin, Jeffrey Dean Morgan, David Andrew Roy White, Kevin Downes, Mike Norris, Brad Heller & Troy Winbush)
http://youtube.com/watch?v=
SIX : The Mark Unleashed - Official Trailer 1 - Bible's Revelation Movie
http://youtube.com/watch?v=
SIX : The Mark Unleashed - Official Trailer 2 - Bible's Revelation Movie
Στις τελευταίες ημέρες πριν από τον Αρμαγεδόνα, ένας στυγνός δικτάτορας κυριαρχεί επί της γης.
Χρησιμοποιώντας την στενή παρακολούθηση υψηλής τεχνολογίας από τους δορυφόρους μέσω ενός υπερσύγχρονου εμφυτεύματος τσιπ, η Κοινοτική Αστυνομική Δύναμη διεισδύει σε κάθε πλευρά της ανθρώπινης ύπαρξης, ανιχνεύοντας κάθε φυσικό και ψηφιακό ίχνος που αφήνεται πίσω.
Για την ανθρωπότητα, η ελευθερία είναι απλώς μια τρυφερή ανάμνηση και η απείθεια ισοδυναμεί με θάνατο.
Βασισμένη σε πραγματικό γεγονός.
http://youtube.com/watch?v=_
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=x_
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=ky-
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=
http://youtube.com/watch?v=
makelio
Υποσυνείδητα Μηνύματα
Υπάρχουν δύο κατηγορίες τέτοιων μηνυμάτων. Τα εσκεμμένα, αυτά δηλαδή που ανθρώπινος δάκτυλος, κρυφά τοποθέτησε, τα οποία συναντώνται συνήθως σε κινηματογραφικές / τηλεοπτικές παραγωγές, σε διαφημίσεις, έντυπα .κα. Και τα ακούσια, αυτά δηλαδή στα οποία ο άνθρωπος δημιούργησε εν αγνοία του όπου συναντώνται κυρίως, σε τραγούδια. Και οι δύο αυτές κατηγορίες μηνυμάτων, έχουν σαν θεματολογία, την εξύμνηση σκοτεινών δυνάμεων/ οντοτήτων. Στην πρώτη περίπτωση, ο άνθρωπος γίνετε συνειδητός συνεργάτης αυτών των δυνάμεων. Στη δε δεύτερη ο άνθρωπος γίνετε εν αγνοία του όργανο αυτών.
Σε αυτόν τον χώρο θα ακούσουμε ανάποδα μηνύματα που εντοπίσαμε σε ελληνικά τραγούδια, θα δούμε μηνύματα από διαφημίσεις από παιδικές ταινίες της Disney και από το δημιούργημα του μεγαλομασόνου Κάρολου Ρωσέλ, τους μάρτυρες του Ιεχωβά. Τα τραγούδια αντιστράφησαν με το πρόγραμμα Cool Edit Pro 2
Σε αναψυκτικά
Coke2
Coke3
Υποσυνείδητοι "Μάρτυρες"
"Μορφή σκύλου"
"Μία εικόνα χίλια μηνύματα"
"Τραγομορφή"
"Το χέρι που κινεί τα νήματα"
"Αγάπη γιά τα είδωλα"
"Μυστηριώδες Πρόσωπο"
Σε Ελληνικά τραγούδια
Παπακωνσταντίνου 3
Πανούσης
Πανούσης 2
Πάριος
Κόκκοτας Δ
Γονίδης
Βίσση 2
Ρέμος
Πρωτοψάλτη
Σε διαφημίσεις
Προς μια κοινωνία αγράμματων καταναλωτών...
Άλλοι γνωστοί μου που διδάσκουν σε πανεπιστήμια μου λένε ότι μένουν άφωνοι με τις ελλείψεις των φοιτητών σε θέματα γραψίματος αλλά και βασικών γνώσεων των τομέων τους. Πολλές φορές αναγκάζονται να περνάνε χαριστικά τους φοιτητές επειδή αλλιώς θα φρακάριζε το σύστημα της "ανώτατης" εκπαίδευσης....
Επιπλέον όλων αυτών, οι περισσότεροι καθηγητές σχολείων διαμαρτύρονταν επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν μάθημα μέσα στην τάξη. Μου παρομοιάζουν τις τάξεις τους με ζωολογικούς κήπους. Τι εκπαιδευτικές μεθόδους εφάρμοσαν, τι συμβούλια καθηγητών γίνονται, τι τηλέφωνα και συζητήσεις με γονείς, τι αποβολές....τίποτα! Τα παιδιά είναι σαν ατίθασα αγρίμια κλεισμένα σε κλουβί.
Δεν θυμάμαι να επικρατούσε πριν από 20 -25 χρόνια που ήμουν εγώ μαθητής μια τέτοια κατάσταση. Θυμάμαι βέβαια ότι υπήρχαν οι άριστοι μαθητές, οι καλοί και οι κακοί. Μάλιστα θυμάμαι ότι από όποια τάξη και αν πέρασα οι κακοί μαθητές (μέσα στους οποίους μάλλον ήμουν και εγώ) δεν θα ήταν πάνω από 4-5 στα 25 παιδιά. Ακόμη όμως και αυτοί μπορούσαν στοιχειωδώς να γράφουν καλύτερα από τον μέσο όρο που καταλαβαίνω ότι έχει διαμορφωθεί σήμερα. Επίσης ακόμη και στις ακραίες καταστάσεις θυμάμαι ότι υπήρχε ένας στοιχειώδης σεβασμός για τον καθηγητή, ακόμη και αν δεν το άξιζε 100%.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και μιας και άκουσα ότι γίνεται διάλογος για την παιδεία, σκέφτομαι ότι το θέμα δεν είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις αλλά ούτε και το Λύκειο ή το πανεπιστήμιο. Το θέμα είναι τι γίνεται στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο καθώς και ποια στοιχειώδη διαπαιδαγώγηση έχουν τα παιδιά στις οικογένειές τους.
Αν συνεχίσουμε όπως πάμε είναι δεδομένο ότι... πλέον κινδυνεύει η κοινωνία σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν ξέρω αν κινδυνεύει επειδή οι οργισμένοι νέοι θα κάψουν τα ακριβά αυτοκίνητα και τις βιτρίνες ή επειδή θα βγουν στην κοινωνία άνθρωποι χωρίς στοιχειώδη εφόδια που δεν θα μπορούν όχι μόνο να αντεπεξέλθουν στις βασικές δυσκολίες αλλά και να έχουν στοιχειώδη ηθική συμπεριφορά και αυτόνομη γνώμη και στάση. Εκλαμβάνω ως πραγματικά επικίνδυνο μόνο το δεύτερο.
Συνεπώς το θέμα της εκπαίδευσης νομίζω ότι πρέπει να εστιαστεί στο τι πολίτες επιθυμεί η κοινωνία μας. Θέλει πολίτες αυτεξούσιους που να μπορούν να σκέφτονται δημιουργικά ή πολίτες που θα έχουν όνειρό τους να γίνουν και αυτοί υπάκουοι δημόσιοι υπάλληλοι;
Από εκεί και πέρα αυτό που έχει συμβεί σήμερα νομίζω είναι σε απόλυτη συνάρτηση με το επίπεδο της ίδιας της κοινωνίας μας. Η κοινωνία έχει μετασχηματίσει όλα τα ζητούμενα και όλους τους στόχους σε σκουπιδοπροιόντα. Η μέγιστη δυνατή κατανάλωση σκουπιδοπροιόντων καθορίζει και το πόσο εξελιγμένη είναι σήμερα μια κοινωνία. Έτσι όταν μια κοινωνία καταναλώνει σκουπιδοπροιόντα αξίας π.χ. 1 τρις δολαρίων τότε θεωρείται προοδευμένη. Κατά τα ίδια πρότυπα δεν έχει σημασία αν κάποιος έχει στοιχειώδη παιδεία, αρκεί να μπορεί να βγάλει πολλά χρήματα, ακόμη και αν είναι μαφιόζος.
Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω, καταργήθηκαν άτυπα οι κλασικές και φιλοσοφικές σπουδές. Σήμερα όλοι οι νέοι τρέχουν να σπουδάσουν οικονομολόγοι και στελέχη επιχειρήσεων. Ασφαλώς σε αυτές τις σπουδές δεν μαθαίνουν τίποτα για φιλοσοφία, για ποίηση, για ιστορία. Μαθαίνουν μόνο πώς να μεγιστοποιούν όσο πιο γρήγορα γίνεται τα βραχυπρόθεσμα κέρδη χωρίς καμία αίσθηση ανάληψης ευθύνης. Ακόμη και τα μαθήματα εταιρικής ηθικής που τυχόν υπάρχουν σε διάφορες σχολές (σε πολύ ελάχιστες) έχουν διακοσμητικό χαρακτήρα και ρόλο.
Υπάρχει σήμερα κάποιος επιτυχημένος μάνατζερ που θα παρατούσε τη θέση του επειδή θα έκρινε ότι αυτό που κάνει δεν είναι ηθικά σωστό; Όπως επανέλαβε πρόσφατα και ο Βγενόπουλος ισχύει αυτό που είχε πει κάποτε ο Φρίντμαν, ότι δηλαδή ηθικό είναι αυτό που συμφέρει το μέτοχο της επιχείρησης. Εκεί τελειώνει η κουβέντα της παιδείας και αρχίζει η κουβέντα της υπακοής που θέλει πειθήνια υποκείμενα χωρίς ανεξάρτητη σκέψη και πολλά ερωτήματα. Είτε πρόκειται για στελέχη επιχειρήσεων που αναζητούν τον γρήγορο και εύκολο πλουτισμό, είτε για καταναλωτές που είναι εθισμένοι στη δύναμη της "φίρμας", το αποτέλεσμα είναι ίδιο και απαράλλακτο.
Όσο καλά μαθηματικά και αν ξέρει κάποιος, όσο έξυπνος και αν είναι, όσο λογικός και αν είναι, όλα πάνε χαμένα αν δεν μπορεί να έχει την αυτοπεποίθηση να σηκώσει το ανάστημά του μπροστά στις αδιαμφισβήτητες αλήθειες της εποχής του, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τα αυτονόητα.
Συνεπώς νομίζω ότι η παιδεία σήμερα δεν είναι αυτοσκοπός όπως ιδεατά θα έπρεπε να είναι και όπως περιέγραψα παραπάνω αλλά το μέσο για να μπουν οι μαθητές στο πανεπιστήμιο. Αυτή η Εργαλειακή Λογική του να τελειώσω το σχολείο μόνο και μόνο για να μπω στο πανεπιστήμιο, ή να τελειώσω το πανεπιστήμιο μόνο και μόνο για να βγάζω πολλά χρήματα είναι η ταφόπλακα της εκπαίδευσης και κάθε πραγματικής παιδείας.
Γιατί κόπηκαν οι κλασσικές σπουδές και οι ανθρωπιστικές επιστήμες σε παγκόσμιο επίπεδο; Μα επειδή η κοινωνία μας αξιολογεί τους ανθρώπους από τη δυνατότητα που έχουν στην υψηλή κατανάλωση και όχι στην ανεξάρτητη σκέψη ή την ηθική συμπεριφορά. Ηθικό και σωστό είναι μόνο ό,τι πουλάει. Και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της κοινωνικής παρακμής....
greekrider
ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ
efhbos
ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ - ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ
Αγαπητοί φίλοι,
Σας επισυνάπτουμε τη φωτογραφία του φίλου μας (ΝΙΚΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, 26 χρονών) ο οποίος εξαφανίστηκε το βράδυ της Δευτερας 09 Φεβρουαρίου.
Από το βράδυ της Δευτέρας χάνονται τα ίχνη του. Ο 26χρονος νέος αναχώρησε από το λιμάνι του Ηρακλείου για το λιμάνι του Πειραια, με το πλοίο της MINOAN LINES, για να καταταχτεί στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων στην Καλαμάτα στο οποίο τελικά δεν παρουσιάστηκε. Από εκείνη την Δευτέρα το βράδυ δεν έχει επικοινωνήσει με την οικογένεια του και τους φίλους του.
Την ημέρα που αναχώρησε φορούσε ανοιχτό χρώμα τζιν παντελόνι και μπλούζα μπεζ.
Όλοι οι αρμοδιοι φορείς εχουν κινητοποιηθεί, αλλα χρειαζόμαστε και τη δική σας βοήθεια.
Εθεάθη την Τρίτη το πρωί στα ΚΤΕΛ Κηφισού όπου και συνομίλησε με γνωστό του άτομο λέγοντας του ότι παρουσιάζεται Καλαμάτα.
Σας παρακαλούμε όποιος γνωρίζει κάτι ή είδε τον Νίκο να επικοινωνήσει με την αστυνομία ή με τα παρακάτω τηλέφωνα 6974876685 & 2810212791.
ΠΕΡΙ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ...
Ευγενείς, Εθελοντές και Επαγγελματίες, οι Έλληνες Bloggers. Βέβαια η ξενική λέξη δεν είναι και τόσο εύηχη για να αναφερθεί στους ιδιοκτήτες ιστολογίων - ιστολογράφοι και οι ιστολογράφοι συνεργάτες τους. Της λείπει ο ελληνικός ήχος για να αποδώσει με ευρύτητα αυτό το οποίο όλοι μας καταθέτουμε ως διαδικτυακό έργο καθημερινά. Έργο ψυχούλας και ευθύνης. Δεν θα μας ξεχωρίσω σε...
δημοσιογράφους και μη, σε επαγγελματίες και μη. Είμαστε όλοι μια κοινότητα, μια εκτεταμένη οικογένεια, και ότι συμβαίνει στον έναν μας, έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλους μας. Είτε θετικός είτε αρνητικός είναι αυτός. Μέχρι τώρα είναι με θετικό πρόσημο και φαίνεται ότι έτσι θα συνεχίσει να είναι. Και οι σαχλαμαρίτσες είναι μες το πρόγραμμα αλλά τα χρειαζόμαστε αυτά τα διαλειμματάκια, ώστε να επαναχαράζουμε την πορεία μας σε αυτό που είναι ο κύριος σκοπός μας, η βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής διαβίωσης μας ως προς το ποιοτικότερο και καλύτερο. Κακό δεν είναι αυτό. Κοινωνική ευθύνη δείχνει. Ο καθένας μας πέρα από το επαγγελματικό μετερίζι του, σε καθημερινή βάση βάζει και ένα λιθαράκι για να προσφέρει κάτι παραπάνω στην κοινωνία μας που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, ψάχνει λύσεις, και θέλει να ακούει ιδέες.
Είμαστε μια κρίσιμη μάζα, που καταθέτοντας απόψεις, ιδέες, προτάσεις έχει ως στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας μας αλλά και την πορεία της πατρίδας μας. Απίκο στην εθελοντική εργασία μας, κάθε απόγευμα και βράδυ, μετουσιώνουμε σε ηλεκτρονικό γραπτό ό,τι νομίζουμε, ο καθένας όπως το νομίζει, ότι είναι χρήσιμο για την κοινωνία. Μέρα με τη μέρα, με αγόγγυστη προσπάθεια ενάργειας και πληρότητας λόγου, και ανάλογα με το βιωματικό και πνευματικό μας υπόβαθρο, εκφράζουμε τις αγωνίες μας για τα τεκταινόμενα γύρω μας.
Οι Έλληνες ιστολογράφοι, μια κοινότητα Ενεργών Πολιτών, που με την ιστολογραφία της δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα Ελλήνων Πολιτών που δεν αδιαφορεί και εφησυχάζει. Αυτό από μόνο του είναι απειλή για το σάπιο και σαθρό κοινωνικοπολιτικό σύστημα μας, που φοβούμενο τορπιλίζει την Ευγενή Προσπάθεια μας. Για αυτούς που θέλουν Επωνυμία για τα Ελληνικά Ιστολόγια, Κύριοι Είμαστε οι Ομάδα Έψιλον. Έλληνες, Ενεργοί, Ευγενείς, Εθελοντές, Εργώδεις Κοινωνικά, Εναργείς, Επώνυμοι, Ενεργοί Πολίτες. Αυτό σας είναι Επαρκές.
kafeneio-gr
Πατέρας στα 13...
ΛΟΝΔΙΝΟ Μπορεί η Βρετανία να κατέχει την πρώτη θέση σε εγκυμοσύνες εφήβων, αλλά αυτή η περίπτωση υπερβαίνει κατά πολύ τα συνηθισμένα: ένα αγόρι μόλις 13 ετών έγινε πατέρας. Μάλιστα ο Αλφι Πάτεν δεν μοιάζει μεγαλύτερος από 8 ετών, καθώς το ύψος του δεν ξεπερνά το 1,20 μ. Η μητέρα του παιδιού, ενός υγιέστατου κοριτσιού, η Σαντέλ Στίντμαν, είναι 15 ετών και φαίνεται πολύ μεγαλύτερη από τον πατέρα. Ο πρώιμος γονέας δήλωσε ότι...
δεν γνωρίζει καν πόσο κοστίζει μια πάνα. Μαζί με την αγαπημένη του όμως αποφάσισαν κρυφά να μην καταφύγουν σε άμβλωση, όταν βεβαιώθηκαν για την εγκυμοσύνη. Ετσι το μωρό τους, η Μέιζι-Ρωξάνη, γεννήθηκε σε μαιευτήριο του Σάσεξ με βάρος τρία κιλά.
«Δεν γνωρίζω τι σημαίνει να είσαι πατέρας» δήλωσε ο Αλφι στην εφημερίδα «Τhe Sun». «Νόμιζα ότι θα ήταν καλό να κάνουμε ένα παιδάκι. Οταν το έμαθε η μαμά μου,νόμισα ότι θα μπλέξω άσχημα. Το μωρό το θέλαμε,αλλά φοβόμαστε τις αντιδράσεις του κόσμου». Ο πατέρας του Αλφι, Ντέιβιντ, 45 ετών, είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πιστεύει όμως ότι θα ανταποκριθεί στα πατρικά καθήκοντά του με υπευθυνότητα, αφού ήδη παρουσιάζει συμπτώματα χαζομπαμπά. Ηθελε να είναι ο πρώτος που θα πάρει το νεογέννητο στην αγκαλιά του: «Θα μπορούσε να μείνει σπίτι με τα παιχνίδια του, αλλά όμως ξημεροβραδιαζόταν στο μαιευτήριο» λέει ο 45χρονος παππούς.
Η Μέιζι-Ρωξάνη είναι καρπός μιας και μοναδικής νύχτας ερωτικών περιπτύξεων των δύο παιδιών χωρίς προφυλάξεις. Ο Αλφι μόλις είχε κλείσει τα 12 και η Σαντέλ τα 14. Η εγκυμοσύνη διαπιστώθηκε 12 εβδομάδες μετά τη σύλληψη και πέρασαν άλλες έξι προτού το πει στη μαμά της. Η Πένι Στίντμαν, 38 ετών, πρόσεξε τη φουσκωμένη κοιλιά της κόρης της και έσπευσε να την «εξομολογήσει». Ετσι μαθεύτηκε το μυστικό που κρατήθηκε σε πολύ στενό κύκλο και από τους γονείς του Αλφι για να μην έχει το παιδί επιπτώσεις στο σχολείο του.
Επειδή είναι σε ηλικία που δεν επιτρέπει τη συγκρότηση οικογένειας, τα δύο παιδιά δεν μένουν μαζί αλλά το καθένα στο σπίτι των γονιών του. Το μωρό το φροντίζουν οι Στίντμαν, αλλά ο Αλφι το επισκέπτεται πολύ συχνά, ενίοτε διανυκτερεύοντας στο σπίτι της φίλης του. Βεβαίως δεν είναι ο νεότερος πατέρας στη Βρετανία. Το 1998 απέκτησαν μωρό ένας 12χρονος και η 15χρονη γειτονοπούλα του.
Πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ
Μπλακι -μια πραγματική ιστορία αγάπης..
Την ιστορια του Μπλακι, του γατουλη που παρουσίασε καποια εγκεφαλοπάθεια, την είχα διαβάσει πιο παλιά. Το αφεντικο του, αν μπορείς να πεις για μια γάτα οτι έχει αφεντικό δηλαδή, ένας άνθρωπος που δεν ήταν αυτό που λέμε ζωόφιλος, μα παραδόθηκε άνευ όρων στη γατίσια ματιά του Μπλάκι, έκανε ότι μπορούσε για να τον σώσει. Και μια και μιλάμε για την Αυστραλια, μιλάμε για μια πορεία του Μπλάκι απο τον συνοικιακό κτηνίατρο, στους κορυφαίους της χώρας, και απο κει στην πιο εξελιγμένη κτηνιατρική κλινική της.. Όταν διαβάζεις την ιστορια του Μπλάκι, ακόμα κι αν δεν είσαι ζωόφιλος, χαμογελάς. Χαμογελάς με τον τρόπο που εισέβαλλε στη ζωή του Downes, γιατι ειναι αληθινή ιστορία, με τον τρόπο που τον κατέκτησε, με το δέος που νιώθει ο άνθρωπος μπροστά στην αμέριστη αγάπη που του προσφέρει ένα γατί, και που δεν ξέρει πως να τη χειριστεί. Όσο προχωράει η ιστορία νιώθεις αγωνία. Αγωνία για την ασθένεια, για την εξέλιξή της, για την ευθύνη του να πρέπει να αποφασίσεις για μια ζωή που εξαρτάται ολοκληρωτικά απο σένα. Ο Downes έκανε το καλύτερο δυνατό για το Μπλάκι. Το καλύτερο ανθρωπίνως δυνατόν... Και κει, κάπου μετά τη μέση του βιβλίου, αρχίζεις να νιώθεις την πικρή γευση, αυτή που το "αφεντικό" του Μπλακι δεν ήθελε να παραδεχτεί, κι όταν τελικά η μάχη χάνεται το βλέπεις και λίγο σα λύτρωση.. Λιγο.. "Ο θάνατος τον είχε νικήσει κι ο Μπλάκι, που είχε παλέψει τόσο σκληρά, δεν ήταν απλώς χωρίς ζωή. Ήταν και χωρίς αξιοπρέπεια. Ούτε ίχνος απο το υπέροχο τρίχωμά του και τους δυνατούς μύες της νεότητάς του. Ήταν άκαμπτος, ταλαιπωρημένος και ξυρισμένος. Ένα άσχημο απομεινάρι..... Βγάλαμε τα μαξιλαράκια απο τη πρίζα, διπλώσαμε τα σεντόνια κι αποσυναρμολογησαμε το καλάθι. Ήμουν σοκαρισμένος και αμήχανος μεταξύ άλλων. Ήθελα να αφαιρέσω όσο πιο γρήγορα γίνονταν όλα αυτά τα σύνεργα που βοηθούσαν το Μπλάκι να επιβιώνει. Να εγκαταλείψω τον τόπο του ατυχήματος. Να αρνηθώ, ίσως, τη συμμετοχή μας...." Η πικρή διαπίστωση πως τελικά τούτος ο αγώνας να κρατηθεί στη ζωή ο Μπλάκι, ήταν ένας αγώνας να ξορκίσει τον πόνο που θα προκαλούσε η απώλειά του. Πως τελικά ήταν ένας εγωιστικός αγώνας χαμένος απο την αρχή. Γιατι ο Μπλάκι είχε απο καιρό φύγει. Απο τότε που έχασε τη λάμψη των ματιών του και το γυαλιστερό του τρίχωμα.. Μα είμαστε άνθρωποι, και πάντα πιστεύουμε πως όλα μπορούμε να τα ορίζουμε στη φύση.. Ο Μπλάκι ειναι ένα υπέροχο βιβλίο. Κάποτε με έκανε να κλάψω. Ακόμα με κάνει. Και σήμερα, αποχαιρετώντας τον Εκτορα πάνω στο κτηνιατρικό τραπέζι, ήτανε το βιβλίο που διάλεξα να αγκαλιάσω και να κουλουριαστώ μαζί του στον καναπέ.. Ίσως για ναχω μια δικαιολογία για τα δάκρυά μου. Ή ισως για να νιώσω πως κάναμε το ελάχιστο που μπορούσαμε για τα εννιά χρόνια που μας χάρισε... Την ανακούφιση, να κοιμηθεί με αγαπημένα προσωπα γύρω του, κι ένα ξύσιμο στα μεγάλα ελαφίσια του αυτιά... |
Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ....
Θελετε να φτιαξετε τη διαιτησια? Απλη ειναι η λυση. Φερτε 20 ξενους διατητες και ξενο αρχιδιατητη, με κλειστα συμβολαια και στανταρ αμοιβες, ανεξαρτητες απο το ποσα παιχνιδια θα παιξουν. Ο λογος που δεν το νκανουν, ομως, ειναι επειδη ετσι πεφτουν οι μασκες και δεν υπαρχουν πλεον βολικες διαιτησιες. Αν ο Παναθηναικος δεν μπορει να φωναζει για τη διατησια, θα αναγκαστει να δει οτι σε τεσσερα παιχνιδια με Εργοτελη και Ηρακλη εχασε 11 βαθμους, δηλαδη σχεδον ολη τη διαφορα με τον Ολυμπιακο. Και αυτο δεν τους συμφερει. Και αν στον Ολυμπιακο δεν φωναζουν για τη διαιτησια ακομα και οταν ευνοουνται, θα αναγκαστουν να δουν οτι δεν εχουν παγκο και οτι τα πολυδιαφημισμενα τμηματα υποδομης τους δεν παραγουν τιποτε. Ολους τους βολευει η καραμελα της διαιτησιας, οι μεν γιατι κανουν τζιρο, οι δε γιατι δεν χρειαζεται να δουν τις καμπουρες τους. Και φυσικα, οι οπαδοι που ειναι προβατα, γουσταρουν να ακουν το ποση μεγαλη ομαδαρα υποστηριζουν και ποσο καλυτερα θα ηταν τα πραγματα για την ομαδαρα τους αν δεν ηταν αυτο το κακουργο το κορακι στη μεση.
Ο κοινωνικός έλεγχος των επενδύσεων
Image via Wikipedia
Μια λεπτομερής ανάλυση της παρούσας οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να μας πάει στο κέντρο του προβλήματος, σε αυτό που δύσκολα θα συζητούσαν τόσο σε κάποιο κοινωνικό φόρουμ όσο και στο Νταβός. Είναι αυτά που αποκαλώ άγιο δισκοπότηρο του καπιταλισμού, τον κοινωνικό έλεγχο των επενδύσεων. Μπορεί σήμερα η κοινωνία να ελέγξει τις ροές κεφαλαίων και να τις κατευθύνει προς επιθυμητούς στόχους; Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο υπάρχον πλαίσιο; Νομίζω ότι σήμερα υπάρχουν τα κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν σωστά να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων. Η παρούσα ανάλυση που θα κάνω αποσκοπεί στο να δείξει ότι υπάρχουν ρεαλιστικές λύσεις οι οποίες δεν συζητιούνται καθόλου.Η κεφαλαιαγορές σήμερα είναι τόσο οργανωμένες που εύκολα θα μπορούσαν να ελεγχθούν με τρόπους που θα αναφέρω παρακάτω. Αν μια εταιρεία υποχρεωνόταν να καταβάλει μεγαλύτερους φόρους θα άλλαζε έδρα, αν οι μισθοί σε μια χώρα αυξανόταν οι εταιρεία θα μετέφερε αλλού την παραγωγή της. Οι εταιρείες έχουν πλήρη ελευθερία σε τέτοια θέματα ενώ παράλληλα η κοινωνική ευημερία στηρίζεται στις επιλογές τους. Γι' αυτό λέμε ότι ακόμη και στις μέρες μας που πολλές επιχειρήσεις και τράπεζες κόντεψαν να καταρρεύσουν τα κράτη έσπευσαν να τις βοηθήσουν.
Για να βρούμε πως θα μπορούσε η εξουσία των μεγάλων εταιρειών να τιθασευτεί ή ακόμη και να κατευθυνθεί εκεί που οι κοινωνίες επιθυμούν θα πρέπει να δούμε από που αντλούν οι εταιρείες τη δύναμή τους. Η δύναμη αυτή αντλείται από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές και τα χρηματιστήρια όπου γίνεται η διανομή των κεφαλαίων και ανακατευθύνονται σε παραγωγικούς σκοπούς. Να δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντικό είναι αυτό.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τις πιο μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις π.χ. τις τράπεζες. Το 2005 μετά από 7-8 χρόνια μεγάλης ανάπτυξης τα περιθώρια κέρδους τους από τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα μειώθηκε. Τότε οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές τους έστειλαν αυστηρές οδηγίες ότι... τα περιθώρια κέρδους του αρχίζουν να αυξάνουν μειούμενα με αποτέλεσμα σε λίγο να έμεναν στάσιμα αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν επενδύσεις σε αναδυόμενες και παρθένες αγορές όπου τα περιθώρια κέρδους θα ήταν μεγάλα ώστε να αντισταθμίσουν τους μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Τι έγινε τότε, οι ελληνικές επιχειρήσεις (τράπεζες) σκέφτηκαν ότι εφόσον δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν άλλο στην Ελλάδα ή θα πήγαιναν στο εξωτερικό ή οι ξένοι επενδυτές θα αποχωρούσαν από τις επενδύσεις που είχαν στις μετοχικές τους αξίες και έτσι η αξία των τραπεζών θα μειωνόταν δραματικά. Αυτή η μείωση της χρηματιστηριακής αξίας είναι αυτό που φοβούνται όλες οι εταιρείες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Παρόμοιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Exxon-Mobil. Δεν έγινε αντιληπτό εν μέσω γενικού χαμού ότι φέτος η εταιρεία σύμβολο της παγκόσμιας εταιρικής ισχύος, μέσα στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, εμφάνισε τα μεγαλύτερα καθαρά κέρδη στην παγκόσμια οικονομική ιστορία όλων των εποχών, ύψους 45,2 δις δολαρίων. Παρόλα αυτά ήδη οι θεσμικοί επενδυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου γι' αυτή την εταιρεία λόγω των έντονα αρνητικών μελλοντικών προοπτικών της. Αν η Exxon-Mobil δεν κάνει αυτό που οι θεσμικοί επενδυτές της πουν τότε θα καταρρεύσει. Ακόμη και οι κολοσσοί, ιδίως αυτοί, εξαρτώνται αποκλειστικά από τους επενδυτές.
Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ο κανόνας είναι ότι τα αφεντικά που ελέγχουν τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των αγορών και πωλήσεων των μετοχών τους στις οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές, είναι οι θεσμικοί επενδυτές, τα διάφορα hedge funds , η διεθνής κερδοσκοπία και όλη γενικά η επενδυτική κοινότητα. Αυτοί είναι οι μόνοι στους οποίους οι εταιρείες υπακούν με ευλάβεια. Και ως γνωστόν το μόνο που επιζητούν αυτοί οι επενδυτικοί οργανισμοί και μηχανισμοί είναι τις μέγιστες δυνατές αποδόσεις όσο πιο βραχυπρόθεσμα γίνεται.
Το μυστικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι οι αγορές που δραστηριοποιείται η επενδυτική κοινότητα είναι κατά πλειοψηφία απόλυτα οργανωμένες με πολύ άκαμπτους κανόνες λειτουργίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κανόνες και τα καταστατικά λειτουργίας των θεσμικών επενδυτών. Στις ΗΠΑ η επιτροπή κεφαλαιαγοράς κάνει ελέγχους με συνοδεία οπλισμένων με αυτόματα όπλα αστυνομικών. Το καταστατικό των εταιρειών επενδύσεων, αμοιβαίων κεφαλαίων, ασφαλιστικών ταμείων, αποθεματικών κτλ (με εξαίρεση τα Hedge Funds) περιγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια τι μπορεί να κάνει και τι όχι ένας διαχειριστής κεφαλαίων.
Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες και είδη επενδύσεων ανάλογα με τον υποψήφιο αγοραστή-επενδυτή. Για παράδειγμα υπάρχουν οργανώσεις και funds στο εξωτερικό που επενδύουν βάσει του καταστατικού τους σε επιχειρήσεις που σέβονται (το πώς αποδεικνύεται αυτό και σε τι βάθος είναι θέμα ειδικής ανάλυσης) τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, ή σε άλλες που δείχνουν ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους. Για παράδειγμα η Εμπορική Τράπεζα λόγω των τρομερών παροχών που δείνει στους εργαζόμενους έχει ενταχθεί σε κάποιους ειδικούς κοινωνικούς δείκτες επιχειρήσεων που περιέχουν αποκλειστικά ανάλογες εταιρείες. Αντίστοιχα η Wal-Mart στην οποία γίνονται συνεχώς καταγγελίες για την εμπόδιση της συνδικαλιστικής δραστηριότητας ή για την αδιαφορία για το περιβάλλον δεν ανήκει σε τέτοιους δείκτες.
Συνεπώς το πρόβλημα κοινωνικού ελέγχου των επενδύσεων, δηλαδή της χρηματοδότησης ουσιαστικά των επιχειρήσεων (το οξυγόνο τους) θα μπορούσε πολύ εύκολα να ελεγχθεί άμεσα μέσω αυτής της μεθόδου. Ώς γνωστόν, τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, κεφάλαια αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τα οποία μάλιστα χαίρουν σημαντικής εκτίμησης από τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις λόγω των σταθερών επιλογών τους. Η μετακίνηση των χαρτοφυλακίων τους προς συγκεκριμένους κλάδους και επιλογές θα μπορούσαν να αλλάξουν όλο τον κόσμο.
Ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα, υπογράφεται μια διακρατική συμφωνία που αφορά όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (θεσμικούς επενδυτές) των μεγαλύτερων 30 χωρών στην οποία συμφωνείται ότι: α) δημιουργείται ένας διεθνής οργανισμός εποπτείας του ρίσκου των επιχειρήσεων που είναι ενταγμένες σε συγκεκριμένους δείκτες β) ότι τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών αυτών θα είναι υποχρεωμένα να επενδύουν τα αποθεματικά τους που προορίζονται για μετοχική επένδυση μόνο σε εταιρείες που υπάγονται σε τέτοιους δείκτες και γ) ότι για να ενταχθούν οι μετοχές κάποιων επιχειρήσεων σε τέτοιους δείκτες θα πρέπει να προηγείται η εφαρμογή αυστηρών κοινωνικών ελέγχων προς την κατεύθυνση που οι κοινωνίες επιθυμούν να προσανατολιστούν.
Για να μην γελοιοποιηθεί ένα τέτοιο σύστημα και να εκπέσει στο επίπεδο της φιλανθρωπίας ή της υποτιθέμενης σήμερα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα έπρεπε οι κοινωνικοί φορείς, τα κόμματα, οι συνδικαλιστές, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι ενώσεις πολιτών που θα αποφασίζουν με δημοκρατικές ψηφοφορίες να συμμετέχουν στον κοινωνικό έλεγχο με προτεραιότητα. Θεωρώ ότι θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία αν οι πολίτες ψήφιζαν για θέματα που αφορούν τον αυστηρό κοινωνικό έλεγχο των επιχειρήσεων παρά τώρα που ψηφίζουν πολιτικούς χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.
Εφόσον η ροή των κεφαλαίων προς επένδυση περιορίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες (και τώρα αυτό γίνεται χωρίς όμως συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας) οι επιχειρήσεις που θα μένουν εκτός αυτών των δεικτών επειδή δεν θα συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές που θέτει η κοινωνία θα οδηγούνται είτε στον μαρασμό είτε σε μειωμένη κερδοφορία με αποτέλεσμα να μην μπορούν ποτέ να αποκτούν ισχύ.
Ας δούμε ένα πρακτικό παράδειγμα. Η κοινωνία αποφασίζει τους στόχους , π.χ. συμφωνία τερματισμού των στρατιωτικών εξοπλισμών, παραγωγή μόνο προϊόντων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθορισμός του εσωτερικού τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων σύμφωνα με αποδεκτά δημοκρατικά μοντέλα διοίκησης, μίνιμουμ αποδοχών και συνθηκών ασφάλειας εργασίας για τον τρίτο κόσμο. Στη συνέχεια οι φορείς εξειδικεύουν τις αποφάσεις της κοινωνίας ως εξής: η περιβαλλοντικές οργανώσεις αποκλείουν κατευθείαν από τους δείκτες εταιρείες που έχουν στο στόχαστρο π.χ. εταιρείες ανάπτυξης τεχνολογίας και παραγωγής πολεμικών συστημάτων, διακίνησης πολύτιμων μετάλλων από χώρες με δικτατορικές κυβερνήσεις, ή και μεγάλες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν παιδική εργασία στον τρίτο κόσμο ή έχουν αναφερθεί δυστυχήματα και υπάρχουν εκθέσεις για συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας ασφάλειας εργασίας. Αυτό το σύστημα θα περιλαμβάνει και εγχώριες κατηγοριοποιήσεις εταιρειών. Στη συνέχεια και πάλι άμεσα οι πολίτες θα επικυρώνουν τις εξειδικεύσεις των φορέων και θα εφαρμόζονται υποχρεωτικά.
Οι εταιρείες που δεν πληρούν τις προδιαγραφές που η κοινωνία θα αποφασίζει θα τείνουν να εξαλείφονται αν δεν συμμορφώνονται άμεσα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να κατευθυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα προς σκοπούς επωφελείς για τις κοινωνίες και με στόχους που αναμορφώνουν όλο τον κόσμο. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να οριοθετηθούν οι συντεταγμένες της χρηματοδότησης από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις που δεν είναι εισηγμένες σε οργανωμένες αγορές.
Τα παραπάνω βέβαια δεν αποτελούν τελικούς στόχους ενός ιδανικού συστήματος αλλά διεξόδους ελέγχου της τρομακτικής δύναμης που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις και τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια. Στην παραπάνω προσπάθεια μπορούν να συνυπολογιστούν πολλές περισσότερες παράμετροι όπως το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης των διεθνών κεφαλαιαγορών με ανάλογο τρόπο που ισχύει και σήμερα. Σήμερα αποκλείονται εταιρείες από τη συμμετοχή τους σε κάποιες κεφαλαιαγορές αν δεν πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Το ίδιο θα γίνεται και τότε, αλλά στις προϋποθέσεις θα ενταχθούν και κάποιοι αυστηροί κοινωνικοί όροι. Με τον ίδιο τρόπο μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα προς την επιθυμητή λειτουργία των τραπεζών εφόσον όπως αποδείχθηκε το κράτος με τις χρηματοδοτήσεις του μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο λειτουργίας τους.
Τα παραπάνω είναι ένα πολύ γενικό περίγραμμα που στηρίζεται σε υπάρχοντες θεσμούς, στην υπάρχουσα λειτουργία των αγορών προσθέτοντας μόνο τον παράγοντα του ελάχιστου και βασικού κοινωνικού ελέγχου με άμεσο τρόπο απευθείας από την κοινωνία. Ακριβώς με τον τρόπο που καταλαβαίνουν οι επιχειρήσεις. Αν τέτοιες πολύ εύκολες και προφανείς λύσεις δεν μπορούν να συζητηθούν τότε σημαίνει ότι είμαστε σε πολύ πιο σκοτεινές περιοχές από όσο μπορούμε να φανταστούμε. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι μηχανισμοί που υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άμεσα αποτελέσματα δεν συζητιούνται καθόλου;
Νομίζω ότι αν τα κράτη δεν είναι υποκαταστήματα των πολυεθνικών εταιρειών και αφού θεωρητικά έχουν μεγάλη ισχύ με στρατούς, πολίτες, λαούς, θεσμούς, προϋπολογισμούς και δημοκρατικές διαδικασίες θα μπορέσουν να ελέγξουν την επιχειρηματική δύναμη όχι καταστρέφοντάς την αλλά κατευθύνοντάς την υποχρεωτικά προς τα εκεί που επιθυμούν.
Γιατί για παράδειγμα τα κόμματα που έχουν ειδική (έστω και θεωρητικά) σχέση με την κοινωνία και τους δημοκρατικούς θεσμούς της, δεν θα μπορούσαν να σχεδιάσουν μια ανάλογη πρόταση σε διεθνές επίπεδο ακόμη και αν δεν κυβερνάνε επί του παρόντος; Οι αντιρρήσεις σε ένα τέτοιο σχέδιο σίγουρα δεν θα σκόνταφτε στην αποτελεσματικότητά του αφού βλέπουμε σήμερα πόσο πολύ κοστίζει η "αποτελεσματικότητα" της κερδοσκοπικής αναρχίας ενώ το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο στο μέλλον λόγω των σημερινών κρατικών χρηματοδοτήσεων καθώς και της απομείωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των επενδύσεών τους.
Προσωπικά πιστεύω ότι παρόλο που ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν εντελώς ανατρεπτικό και πολλαπλής αποτελεσματικότητας σε πολλά επίπεδα δεν θα συζητηθεί ποτέ. Δεν θα συζητηθεί διότι άρρητα αλλά σταθερά οι κοινωνίες, οι πολίτες και οι λαοί έχουν αποδεχθεί το σιωπηλό ρόλο τους αλλά και επειδή οι πολιτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο δεν αντιπροσωπεύουν το λαό αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόταση που κάνω αποδεικνύει ότι προτάσεις που μπορούν να ελέγξουν την κατάσταση υπάρχουν και μάλιστα χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες θεσμούς και μέσα. Γιατί δεν εφαρμόζονται ούτε κατ' ελάχιστο; Τρόποι υπάρχουν πολλοί, αναφέρω έναν πολύ απλό χωρίς να μειώνει το συνολικό εισόδημα και χωρίς να χρειάζονται ριζικές ανατροπές.....
greekrider
Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Το pressmme φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών (πατήστε κλικ), το οποίο συνέταξε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Οικονομικού τμήμα Δ' του υπουργείου για το 2008 Α. Γεωργουσόπουλος και θα παραδώσει αύριο στον υπουργό, (άρα τα έξοδα αφορούν την θητεία του Γ. Αλογοσκούφη) και από το οποίο προκύπτουν τα εξής :
pressmme
Στην ουρά της ανεργίας - Το αδιαχώρητο στον τοπικό ΟΑΕΔ για το επίδομα κοινωνικής συνοχής
Κοσμοσυρροή χθες Δευτέρα στον ΟΑΕΔ Τρικάλων από ανέργους που έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες και μόλις την πρώτη μέρα κατέθεσαν αίτηση 1.200 πολίτες εκ των οποίων δικαιούταν οι 670 ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται να ισχύσει και σήμερα με τους ανέργους για δεύτερη μέρα να σχηματίζουν ουρά για το κοινώς λεγόμενο επίδομα θέρμανσης.
Σε ότι αφορά στην υπεύθυνη δήλωση – αίτηση, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού της τράπεζας IBAN που ο δικαιούχος επιθυμεί να λάβει το επίδομα καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στο λογαριασμό Τραπέζης αφού αυτός μπορεί μόνο να αφορά τράπεζες με αριθμό IBAN, ενώ εφόσον κάποιος δεν έχει ανοιγμένο λογαριασμό σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει καταθέτοντας χρήματα, αρκεί να προσκομίσει τη βεβαίωση ότι ο λογαριασμός θα εξυπηρετήσει το σκοπό της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης από τον ΟΑΕΔ.
Σαν «μάννα» εξ’ ουρανού
Πάντως, ανεξάρτητα από το συνωστισμό που δημιουργήθηκε στον ΟΑΕΔ Τρικάλων, η διαδικασία κύλησε σχετικά ομαλά χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ανέργων. Όπως τόνισε και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Χικάρος, «η πρώτη μέρα ήταν δύσκολη ωστόσο η οργανωτικές προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ανέργων της περιοχής». Η κατάσταση πάντως, μπορούμε να πούμε ότι είναι και ενδεικτική του προβλήματος της ανεργίας στην περιοχή αλλά και της οικονομική στενότητας αφού από την πρώτη μέρα και χωρίς δεύτερη σκέψη οι συμπολίτες μας προτίμησαν πολύωρη αναμονή στην ουρά με στόχο την κατά το δυνατό συντομότερη κατάθεση του επιδόματος. Βέβαια, η κατάθεση των αιτήσεων θα διευκολυνόταν και αν λειτουργούσε και το τμήμα του κτιρίου του ΟΑΕΔ που είχε καταστραφεί από φωτιά δύο μήνες πριν κάτι που αναμένεται να γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τη διαδικασία, αξίζει αν σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση της αίτησης ενώ δεν υπάρχει και κάποια σαφής απάντηση για το πότε θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επιδοτούνται και οι συνταξιούχοι
Από τις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου θα καταβάλλεται και το επίδομα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και ειδικότερα στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά και στους δικαιούχους του ΟΓΑ. Θα ακολουθήσει η καταβολή του επιδόματος στα Άτομα με Αναπηρία μέσω των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός Τρικάλων είναι στις περιφέρειες που προβλέπεται η καταβολή του μέγιστου ποσού επιδόματος θέρμανσης ύψους 200 ευρώ.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
e-erevna
Glittering Puzzle ...
κλαις;
-όχι πώς σου ήρθε αυτή η ιδέα;
δεν ξέρω...επειδή σε βλέπω...
-θα σ' απαντήσω αν μου απαντήσεις κι εσύ.
να απαντήσω; σε τι;
- αν κλαις κι εσύ.
εγώ;
όχι.....
-ποτέ;
για σένα;
ποτέ...
Υ.Γ .
what difference does it make anyway?