Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2009

Ανασχηματισμός - τι σηματοδοτούν οι αλλαγές στην κυβέρνηση Καραμανλή ..

Ανασχηματισμός με επικοινωνιακά χαρακτηριστικά και συντηρητικές επιλογές στην οικονομία και στη δημόσια τάξη, όπως δείχνει η τοποθέτηση του κ. Ι. Παπαθανασίου στη θέση του υπουργού Οικονομίας και του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Δημόσια Τάξη, προέκυψε από την πολυήμερη κυοφορία του στο Μέγαρο Μαξίμου. Πολλοί πιστεύουν ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση έργου αλλά έχει σαφή εκλογικό προσανατολισμό
Οι επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή, κινήθηκαν σε δύο άξονες. Ο Πρωθυπουργός αφενός επιχείρησε να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης, απομακρύνοντας πρόσωπα τα οποία δέχτηκαν κριτική λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα όπωςτο Βατοπαίδι και η Siemens.
Αφετέρου να παρουσιάσει εικόνα ανανέωσης δίνοντας ευκαιρίες σε νέους και άφθαρτους βουλευτές. Οι αλλαγές πάντως δεν ανέτρεψαν τις εσωκομματικές ισορροπίες καθώς οι λεγόμενοι «βαρώνοι» διατηρούν την ισχύ τους.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναβάθμιση του κ. Α. Σπηλιωτόπουλου. Ο χώρος της Παιδείας θεωρείται ιδιαιτέρως ευαίσθητος και βρίσκεται σε αναταραχή τα τελευταία χρόνια. Πολλοί αναρωτιούνται αν το νέο πρόσωπο θα σημάνει και αλλαγή πολιτικής ή αν απλώς θα επιχειρήσει να ηρεμήσει τα πνεύματα με σειρά επικοινωνιακών κινήσεων.
Στην κυβέρνηση (υπουργείο Πολιτισμού) εισέρχεται ο κ. Α. Σαμαράς, όπως ήταν αναμενόμενο ενώη τοποθέτηση του κ. Ν. Δένδια στο υπουργείο Δικαιοσύνης ερμηνεύεται ως πρόθεση επιτάχυνσης του έργου στον τομέα αυτό.
Εκτός κυβέρνησης έμειναν ηχηρά ονόματα, Γ. Αλογοσκούφης, Μιχ. Λιάπης, Αλ. Κοντός, Χρ. Φώλιας, Π. Δούκας, ενώ τοποθετήθηκαν εννέα νέοι υφυπουργοί, οι περισσότεροι εκ των θεωρούνται «καραμανλικοί».
Ο κ. Ευ. Αντώναρος διατηρεί τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ δημιουργείται νέα θέση υφυπουργού Εσωτερικών με αρμοδιότητα τα ΜΜΕ την οποία θα καταλάβει ο κ. Κ. Γκιουλέκας. Στη θέση του, παρά τις φήμες για υπουργοποίηση, παραμένει και ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan