Το πάθημα έγινε μάθημα μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) λίγο μετά τα εγκαίνιά του το Σεπτέμβριο στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας (CERN).
Ο νέος Γερμανός γενικός διευθυντής του CERN, Ρολφ-Ντίτερ Χόιερ, δήλωσε στην ελβετική εφημερίδα Sonntag ότι θα είναι πολύ πιο επιφυλακτικός από τον προκάτοχό του όσον αφορά τη σταδιακή επανεκκίνηση του γιγάντιου οργάνου κάτω από τα γαλλοελβετικά σύνορα.
«Θέλω να είμαι σίγουρος ότι όλα δουλεύουν σωστά», είπε ο Χόιερ. «Γι' αυτό θα επιτρέψω και σε μια εξωτερική ομάδα ειδικών να κάνει πρόσθετους ελέγχους στον επιταχυντή» πριν τεθεί ξανά σε λειτουργία.
Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα ξαναλειτουργήσει πιθανώς τον Ιούλιο, δεν πρόκειται όμως να φτάσει τα μέγιστα επίπεδα ισχύος έως το 2010, διευκρίνισε ο διευθυντής του CERN.
Η αποκατάσταση της βλάβης στην υπόγεια εγκατάσταση των 4 δισ. ευρώ, η οποία προκλήθηκε από τη διαρροή έξι τόνων υγρού ήλιου, θα κοστίσει πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ, ίσως και 30 εκατομμύρια, είπε ο Χόιερ. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τίθεται ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης στο ανθρώπινο δυναμικό του CERN, που αριθμεί περίπου 10.000 άτομα.
Επισήμανε ακόμα ότι δεν θα επιδιώξει άσκοπη δημοσιότητα για το λεγόμενο «πείραμα του αιώνα», το οποίο έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο όταν εγκαινιάστηκε ο LHC τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Αυτό θα συμβεί μόνο όταν όλα δουλεύουν ρολόι. Είμαι λίγο πιο προσεκτικός σε αυτό το θέμα σε σχέση με τον προκάτοχό μου» είπε.
Η ακριβής ημερομηνία σταδιακής επανεκκίνησης θα συζητηθεί σε συνάντηση των επιστημόνων στο Σαμονί της Γαλλίας το Φεβρουάριο.
Ο LHC θα είναι ο μόνος επιταχυντής του κόσμου με αρκετή ισχύ ώστε να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το Μπιγκ Μπαγκ.
Μέσα στην κυκλική σήραγγα του επιταχυντή, μήκους 27 χιλιομέτρων, δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται κινούμενες σε αντίθετες κατευθύνσεις σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.
Τα υποατομικά συντρίμμια των συγκρούσεων θα προσφέρουν νέα στοιχεία για τη σκοτεινή ύλη, τη σκοτεινή ενέργεια, τη θεωρία των «υπερσυμμετρικών» σωματιδίων, καθώς και για το υποθετικό σωματίδιο Χιγκς, γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού», το οποίο θα εξηγούσε πώς η ύλη αποκτά μάζα.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου