Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Από τις 1 Απριλίου πληρώνει ο Ο.Α.Ε.Δ. επιδόματα και δώρα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ:
Από την Τετάρτη, 1 Απριλίου ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού προπληρώνει όλα τα επιδόματα, βοηθήματα και παροχές που επρόκειτο να καταβληθούν μέχρι και τις 3 Μαΐου 2009, ενώ από την ίδια ημέρα θα καταβάλει στους δικαιούχους και το «δώρο Πάσχα».

Συγκεκριμένα, θα προπληρώνονται από όλες τις υπηρεσίες του... ΟΑΕΔ:

•Τα τακτικά επιδόματα ανεργίας (που επρόκειτο να καταβληθούν μέχρι τις 3/5/2009),
•Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μηνός Απριλίου,

•Τα «δώρα» εορτών του Πάσχα στους δικαιούχους των παραπάνω επιδοτήσεων (θα καταβάλλονται ανεξάρτητα από το χρόνο θεμελίωσης του δικαιώματος είσπραξης του εν λόγω βοηθήματος από τους δικαιούχους) και

•Το ειδικό βοήθημα των μακροχρόνια ανέργων που καταβάλλεται κανονικά μέχρι και τις 3/5/09.

Η προπληρωμή των επιδομάτων και του «δώρου Πάσχα» θα γίνει φέτος με δύο τρόπους:

1. Για τους επιδοτούμενους ανέργους και δικαιούχους που... εγγράφηκαν μετά την έναρξη εφαρμογής του νέου Ολοκληρωμένου πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) του ΟΑΕΔ, η διασταύρωση στοιχείων των δικαιούχων θα γίνεται από τον Οργανισμό μέσω του ΟΠΣ και θα ακολουθεί αυτόματη πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών τους. Η πίστωση των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 1 Απριλίου.

2. Όσοι επιδοτούμενοι άνεργοι και δικαιούχοι είχαν εγγραφεί πριν την εφαρμογή του ΟΠΣ και έχουν λάβει τραπεζικές επιταγές επιδοτήσεων και δώρων, θα πρέπει από την Τετάρτη 1 Απριλίου να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να σφραγίσουν τις επιταγές «δώρου Πάσχα» και επιδομάτων, προκειμένου να τις εισπράξουν.

Όροι και προϋποθέσεις «δώρου» Πάσχα:

Οι επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι δικαιούνται ολόκληρο το «δώρο» Πάσχα (12,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) εφόσον λαμβάνουν το τακτικό επίδομα ανεργίας για 3 μήνες μέσα στη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30ή Απριλίου.

Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το τρίμηνο της τακτικής επιδότησης δικαιούνται :

- με 1 μήνα τακτικής επιδότησης, ποσό ίσο με 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας και

- με 2 μήνες τακτικής επιδότησης, ποσό ίσο με 6 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Τακτικό επίδομα ανεργίας λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε η σύμβαση εργασίας και έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του τακτικού επιδόματος από το ΟΑΕΔ είναι οι εξής:


1) Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 80 ημέρες εργασίας το χρόνο τα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την επιδότησή του. Το τελευταίο όμως 14μηνο πρέπει να έχει συμπληρώσει 125 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι δύο μήνες.

Επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο ασφαλισμένος που έχει πραγματοποιήσει στα δύο προηγούμενα χρόνια, πριν από την απόλυσή του, 200 ημέρες εργασίας, χωρίς να υπολογίζονται οι τελευταίοι 2 μήνες (80 ημέρες το χρόνο, κατ’ ελάχιστο όριο).


2) Αν επιδοτείται για δεύτερη φορά:

Ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των τελευταίων 2 μηνών.

Για τους απασχολούμενους σε τουριστικά επαγγέλματα ή και εποχικά αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 12μηνο. Για ορισμένες κατηγορίες (όπως για αλιεργάτες) αρκούν 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο.

Το επίδομα ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της εγγραφής, αρκεί αυτή να γίνει εντός 60 ημερών από την καταγγελία. Η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από το πόσες ημέρες εργασίας έχει πραγματοποιήσει ο ασφαλισμένος στα προαναφερόμενα κρίσιμα χρονικά διαστήματα (14μηνο, 12μηνo ή διετία).

taxalia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan