Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Πιο κοντά σε ένα εμβόλιο για το AIDS


Οι ερευνητές του AIDS Gail Ferstandig Arnold και Eddy Arnold (είναι ανδρόγυνο) έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στην σύνθεση του πρώτου επιτυχημένου εμβολίου κατά του ιού HIV.

Στην έρευνά τους οι δύο επιστήμονες και η ομάδα τους κατάφεραν να πάρουν μέρη του HIV και να τα συνδυάσουν με τον ιό της γρίπης. Όταν εισήγαγαν τον συνθετικό ιό σε πειραματόζωα παρατήρησαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων παρήγαγε αντισώματα τα οποία μπορούσαν να καταπολεμήσουν ένα μεγάλο εύρος μεταλλάξεων του HIV.

Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλά πειραματικά εμβόλια έχουν παρασκευασθεί στο παρελθόν. Το κυριότερο πρόβλημα όμως (που παραμένει) είναι ότι όλα τα εμβόλια μπορούν να καταπολεμήσουν μόνο μια συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού. Κανένα μέχρι τώρα δεν ήταν αποτελεσματικό σε ένα μεγάλο εύρος μεταλλάξεών του.

Η προσέγγιση που ακολούθησε η ερευνητική ομάδα είχε ως βασικό σημείο την στόχευση ενός μέρους του ιού που είναι βασικό για την βιωσιμότητά του, ένα μέρος δηλαδή που είναι απαραίτητο ώστε ο ιός να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του. Συγκεκριμένα η έρευνα εστιάστηκε σε εκείνο το κομμάτι του ιού που παίζει σημαντικό ρόλο στην ικανότητα του HIV να εισέρχεται σε ξένα κύτταρα, ένα μέρος που είναι κοινό στις περισσότερες παραλλαγές του ιού.

Επιπλέον, επειδή ο ιός HIV είναι πολύ επικίνδυνος ώστε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή του εμβολίου, οι Arnolds χρησιμοποίησαν τον ιό της γρίπης ως βάση και "κόλλησαν" το επίμαχο κομμάτι του HIV σε αυτόν. Η όλη διαδικασία έγινε βέβαια με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα θα αντιδράσει στον "συνθετικό" ιό με τον ίδιο τρόπο που θα αντιδρούσε σε ένα στέλχος του HIV.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Virology

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan