Στο νομό Τρικάλων έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις τρεις δήμοι και συγκεκριμένα οι Δήμοι Πινδέων, Πύλης και Φαρκαδόνας. Από το κίνημα της Ώρας της Γης λείπει ωστόσο μέχρι στιγμής η συμμετοχή της πρωτεύουσας του νομού, του Δήμου Τρικκαίων τη στιγμή που οι άλλες τρεις πρωτεύουσες των θεσσαλικών νομών, Λάρισα, Βόλος και Καρδίτσα ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή και προετοιμάζονται να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Από την άλλοι οι τρεις περιφερειακοί δήμοι που θα «συντονιστούν» με την Ώρα της Γης, έχουν ήδη σχεδιάσει δράσεις για τη μέρα εκείνη καθώς και έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους δημότες τους παρακινώντας τους παράλληλα, να πούνε ένα μεγάλο «όχι» στις μέχρι τώρα αντιπεριβαλλοντικές συνήθειες και πολιτικές κλείνοντας για μία ώρα τα φώτα.
Τα παιδιά της Φαρκαδόνας πρωτοπορούν
Στο Δήμο Φαρκαδόνας, εκτός από τη συμμετοχή του Δήμου που θα προχωρήσει σε συσκότιση μιας ώρας στις 28 Μαρτίου, οι μαθητές των σχολείων διοργανώνουν δρώμενα και εκδηλώσεις σε τρεις πλατείες και συγκεκριμένα στο Γριζάνο, τη Φαρκαδόνα και το Ζάρκο. Ήδη τα 15μελή είχαν συνάντηση με το δήμαρχο κ. Χρήστο Τόλιο, με σκοπό το συντονισμό των εκδηλώσεων, ωστόσο, όπως μας δήλωσε ο δήμαρχος, «Τα παιδιά είναι αυτά που θα πρωτοστατήσουν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα με ευφάνταστους συμβολισμούς. Οι μαθητές είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και θα πρέπει όλοι κάποια στιγμή να δράσουμε ενεργά για την προστασία του πλανήτη. Πόσο μάλλον στην περιοχή μας που καθημερινά βιώνουμε τα προβλήματα του Πηνειού. Το θέμα είναι να μη μείνουμε στα «πανηγύρια» να δούμε τι θα πράξουμε την επόμενη μέρα. Θα πρέπει η Αυτοδιοίκηση να συμμετέχει σε αυτή την ωραία περιπέτεια». Η επόμενη μέρα είναι και αυτή που τελικά θα κρίνει αν θα μείνουμε απολογητές για την αδιαφορία μας ή αν θα «φωτίσουμε» τις ελπίδες για ένα καλύτερο περιβάλλον γυρίζοντας απλά ένα διακόπτη.
Η συμμετοχή το ζητούμενο στην Πύλη
«Ενημερώσαμε τον κόσμο και ήδη έχουμε τυπώσει αφίσες, έτσι προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του δήμου. Το βράδυ του επόμενου Σαββάτου, για μία ώρα θα συσκοτιστεί ο δήμος, τα δημοτικά κτίρια αλλά και τα αξιοθέατα. Βέβαια είναι μια συμβολική κίνηση, το θέμα είναι να δούμε τι θα κάνουμε αργότερα για την εξοικονόμηση ενέργειας», τονίζει ο δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος. Ο Δήμος Πύλης είναι από τους λίγους δήμους που έχει αλλάξει τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στο δημαρχείο με φιλικές προς το περιβάλλον. Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι πλέον καταναλώνει κατά 18.000 Watt λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.
Στο Δ. Πινδέων ελπίζουν σε ενεργειακή πολιτική
«Πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να ενεργούμε με βάση το περιβαλλοντικό όφελος. Όσο μπορούμε προσπαθούμε και η Ώρα της Γης, είναι ένα τρόπος να ευαισθητοποιήσουμε και τους πολίτες, να συμμετέχουν και αυτοί με το δικό τους τρόπο», δήλωσε ο δήμαρχος Πινδέων κ. Απόστολος Παντέρας. Για να περάσει το μήνυμα στον κόσμο, ο δήμος συμμετέχει στην Ώρα της Γης ελπίζοντας ότι θα αλλάξει κάτι και σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό και όπως επισημαίνει ο δήμαρχος τα υπάρχει ακόμη περιθώριο για να συμμετέχουν κι άλλοι δήμοι ώστε να υπάρχει μια συλλογική προσπάθεια σε όλο το νομό.
Απενεργοποιημένο το Ενεργειακό Κέντρο
Και οι τρεις δήμαρχοι των δήμων που συμμετέχουν στην προσπάθεια επισημαίνουν την ανάγκη για ενεργοποίηση του Ενεργειακού Κέντρου Δυτικής Θεσσαλίας που λειτουργεί στην ΤΕΔΚ. Το 1994 που συστάθηκε είχαν αναπτερωθεί οι ελπίδες ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή στρατηγική του νομού. Δυστυχώς όμως μένει αδρανοποιημένο λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης και της έλλειψης σε προσωπικό. «Είμαστε σε εμβρυική κατάσταση σε ότι αφορά τη διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων», τονίζει ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Τόλιος, «Πέρα από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δεν υπάρχει κάποια άλλη παρέμβαση. Το Ενεργειακό Κέντρο θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί, να αναλάβει μετρήσεις στους δήμους, να δώσει λύσεις και τελικά να απορροφήσει κονδύλια για να εφαρμόσει ενεργειακή πολιτική. Όμως δεν έχει γίνει τίποτα». Τα ίδια αναφέρει και ο δήμαρχος Πινδέων κ. Παντέρας λέγοντας ότι ήδη οι ιδιώτες είναι πολύ πιο μπροστά από τους ΟΤΑ τους νομού. «Πέντε εταιρείες ιδιωτών αυτή τη στογμή ολοκληρώνουν τις μετρήσεις στο Δήμο μας για αιολική ενέργεια. Σκεφτείτε αν το ενεργειακό κέντρο που μένει στην ουσία αδρανές, έκανε αυτές τις μελέτες για λογαριασμό των δήμων τις ενεργειακό όφελος θα είχαμε στην περιοχή», μας είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος. Οι ανάγκες λοιπόν ξεπερνούν τη μία Ώρα της Γης, ωστόσο μπορεί με ένα «κλικ» στην ιστοσελίδα http://www.earthhour.org/signup/gr:el να γίνει μια καλή αρχή.
e-erevna
ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΘΟΣ
Πριν από 18 δευτερόλεπτα
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου