Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Προκήρυξη Προγραμμάτων για νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα

Το Επιμελητήριο Τρικάλων σας ενημερώνει ότι προδημοσιεύθηκαν οι προκηρύξεις των Προγραμμάτων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των Νέων και της επιχειρηματικότητας των Γυναικών.

Τα Προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και εντάσσονται στον Άξονα Προτεραιότητας 2, ο οποίος επιδιώκει τη δημιουργία και επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως ισχυρής και ικανής συνθήκης για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας, με ποιότητα και με περιβαλλοντική ευαισθησία.

Τα δύο αυτά προγράμματα αποσκοπούν στη ...διευκόλυνση - μέσω χρηματοδοτικών ενισχύσεων – της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από νέους ηλικιακά επιχειρηματίες (Επιχειρηματικότητα Νέων) και από γυναίκες (Επιχειρηματικότητα Γυναικών), σε όλους σχεδόν τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας. Ειδικότερος στόχος των προγραμμάτων είναι η στροφή της αναπτυσσόμενης στη χώρα επιχειρηματικότητας από επιχειρηματικότητα ανάγκης σε επιχειρηματικότητα ευκαιρίας.

Ως επιχειρηματικότητα ανάγκης ορίζεται η ίδρυση και προσπάθεια ανάπτυξης νέας επιχείρησης, με αφορμή το ότι ο νέος επιχειρηματίας δε βρήκε καλύτερη λύση για βιοπορισμό. Έχει παρατηρηθεί ότι η επιχειρηματικότητα αυτής της μορφής δεν οδηγεί συνήθως σε βιώσιμες επιχειρήσεις.

Ως επιχειρηματικότητα ευκαιρίας ορίζεται η ίδρυση και προσπάθεια ανάπτυξης νέας επιχείρησης με στόχο την αξιοποίηση πραγματικής επιχειρηματικής ευκαιρίας (καινοτομία, κενά της αγοράς, προοπτικές αύξησης ζήτησης κ.τ.λ.) από επιχειρηματία με προσόντα (π.χ. πίστη στην επιτυχία, εμπειρία, γνώση, δεξιότητες, υψηλό μορφωτικό επίπεδο). Έχει παρατηρηθεί ότι, η επιχειρηματικότητα αυτής της μορφής οδηγεί συνήθως σε βιώσιμες επιχειρήσεις με αξιόλογη θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη.

Με στόχο την επίτευξη αυτής της αναπτυξιακής στροφής, τα προγράμματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνουν ιδιαίτερα επιχειρηματικές προτάσεις με τα χαρακτηριστικά της Καινοτομίας, της Υψηλής Ποιότητας της επιχειρηματικής ομάδας (παραγωγικές δεξιότητες, επιχειρηματικό ταλέντο, υψηλό μορφωτικό επίπεδο, εμπειρία και γνώση του αντικειμένου κ.τ.λ.), της Εισόδου σε νέες αγορές ή σε αναπτυσσόμενες αγορές ανοικτού ανταγωνισμού και θετικών προοπτικών, της Ανάπτυξης προϊόντων, υπηρεσιών ή/και διαδικασιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και της Δημιουργίας απασχόλησης.

Το πρόγραμμα της Νεανικής Επιχειρηματικότητας χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 24 εκ. € και το πρόγραμμα της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας με το συνολικό ποσό των 16 εκ. €. Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δικαίωμα συμμετοχής στα Προγράμματα έχουν Νέοι και Νέες, οι οποίοι γεννήθηκαν από το 1970 μέχρι και το 1991 και Γυναίκες, οι οποίες γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι και το 1991. Είναι άνεργοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν ασκούσαν επιχειρηματική δραστηριότητα από 1.1.2008 μέχρι και την προδημοσίευση του προγράμματος (4.3.2009). Ως έναρξη άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας νοείται η ημερομηνία έναρξης επιτηδεύματος ατομικής επιχείρησης ή η συμμετοχή σε επιχείρηση ως εταίρος.

Στα δύο αυτά προγράμματα εντάσσεται το σύνολο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του τομέα της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ανακύκλωσης – περιορισμού της ρύπανσης, ΕΚΤΟΣ των περιπτώσεων που ρητά αναφέρονται ότι εξαιρούνται στο Παράρτημα του αντίστοιχου Κανονισμού. Εξαιρούνται επίσης, και συνεπώς είναι μη επιλέξιμες, επιχειρήσεις που αναπτύσσονται ή δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο σύμβασης franchising (δικαιόχρησης).

Τα όρια του προϋπολογισμού των προτάσεων είναι από 30.000 – 200.000 € για τις επιχειρήσεις του τομέα μεταποίησης και του τομέα ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπανσης, από 30.000 – 100.000 € για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και τουρισμού, από 30.000 – 80.000 € για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης είναι 50% γενικά σε όλη την Ελλάδα και 60% σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων (απογραφή 2001) και σε πυρόπληκτες περιοχές.

Το υπόλοιπο ποσό πέραν της Δημόσιας Χρηματοδότησης για την κάλυψη του συνολικού προϋπολογισμού θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του έργου. Ο Τραπεζικός δανεισμός για την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής μπορεί να ανέρχεται μέχρι ποσοστού 30% του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού του έργου.

Ως επιλέξιμες δαπάνες προς χρηματοδότηση είναι εκείνες που σχετίζονται με εξοπλισμό και ειδικές εγκαταστάσεις, με κτιριακά και διαμόρφωση χώρων, με προβολή – προώθηση και δαπάνες συμβουλευτικής υποστήριξης. Στην κατηγορία εξοπλισμός, περιλαμβάνονται και επαγγελματικά ή μικτής χρήσης μεταφορικά μέσα απαραίτητα για τη διακίνηση υλικών, εμπορευμάτων, προϊόντων και παροχή υπηρεσιών της επιχείρησης με ανώτατο όριο το ποσό των 20.000,00 €.

Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω του διαδικτύου από τις 15/06/2009 και μέχρι 30/06/2009 σε ηλεκτρονική διεύθυνση που θα ανακοινωθεί από την ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε που είναι και ο Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης για την αξιολόγηση, διαχείριση και τη παρακολούθηση υλοποίησής των προγραμμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το Portal του Επιμελητηρίου Τρικάλων, www.trikala-chamber.gr ή επικοινωνήστε με την κ. Σδρένια Σοφία στα γραφεία του Επιμελητηρίου (Βενιζέλου 1).

Πηγή:Επιμελητήριο Τρικάλων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan