Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Πολυχάπι - θαύμα θωρακίζει από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για να επιτραπεί η χρήση του

Ενα νέο πολυχάπι που θωρακίζει τον οργανισμό από καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά είναι το νέο όπλο στη φαρέτρα των επιστημόνων για την καταπολέμηση των δύο πιο θανατηφόρων ασθενειών στον δυτικό κόσμο.

Θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια μέχρι να συγκεντρωθούν επαρκή στοιχεία και να επιτραπεί η χρήση του Polycap (πολυχαπιού), διατείνονται οι δημιουργοί του.
Από την πλευρά τους οι φαρμακοβιομηχανίες της Δύσης του έχουν γυρίσει την... πλάτη, καθώς η ιδιαίτερα προσιτή τιμή του (η ημερήσια δόση κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ) δεν τους επιτρέπει μεγάλα κέρδη. Οι πρώτες κλινικές δοκιμές που έγιναν στην Ινδία έδειξαν ότι η «μαγική κάψουλα» της ινδικής φαρμακοβιομηχανίας Cadila, σχεδιασμένη να λαμβάνεται μία φορά την ημέρα, μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων για άτομα άνω των 55 ετών και είναι ασφαλής για τους λήπτες. Οι παρενέργειες ήταν περίπου οι ίδιες για το πολυχάπι και τα μεμονωμένα δραστικά συστατικά του.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας που διεξήχθη σε... δείγμα 2.053 υγιών εθελοντών, οι οποίοι όμως παρουσίασαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου - υψηλή πίεση ή χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία ή κάπνισμα, το πολυχάπι μπορεί να συνδυάζει τις φαρμακευτικές ιδιότητες των πέντε χαπιών από τα οποία αποτελείται.

Μεταξύ αυτών των φαρμάκων είναι το λευκό χάπι της Bayer, η ασπιρίνη, καθώς και δραστικές ουσίες για την αρτηριακή πίεση (ατενολόλη, ραμιπρίλη και το διουρητικό θειαζίδη) και τη χοληστερόλη (σιμβαστατίνη).

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Σαλίμ Γιουσούφ του Πανεπιστημίου Μακμάστερ του Οντάριο στον Καναδά, η δημιουργία της πολυκάψουλας ήταν πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία από την απλή ανάμειξη των συστατικών. Οι κάψουλες έχουν ειδικές επικαλύψεις και άλλα συστατικά που ρυθμίζουν τον ρυθμό απελευθέρωσης της δραστικής ουσίας στο αίμα.

Εκτός από την προληπτική δράση του, το πολυχάπι συμβάλλει και στην ψυχική ανάταση των ασθενών.

«Οποιος παίρνει φάρμακα γνωρίζει ότι κάθε χάπι που βλέπει στο χέρι του τον κάνει να νιώθει πέντε χρόνια πιο γέρος», σχολίασε ο Τζέιμς Στάιν του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

πηγη:ethnos.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan