Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Χάκερ επιτέθηκαν και «ναρκοθέτησαν» το αμερικανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης

Χάκερ που δρούσαν για λογαριασμό ξένων κυβερνήσεων, όπως της Κίνας και της Ρωσίας, παρεισέφρησαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των ΗΠΑ και άφησαν πίσω τους λογισμικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να διαταράξει ή να θέσει εκτός λειτουργίας τα συστήματα, γράφει την Τετάρτη η Wall Street Journal.
«Οι Κινέζοι έχουν επιχειρήσει να χαρτογραφήσουν υποδομές μας όπως το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Το ίδιο έχουν κάνει και οι Ρώσοι» δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος πάντως δεν κατονομάζεται.
Με τις δηλώσεις αυτές συμφώνησε και ένας πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας: «Καταγράφονται εισβολές, και μάλιστα αυξάνονται. Υπήρξαν πολλές πέρυσι» είπε, αναφερόμενος στις υποδομές ηλεκτροδότησης. Πρόσθεσε ότι οι...

απόπειρες κατασκοπείας αφορούν όλη την αμερικανική επικράτεια και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές ή εταιρείες ηλεκτροδότησης.
Οι κυβερνοκατάσκοποι φέρεται να άφησαν πίσω τους εργαλεία λογισμικού τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν αργότερα για να θέσουν εκτός λειτουργίας συστήματα των υποδομών. «Αν ξεκινήσουμε πόλεμο εναντίον τους, θα προσπαθήσουν να τα ενεργοποιήσουν» εκτίμησε η πηγή των μυστικών υπηρεσιών.
Πάντως η προστασία του δικτύου ηλεκτροδότησης και άλλων κρίσιμων υποδομών είναι βασική προτεραιότητα στην σύνταξη του απολογισμού της κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ που ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού παραδέχτηκαν ότι τους τελευταίους έξι μήνες το Πεντάγωνο χρειάστηκε να δαπανήσει 100 εκατ. δολάρια για να αποκαταστήσει τις ζημιές από κυβερνοεπιθέσεις και ιούς στα συστήματά του.
«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι δεχόμαστε επίθεση» δήλωσε ο πτέραρχος Κέβιν Τσίλτον του Γενικού Επιτελείου Στρατηγικών Δυνάμεων (USSTRATCOM). Τόνισε ότι τα κίνητρα των επιθέσεων ποικίλουν από τον βανδαλισμό μέχρι το οικονομικό έγκλημα και την κατασκοπεία.
Το Πεντάγωνο έχει παραδεχτεί ότι οι υπολογιστές του δέχονται αναγνωριστικές συνδέσεις από έξω εκατομμύρια φορές κάθε μέρα. Πέρυσι, μια κυβερνοεπίθεση ανάγκασε το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας να θέσει εκτός λειτουργίας 1.500 υπολογιστές, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό το φθινόπωρο απαγόρευσε τη χρήση φορητών συσκευών αποθήκευσης για να σταματήσει την εξάπλωση ενός ιού.


Πηγή : Το Βήμα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan