Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Πλήρη ίαση της ηπατίτιδας C υπόσχονται νέα φάρμακα

Τα δύο πρώτα ειδικά φάρμακα που υπόσχονται πλήρη ίαση της ηπατίτιδας C θα μπορούσαν να φτάσουν στους ασθενείς το 2011, δείχνουν τα αποτελέσματα από τα τελικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Οι σημερινές φαρμακευτικές αγωγές για την επικίνδυνη χρόνια λοίμωξη συνοδεύονται από σοβαρές παρενέργειες και αποτυγχάνουν να εκριζώσουν τον ιό περίπου στους μισούς ασθενείς. Η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει με τα νέα φάρμακα που ανέπτυξαν η Merck, με έδρα το Νιου Τζέρσι, και η επίσης αμερικανική Vertex Pharmaceuticals, με έδρα τη Μασαχουσέτη. Οι δύο εταιρείες πρόκειται τώρα να καταθέσουν αιτήσεις στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), με την προοπτική να λάβουν έγκριση κυκλοφορίας στα μέσα του 2011...


--

Ο ιός της ηπατίτιδας C (HCV) προσβάλλει τα κύτταρα του συκωτιού και μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος και τελικά καρκίνο. Μεταδίδεται από μολυσμένο αίμα και προσβάλλει περίπου το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, συχνά χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Εμβόλιο για τον HCV δεν υπάρχει.

Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, τα δύο νέα φάρμακα είναι ειδικά για τον HCV και εμποδίζουν τη δράση μιας πρωτεάσης του ιού. Όλες οι πρωτεΐνες του HCV παράγονται αρχικά υπό τη μορφή ενός μορίου μεγάλου μήκους, το οποίο κόβεται από το ένζυμο της πρωτεάσης για να δώσει τις επιμέρους πρωτεΐνες. Χωρίς τη δράση της πρωτεάσης, ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί.

Η σημερινή φαρμακευτική αγωγή κατά της ηπατίτιδας C περιλαμβάνει συνήθως ένα γενικό αντι-ιικό φάρμακο που ονομάζεται ριμπαβιρίνη, καθώς και ιντερφερόνη-α, μια πρωτεΐνη που ενισχύει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η αγωγή αυτή διαρκεί ένα χρόνο και εκριζώνει τον ιό μόνο στο ένα δεύτερο του συνόλου των ασθενών. Πολλοί ασθενείς δεν καταφέρνουν καν να την ολοκληρώσουν, λόγω των σοβαρών παρενεργειών που περιλαμβάνουν αναιμία και κατάθλιψη.

tovima

i-reporter

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan