Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Τα μέτρα διχάζουν και τους ιδιοκτήτες εστιατορίων

Προβληματισμός για τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα επικρατεί μεταξύ των ιδιοκτητών εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης, οι οποίοι φοβούνται δραστική μείωση των εσόδων.

Σύμφωνα με δηλώσεις στον ΕΤ του προέδρου της Ενωσης Εστιατορίων Ελλάδος και Συναφών Επαγγελμάτων, Ιωάννη Τσάκου, «παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Υγείας, υπάρχουν φόβοι ότι τα βαριά πρόστιμα, ύψους μέχρι και 3.000 ευρώ, θα οδηγήσουν πολλούς εστιάτορες να βάλουν “λουκέτο” στα μαγαζιά τους με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, εν μέσω οικονομικής κρίσης». Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσάκος ανέφερε περιπτώσεις κλεισίματος 3.500 μπαρ στο Λονδίνο και περίπου άλλων τόσων στο Παρίσι όπου ήδη εφαρμόζεται ο νόμος για την απαγόρευση του καπνίσματος.
«Τα μέτρα θα είναι δύσκολο να επιβληθούν στους πελάτες», εκτιμά ο ιδιοκτήτης του «Μπαϊρακτάρη», Σπύρος Μπαϊρακτάρης, αλλά θεωρεί «καλό το μέτρο αφού προστατεύει τη δημόσια υγεία». Σχολιάζοντας τη νέα αντικαπνιστική πραγματικότητα με την οποία καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι περίπου 121.654 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και αναψυχής, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «17», κ. Mιχάλης Κρικζώνης, δηλώνει ...προθυμία να τηρήσει στο ακέραιο τα αντικαπνιστικά μέτρα με την προϋπόθεση το νομοσχέδιο να μην αφήνει «παράθυρα» μη εφαρμογής του. «Θα εφαρμόσω την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους χώρους του εστιατορίου μου, εφόσον ορίζεται από τον νέο νόμο», δηλώνει και ο κ. Δημήτριος Τσουκνίδας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «La Strada».

500 εκατομμύρια ευρώ κοστίζουν στο ΕΣΥ οι καπνιστές

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας μας η νοσηλεία ασθενών με παθήσεις οι οποίες σχετίζονται με το κάπνισμα. Το κόστος αυξάνεται ακόμη περισσότερο αν υπολογιστεί και η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη των ασθενών αυτών καθώς και οι παραγωγικές μέρες που χάνουν λόγω της κατάστασής τους. Σε όλη την Ευρώπη υπολογίζεται ότι η απουσία των καπνιστών από τη δουλειά κοστίζει στις ευρωπαϊκές οικονομίες πάνω από 48 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Το άμεσο και έμμεσο κόστος του τσιγάρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση φτάνει τα 130 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσόν που αντιστοιχεί στο 1,4 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρώπης. Το κατά κεφαλήν υγειονομικό κόστος του καπνίσματος στην Ευρώπη ανέρχεται σε 230 με 280 ευρώ ετησίως. Περισσότερους από 560 Ελληνες σκοτώνει κάθε χρόνο το παθητικό κάπνισμα! Ο αριθμός αυτός μάλιστα φέρνει τη χώρα μας στην 9η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 24 χώρες της Ευρώπης. Επιπλέον έτσι κάθε χρόνο καταγράφονται 51 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού από ισχαιμία του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνιες πνευμονοπάθειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan