Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Προσοχή: Επικίνδυνος Ιός κάνει νέες επιθέσεις στο Facebook. Τι να προσέξετε.


Σύμφωνα με τo επίσημο Blog της Mcafee, μια νέα μετάλλαξη του ιού (worm συγκεκριμένα) Koobface ο οποίος εκμεταλλεύεται τα social networks εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες.

Ο Koobface υπάρχει εδώ και αρκετούς μήνες και είχε εμφανιστεί με μεγάλη ένταση στο MySpace από τον οποίο κατάφερε η Mcafee να τον βγάλει. Αυτό που είναι νέο είναι η επίθεση του στο Facebook. Το Facebook είναι ενήμερο του προβλήματος και αφαιρεί προβληματικό υλικό όσο πιο γρήγορα μπορεί αν και με δεδομένο ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις του Ιού είναι πιθανό να υπάρξουν κενά απέναντι στα οποία καλό είναι να προσέχουν οι χρήστες.

Περισσότερα καθώς και τι να προσέξετε μετά το άλμα.

Ο Koobface εμφανίζεται μέσα από υπολογιστές και χρήστες τους οποίους έχει ήδη μολύνει. Έτσι, εσείς λαμβάνετε ένα μήνυμα από γνωστό σας ο οποίος σας... παραπέμπει σε κάποια διεύθυνση εκτός facebook για να κάνετε κάτι. Αυτό το κάτι αλλάζει οπότε δεν υπάρχει κάτι δεδομένο απέναντι στο οποίο να προσέξετε. Μπορεί να είναι να δείτε μια φωτογραφία να παρακολουθήσετε ένα βίντεο, οτιδήποτε. Το σημαντικό είναι ότι η δραστηριότητα φαίνεται αθώα.

Πηγαίνοντας τώρα στην διεύθυνση θα βρεθείτε απέναντι σε ένα αρχείο το οποίο είτε θα σας ζητήσει να εκτελέσετε ένα executable (προφανώς ο Ιός) , είτε (πιο ύπουλα) να δείτε ένα βίντεο. Αν κλικάρετε να δείτε το βίντεο σας ενημερώνει ότι (υποτίθεται πως) δεν έχετε την κατάλληλη έκδοση λογισμικού του π.χ. Flash και σας καλεί να το κατεβάσετε από δικό του link.

Αν το κάνετε την πατήσατε.

Οπότε: Σύμφωνα με την McAfee ισχύουν οι βασικοί κανόνες που πάντα πρέπει να ακολουθείτε:

Α) Ακόμα και αν σας έχει σταλεί από λογαριασμό που ξέρετε κάτι, πάντα να το επιβεβαιώνετε με αυτόν που σας το έστειλε αν όντως αυτός ή αυτή είναι πίσω από την αποστολή.

Β) Αν ένα site ας ζητήσει να ανανεώσετε την έκδοση ενός προγράμματος, τότε πηγαίνουμε κατευθείαν στο κατασκευαστή (ψάξτε τον στο google αν δεν ξέρετε ποιος είναι) και κατεβάζουμε την τελευταία έκδοση. Δεν χρησιμοποιούμε το link που μας δόθηκε.

Και πλένουμε τα χέρια μας όπως μας μάθανε μικροί.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan