Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009

Νέος βραχνάς για τους Δήμους

Ένα νέο οικονομικό βάρος πρόκειται να προστεθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Τρικάλων αλλά και ευρύτερα όλης της χώρας για την κάλυψη των εξόδων του δημόσιου φωτισμού στο εθνικό και περιφερειακό οδικό δίκτυο.
Μέχρι πρότινος τα χρήματα στην ΔΕΗ καταβάλλονταν από την ΔΕΣΕ που είναι υπεύθυνη για το οδικό δίκτυο. Από εδώ και στο εξής τα χρήματα καλούνται να καταβάλλουν οι Δήμοι με ότι αυτό συνεπάγεται.
Μάλιστα από τα κεντρικά της ΔΕΗ ξεκίνησε η ενημέρωση των ΟΤΑ όλης της χώρας σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος την χρονιά που διανύουμε.
Η γνωστοποίηση του νέου μέτρου προκάλεσε τον προβληματισμό πολλών υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου Τρικκαίων.
Η αρμόδια αντιδήμαρχος οικονομικών θεμάτων κ. Παναγιώτα Βράντζα, σχολιάζοντας το μέτρο δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για το νέο οικονομικό βάρος που πέφτει στις «πλάτες» των Δήμων όλης της χώρας και ιδιαίτερα των μικρών.
«Βιαστήκαμε να πούμε ότι δεν θα αυξήσουμε τα τέλη αλλά δυστυχώς έρχονται νέα έξοδα στους Δήμους», ήταν τα πρώτα λόγια της κ. Βράντζα.
Στην δικαιοδοσία του Δήμου Τρικκαίων να σημειωθεί ότι υπάρχουν 36 κόμβοι παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μεγάλης κατανάλωσης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κ. Βράντζα το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο Δήμος Τρικκαίων για ένα ολόκληρο χρόνο θα ανέλθει στις 150.000 ευρώ.
Βέβαια το νέο μέτρο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στους περιφερειακούς Δήμους και συγκεκριμένα σε εκείνους της Καλαμπάκας, Φαρκαδόνας, Οιχαλίας, Πύλης, Πελινναίων, Εστιαιώτιδας, Γόμφων, Βασιλικής κτλ, όπου ο φωτισμός με κολόνες αλλά και κόμβους με φανάρια είναι μεγάλος.
Μάλιστα στις περιπτώσεις των Δήμων Φαρκαδόνας, Οιχαλίας, Πελινναίων και Εστιαιώτιδας με την δημιουργία του νέου οδικού άξονα Τρικάλων – Λάρισας, τα ποσά θα είναι αρκετά σημαντικά καθώς θα υπάρξει επέκταση του φωτισμού σε κομβικά σημεία.
Η κ. Βράντζα συνεχίζοντας ήρθε να προσθέσει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα δημιουργήσει τα παράπονα των αιρετών μικρών Δήμων που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σήμερα στις υποχρεώσεις τους.
Σημείωσε βέβαια, ότι το θέμα δεν μπορεί να μην τεθεί από τους δημάρχους στην Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση και να ασκηθεί κάθε πίεση, ώστε τα χρήματα να καταβάλλονται από την Πολιτεία για να μην δημιουργηθούν προβλήματα.

e-erevna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan