Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Συνάντηση Ομπάμα-Βαρθολομαίου


Αισιοδοξία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ομογένειας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Τρίτης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Η συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά και αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι ευχαρίστησε τον Μπαράκ Ομπάμα για την αναφορά του στη Σχολή της Χάλκης από το βήμα της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και για την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο ίδιος προσωπικά πιστεύουν στην αναγκαιότητα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και καταβάλλουν προσπάθειες, όπως επίσης και για την ευημερία της χώρας και την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων που απασχολούν χρόνια τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία.
Αίσθηση, πάντως, έχει προκαλέσει η απόφαση του επιτελείου του Ομπάμα να....

"αποκρύψει" στην ουσία τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες και τηλεοπτικά πλάνα μόνον από τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους υπόλοιπους θρησκευτικούς ηγέτες: Τον Μεγάλο Μουφτή της Κωνσταντινούπολης, τον Αρμένιο Πατριάρχη, τον Συρορθόδοξο αρχιεπίσκοπο και τον αρχιραββίνο.
Το μεσημέρι, ο Αμερικανός πρόεδρος περιηγήθηκε, συνοδεία του Ταγίπ Ερντογάν, στην άδεια για λόγους ασφαλείας Αγιά Σοφιά, όπου θαύμασε την αρχιτεκτονική και τα εναπομείναντα ψηφιδωτά και άκουσε την ξενάγηση, εμφανώς προσηλωμένος.
Επόμενος σταθμός του Μπαράκ Ομπάμα ήταν το Μπλε Τζαμί, όπου αφού έβγαλε τα παπούτσια του, όπως απαιτεί η μουσουλμανική θρησκεία, περιηγήθηκε στο τεράστιο τέμενος που πήρε το όνομά του απ' τα 21.000 μπλε πλακάκια οθωμανικής τέχνης.
Το κλίμα ευφορίας που έχει προκαλέσει στην Τουρκία η χείρα στενής συνεργασίας που έτεινε ο Ομπάμα στην Άγκυρα και η αναβάθμιση της διμερούς στρατηγικής σχέσης αποτυπώνεται στον Τύπο της γειτονικής χώρας. "Ο Ομπάμα κατέκτησε τις καρδιές" γράφει η εφημερίδα "Vatan". "Αρχίζει η κοινή πορεία με την Τουρκία" γράφει η "Μιλιέτ", αναφερόμενη στην ένθερμη υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου στην ένταξη της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τη θέση αυτή επανέλαβε ο Ομπάμα και στην τελευταία δημόσια εμφάνισή του στην Τουρκία, ενώπιον πλήθους φοιτητών. "Δεν βλέπω -είπε- γιατί η Τουρκία μπορεί να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να στέλνει στρατεύματα για την προστασία των συμμάχων της και να μην μπορεί να... πουλήσει τα βερίκοκά της στην Ευρώπη ή οι πολίτες της να μην μπορούν τα ταξιδεύουν ελεύθερα εκεί. Η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι μονολιθική".

Πηγή : MEGA TV

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan