Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ανοιξαν τον ασκό του Αιόλου


Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για το Κόσοβο αποδεικνύει πόσο επικίνδυνη είναι η παραπομπή θεμάτων που αφορούν εθνική κυριαρχία σε ένα υπερεθνικό δικαστικό ή διαιτητικό όργανο. Η απόφαση του Δικαστηρίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς η ....



--
γνωμοδότησή του ότι η «απόσχιση δεν απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο» είναι διαλυτική για την παγκόσμια σταθερότητα. Πώς θα αρνηθεί πλέον η διεθνής κοινότητα τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας από τους Βάσκους, τους κατοίκους του Κασμίρ, τους Κάρεν στην Μπούρμα, τους Κούρδους του Ιράκ ή ακόμη και της Τουρκίας;Η χθεσινή απόφαση παροτρύνει εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες που είναι διάσπαρτες στην Κεντρική Ασία, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αφρική, στο έδαφος χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, στην καταφυγή στην ένοπλη βία, προκειμένου να επιβραβευθούν με ένα ανεξάρτητο κράτος.

Δημιουργεί όμως και κρυφές προσδοκίες και σε άλλες διαφορετικές περιπτώσεις: στους Τουρκοκύπριους, τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, τους Αλβανούς της Σερβίας, ή σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις στους σκληροπυρηνικούς εκπροσώπους του τουρκισμού στη Θράκη। Και ο κατάλογος μπορεί να είναι πολύ μακρύς. Η στάση που οφείλει να κρατήσει η Ελλάδα από θέση αρχής είναι σαφής: Δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα τετελεσμένα που επιβλήθηκαν με τη δύναμη των όπλων. Οι λύσεις στα Βαλκάνια δεν μπορεί να δίνονται με τα όπλα, ούτε με τετελεσμένα. Αυτό τουλάχιστον επιτάσσουν η λογική, ο πολιτισμός μας και κυρίως τα συμφέροντά μας.
ksipnistere

1 comments:

antinor είπε...

ΧΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΚΥΠΡΟ ΣΤΟΠ,ΓΕΩΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙ ΛΥΝΕΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ,ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan