Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Αγαπητή κι αγαπημένη (των κύκλων σας) κυρία Δραγώνα.

Γράφει ο JZ
Έχοντας μια κάποια αγωνία πάνω στο αντικείμενο που επίστασθε, λαμβάνω την τιμή να απευθυνθώ στην αυτού εξοχότητά σας ως πολίτης, και άρα, ως εργοδότης σας. Η αγονία μου προέρχεται από το γεγονός πως έχω πια δίλημμα. Δεν ξέρω αν πρέπει να στέλνω τα παιδιά μου στο σχολείο ή αν πρέπει να τα εμπιστευτώ στη Μενεγάκη και στους ομότιμους προφέσορες της πρωϊνής ζώνης. Τουλάχιστον αν τα καθήσω εμπρός από το κουτί, θα ελέγχω και το περιεχόμενο της γνώσης που παρέχεται και δεν θα σκιάζομαι αν το παιδί πει στη γιαγιά του πως “οι γερμανοί είναι φίλοι μας“… έχει ζήσει κι ένα -41 η χήρα από τότε… Στην τηλεόραση εξ΄ άλλου θα μάθει το χειρισμό της τοστιέρας καλύτερα από ότι στα σχολικά βιβλία που το διδάσκετε ως μάθημα. Αλλά, ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή προσπαθώντας να σας γίνω κατανοητός.

Μπούλετ 1. Πριν από χρόνια, και παρακολουθώντας τον καθηγητή του τμήματος γλωσσολογίας του ΑΠΘ, από το εισαγωγικό του κι όλας μάθημα,...
με το καλημέρα δηλαδή, είπε επί λέξι πως “δεν υπάρχουν κατώτερες κι ανώτερες γλώσσες“. Μου έκανε τεράστια εντύπωση μια και δεν χρειάζεται να είσαι γλωσσολόγος για να καταλάβεις πως αν σου λάχει μια γλώσσα με 1000 λέξεις, θα σκέφτεσαι για 1000 έννοιες. Αν σου τύχει μια γλώσσα όπως η ελληνική με εκατομμύρια λέξεις, επόμενο είναι να “κληρονομείς” και τις φέρουσες έννοιες. Απλά τα πράγματα. Οι “επιστήμονες” του ΑΠΘ (προφανώς και οι υπόλοιποι του συνδικάτου),παραλείπουν να αναφέρουν πως η θεωρία που συνδέει τη γλώσσα με τη νόηση δεν είναι καθόλου καινούρια. Η πασίγνωστη στον κυκλο τους Sapir Whorf Hypothesis, σύμφωνα με την οποία η γλώσσα είναι διαμορφωτική της νοητικής δομής, η δομή της γλώσσας συμβολίζει τη σχέση της με την πραγματικότητα και διαμορφώνει τη σκέψη. Θυμάμαι όμως τον μεγάλο έρωτα που έδειχναν στη γλώσσα των εσκιμόων, οι οποίοι έχουν καμιά τριανταριά λέξεις για το χιόνι. Μάλιστα επειδή η τεχνολογία έχει προοδεύσει από το -50, εργαλεία που “διαβάζουν” τον εγκέφαλο έχουν επιβεβαιώσει την θεωρία αυτή και είμαι σίγουρος πως γνωρίζετε τη σχετική βιβλιογραφία. Άλλες νευρικές συνάψεις δημιουργούνται έχοντας μητρική γλώσσα τα κινέζικα και άλλες έχοντας την ελληνική.

Άρα; ΑΡΑ; Αρχίζουμε να κατανοούμε την διαχρονική έχθρα του Υπουργείου (κατ’ ευφημισμόν) Παιδείας για τη γλώσσα μας. Το ζητούμενο για εσάς κυρία Δραγώνα, είναι να παρέχετε στα παιδιά 1000 λέξεις. Μετρημένες 1000 έννοιες σε ρόλο λιπάσματος για τα φυτά που καλλιεργείτε στα σχολεία που φτιάχνετε. Εργάτες θέλετε για τ’ αφεντικά σας και ψηφοφόρους “πρόβατα” για τις κομματικές σας στάνες.

Μπούλετ 2. Εμείς οι Έλληνες έχουμε ένα “γκαϊλέ” (για να καταλαβαίνετε καλύτερα) για τη γλώσσα μας. Γούστο μας και καπέλο μας να λέμε πως έχουμε την καλύτερη γλώσσα στον κόσμο, όπως οι Αμερικάνοι λέν’ πως έχουν την την “καλύτερη ελευθερία” στον κόσμο, οι γερμανοί τα καλύτερα αυτοκίνητα και οι σκοπιανοί την ενδοξότερη ιστορία στον κόσμο. Εσείς τι ζόρι τραβάτε; Μας αρέσει να ακούμε πως δώσαμε τα φώτα στον κόσμο, ιδίως όταν το λέει ο Γκαίτε και ο Νίτσε. Εσείς αμφισβητήστε τους και τους δύο, δεν μας καίγεται καρφί. Από τη στιγμή που το αφεντικό σας (ο λαός) θέλει να είναι έτσι, έτσι είναι και τέλος. Αν δεν σας αρέσει να πάτε στους Ιννουίτ να τους πείσετε για τα οφέλη των επιδιώξεών σας.

Μπούλετ 3. Λόγω επαγγέλματος βρίσκομαι συνεχώς στο εξωτερικό σε επαφή με επιστήμονες όλων των κλάδων. Προσφάτως σε μία δουλειά είχα επαφή στη Γερμανία με έναν κορυφαίο ειδικό στον παιδικό καρκίνο, μια βιοχημικό στις Βρυξέλλες, κι έναν νομικό. Χάρη στην γλώσσα μου την ελληνική κατανοούσα απολύτως το περιεχόμενο της τοποθέτησής τους πάνω στο αντικείμενό τους. Γιατροί, αστρονόμοι, φυσικοί, μηχανικοί, πολιτικοί, όλοι μιλάνε ελληνικά, έστω φιλτραρισμένα. Αν αφαιρέσουμε από το λόγο τους τις ελληνικές η ελληνόριζες λέξεις οι άνθρωποι αυτοί δεν θα είχαν αντικείμενο. Διαβάστε το λόγο του Ζολώτα, όλο και σε κάποιο υπόγειο του υπουργείου θα τον έχετε καταχωνιάσει. Πρακτικό είναι το θέμα κα Δραγώνα, μιλώντας κάποιος ελληνικά είναι δέκα βήματα πιο μπροστά στην κατανόηση του κόσμου. Είναι η προίκα της Ελλάδας στα παιδιά της που την χαίρονται οι ξένοι. Η oxford uni press εκδίδει τους αρχαίους μας και όχι εσείς.

Μπούλετ 4. Έμαθα πως είπατε πως η ελληνική μου γλώσσα ¨είναι μια μικρή γλώσσα” κλπ κλπ. Εσείς οι ίδιοι που σκίζετε τα ρούχα σας όταν μιλάμε για διαχωρισμό ανώτερων και κατώτερων γλωσσών, είστε που μιλάτε για “μικρές” και “μεγάλες” γλώσσες; Κι όταν λέτε “μεγάλες” αναφέρεστε στην αγγλική κυρίως εννοώντας πως ομιλείται – λες ορ μόρ – σε όλο τον κόσμο. Μα την αγγλική οι έλληνες τη μαθαίνουν πανεύκολα, την “τρώνε για πρωϊνό”, κι αυτό επειδή η ελληνική τους γλώσσα τους δίνει τα εφόδια ώστε να μαθαίνουν εύκολα. Η μητρική μας γλώσσα κάνει τον εγκέφαλό μας να στροφάρει πιο γρήγορα, τα ‘παμε πιο πριν. Και για να το περιγράψω και στα “επιστημονικέζικα” η συνθετική και αποδομητική της ιδιότητα πάνω στις φέρουσες των λέξεων έννοιες είναι που οδηγούν στην “αποκλίνουσα σκέψη”. Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε. Λέω στα ελληνικά “το παιδί παίζει με την μπάλα” και στα αγγλικά “the boy plays with the ball”. Πάρτε την ελληνική φράση και αλλάξτε της τα φώτα: Το παιδί με την μπάλα παίζει… με την μπάλα παίζει το παιδί… παίζει με την μπάλα το παιδί… παίζει το παιδί με την μπάλα… Για δοκιμάστε το τώρα στ’ αγγλικά; Καταλαβαίνετε που το πάω, όπως καταλαβαίνουμε κι εμείς που το πάτε…

Μπούλετ 5 για κατακλείδα. Έχετε “πλάτες” κα Δραγώνα. Είστε βαλτή κα Δραγώνα από το σύστημα που προσπαθεί να αποδομήσει την ένοια της ελληνικότητας. Του κάκου κα Δραγώνα. Αν ξεκαβαλούσατε για λίγο την “ακαδημαϊκή σας υπεροψία” και μελετούσατε την ιστορία την ελληνική, θα καταλαβαίνατε πως το προσπάθησαν πολλοί άλλοι πριν από εσάς. Οι αγαπημένοι σας τούρκοι (αυτοί που είναι ειδικοί στους συνωστισμούς) για τέσσερις αιώνες, το μόνο που κατάφεραν ήταν να εμπλουτίσουν τη γλώσσα μας με λέξεις που χρησιμοποιώ όταν κόβομαι στο ξύρισμα. Οι φωστήρες των υπουργείων παραπαιδείας όπου μέσα βρίσκεται και η καρέκλα σας, χρόνια τώρα προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας αποξενώσουν από τους πατέρες μας, τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Επίκουρο, τον Ευριπίδη… Το ‘πατε κι όλας, πως “η αρχαία ελληνική είναι νεκρή γλώσσα”. Άποψή σας. ‘Αποψη που όλως τυχαίως εξυπηρετεί τα γνωστά σε όλους τους έλληνες, αφεντικά σας.

Υσ. Κα Δραγώνα όταν διαγγέλεστε στον ελληνικό λαό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε την επίσημη γλώσσα της κυβέρνησης που σας διόρισε. Μή ζορίζεστε με τα ελληνικά. Δεν σας πάνε καθόλου, και να είστε σίγουρη πως ούτε και αυτά δίνουν δεκάρα για την ύπαρξή σας. Τα ίχνη σας από τον τόπο αυτό θα χαθούν όπως οι σκιές στον κατάφωτο, γαλανό ελληνικό ουρανό. Δεν σας κρατάμε καμία κακία επειδή είμαστε παιδιά του Παρμενίδη. Εξ αίματος μάλιστα!

olympia

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan