Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

Καταπολεμήστε µια κακή σκέψη

Αναλύστε το
Καταρχήν, µόλις η ενοχλητική σκέψη κάνει την εµφάνισή της, σκεφτείτε µε επιχειρήµατα για ποιο λόγο επανέρχεται διαρκώς στο µυαλό σας, σκεφτείτε δηλαδή αν υπάρχει αντικειµενικός λόγος που σας απασχολεί. Αν π.χ. σκέφτεστε ότι θα χάσετε ένα αγαπηµένο σας πρόσωπο, είναι επειδή όντως κινδυνεύει από κάτι ή το σκέφτεστε από υπερβολικό ενδιαφέρον; Εντοπίστε εν ολίγοις το είδος της σκέψης: είναι ένα άγχος, µια αγωνία, ένας στόχος που συνεχώς αναβάλλετε; Αφού γίνει αυτό, µπορείτε να προχωρήσετε στην αναζήτηση λύσης.....

Σκεφτείτε λογικά
Αν µια κακή σκέψη αφορά κάτι που δεν είναι στο χέρι σας να συµβεί ή όχι (π.χ. φόβος για τη σωµατική σας υγεία), πρέπει να προσπαθήσετε να υποβαθµίσετε τη σηµασία της. Για να το καταφέρετε πείτε στον εαυτό σας ότι είναι κάτι το οποίο δεν µπορείτε να ελέγξετε και γι’ αυτό καλό είναι να το βάλετε στην άκρη. Ή σκεφτείτε: αν όντως γίνει κάτι, θα αξιολογήσω τότε πώς θα το αντιµετωπίσω. Μπορείτε επίσης να ανατρέξετε σε πρόσωπα ή στιγµές που αγαπάτε ή να ασχοληθείτε µε πράγµατα που σας χαλαρώνουν, π.χ. ένα χόµπι, γυµναστική κ.ά.
Αν επιμένει
Κάποιες φορές οι αρνητικές σκέψεις µπορεί να καταντήσουν επίµονες και βασανιστικές σε βαθµό να µην µας επιτρέπουν να συγκεντρωθούµε στις καθηµερινές µας δραστηριότητες. Σε αυτή την περίπτωση µιλάµε πλέον για ιδεοληπτικό ψυχαναγκασµό (ιδεοληψία) και θα πρέπει να απευθυνθούµε σε έναν ψυχολόγο, καθώς (ανάλογα µε την περίπτωση) απαιτείται ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και φαρµακευτική αγωγή. Αν λοιπόν οι ιδέες αυτές σάς βασανίζουν µε µεγάλη συχνότητα και ένταση και για πάνω από ένα µήνα και αν νιώθετε ότι η ατοµική προσπάθεια δεν αρκεί, στραφείτε σε έναν ειδικό που µπορεί να σας βοηθήσει σηµαντικά.
Της ∆ήµητρας Βγενοπούλου

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan