Κατά 55% αυξημένες εμφανίζονται οι κατασχέσεις ακινήτων το 2008 σε σχέση με πέρυσι στο Δήμο Τρικκαίων και στην επαρχία Τρικάλων, καθώς αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και οι τράπεζες προχωρούν σε εκπλειστηριασμούς των ακινήτων ή σε δέσμευσή τους. Μέχρι στιγμής και ενώ δεν έχει λήξει το 2008 έχουν κατασχεθεί 217 ακίνητα, τη στιγμή που το 2006 ο αριθμός των κατασχέσεων ήταν 98 και δύο χρόνια πριν 176. Το πρόβλημα δείχνει ακόμη μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς ότι.. ο αριθμός των δηλώσεων συνέχισης πλειστηριασμών φέτος έχει ανέλθει στις 61 από τις περσινές 21 και ενώ το 2006 ήταν 52. Την ίδια στιγμή οι αναγγελίες πλειστηριασμών αγγίζουν μέχρι σήμερα τις 91, έναντι των 43 που ήταν πέρυσι και των 52 του 2006. Η κρίση δεν φαίνεται λοιπόν να είναι ένα απλά μια ορολογία για τον προσδιορισμό της οικονομικής κατάστασης που διέπει τον τελευταίο καιρό τα νοικοκυριά, αλλά μια πραγματικότητα που σε πολλές περιπτώσεις κλείνει σπίτια.
Στον αέρα οι κόποι μιας ζωής
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Αλεξανδρή αντιπρόσωπο του συλλόγου δικαστικών επιμελητών πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Κόποι μιας ζωής χάνονται μπροστά στην αδυναμία να πληρωθούν τα δάνεια και οι οφειλές προς τραπεζικά κυρίως ιδρύματα. «Έχουμε δει ανθρώπους να καταστρέφονται. Κάποιοι κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους ξανά κάποιοι άλλοι όμως όχι. Πλέον ο κόσμος καλό θα είναι να είναι πιο συγκρατημένος. Μέχρι σήμερα η λύση του δανείου ήταν πιο εύκολη, πλέον όμως η κρίση δεν αφήνει περιθώρια» μας λέει ο κ. Αλεξανδρής ο οποίος καθημερινά έρχεται σε επαφή με δεκάδες συμπολίτες μας ανακοινώνοντάς τους ότι η περιουσία τους βγαίνει στο σφυρί. Πολλοί είναι και οι εγγυητές που πολλές φορές βλέπουν τα ακίνητά τους να κατάσχονται γιατί οι δανειολήπτες για τους οποίους εγγυήθηκαν τελικά δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους.
Πέρα από τα ακίνητα όμως αυξημένα αν και σε χαμηλά επίπεδα εμφανίζονται οι κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα αυτοκίνητα. Όπως επισημαίνει ο κ. Αλεξανδρής «Μπορεί σαν επαρχιακή πόλη να έχουμε λιγότερες κατασχέσεις αυτοκινήτων αλλά σίγουρα είναι αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Πλειστηριασμοί: Η σκληρή πλευρά της κρίσης
Βρεθήκαμε απόγευμα Τετάρτης στο ειρηνοδικείο όπου πραγματοποιούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η αίθουσα άδεια μιας και κανένας πλειοδότης δεν βρέθηκε να «χτυπήσει» τους δύο πλειστηριασμούς που είχαν προγραμματιστεί. Η εικόνα αυτή όπως μας είπαν οι δύο συμβολαιογράφοι που διεκπεραιώνουν τη διαδικασία επαναλαμβάνεται εδώ και καιρό. Όπως μας είπε η συμβολαιογράφος κα Νίκη Τζεφρίου «Πλέον λόγω της έλλειψης ρευστού λίγοι είναι οι πλειοδότες που ανεβαίνουν τα σκαλιά του ειρηνοδικείου παρά το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον πλέον αφού η κρίση χτυπά τις τσέπες όλων». Το ευτυχές είναι ότι με το νέο κανονισμό η πρώτη στέγη κατοικίας δεν μπορεί να κατασχεθεί, όμως επισημαίνεται ότι εφόσον ο οφειλέτης πληροφορηθεί επίσημα ότι ο πιστωτής σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάσχεση θα πρέπει να απευθυνθεί σε δικηγόρο για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακοπής της διαδικασίας αυτής. Από εκεί και πέρα όμως οι κανονισμοί που τέθηκαν για να προστατεύουν το δανειολήπτη είναι ελλιπείς σύμφωνα με τον έτερο συμβολαιογράφο κ. Δημήτρη Μπουρνάζο, «Κατά τη γνώμη μου έχουν γίνει λάθη. Μια και ο νέος κανονισμός μπορεί να προστατεύει τους δανειολήπτες εμφανίζει όμως πολλά κενά σε ότι αφορά στον ορισμό των αντικειμενικών αξιών. Πλέον η τιμή έναρξης του πλειστηριασμού είναι το ελάχιστο η αντικειμενική αξία του ακινήτου, όμως πάσχουμε στον προσδιορισμό της αντικειμενικής αξίας μιας και αυτό γίνεται από τους δικαστικούς επιμελητές μέσω ενός προγράμματος πάνω στο οποίο δεν έχουν εκπαιδευτεί. Επιπροσθέτως οι συμβολαιογράφοι καλούμαστε να σφραγίσουμε ως έγκυρες τις αντικειμενικές αξίες ενώ δεν έχουμε σαφή εικόνα για τα ακίνητα και τη στιγμή που ενδεχομένως το δικαίωμα της επικύρωσης να το έχουν μόνο υπηρεσίες όπως η εφορία».
Ποιος έχει την ευθύνη;
Εν μέσω της κρίσης διαπιστώνουμε ότι οι τράπεζες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα να πείσουν για το αλληλέγγυο πρόσωπό τους τονίζοντας τα εχέγγυα στοιχεία τους. Από την άλλη όμως οι ίδιες οι τράπεζες πριν από την όξυνση της κρίσης έδιναν ανεξαιρέτως δάνεια ακόμη και σε αυτούς που η οικονομική τους κατάσταση δεν συνηγορούσε στην έγκυρη αποπληρωμή των οφειλών. Η επισήμανση του κ. Μπουρνάζου είναι χαρακτηριστική, «υπήρχε περίπτωση που ένα ακίνητο το διεκδικούσαν δέκα τράπεζες. Ο οφειλέτης είχε πήρα δέκα δάνεια από δέκα διαφορετικές τράπεζες και κανείς δεν του είπε όχι. Μετά ζητούσαν το σπίτι του».
www.e-erevna.gr
1 comments:
kai ta sovraka tha mas paroun.
Δημοσίευση σχολίου