Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

Πλήγμα σε ΝΔ και απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα δείχνουν νέα γκάλοπ ..

Σκίτσο του Χρήστου Μακροζαχόπουλου.

Ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση, αλλά και στο πολιτικό σύστημα γενικότερα, επιφέρουν τα επεισόδια που συντάραξαν -και συνεχίζουν να συγκλονίζουν- τη χώρα, στη σκιά του φόνου του 16χρονου Αλέξη. Ανοιγμα της ψαλίδας υπέρ του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν νέες δημοσκοπήσεις.

Σε γκάλοπ της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Realnews το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ φθάνει στις 5,7 ποσοστιαίες μονάδες. Αναλυτικά, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό... 20,6% στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ 26,2%, το ΚΚΕ 6,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7,2%, ο ΛΑΟΣ 2,8%, η απάντηση "άλλο κόμμα" 7,5%, το Λευκό/Ακυρο 5,9% και μεγάλη αύξηση σημειώνουν οι αναποφάσιστοι στο 23,6%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει 28% και ο Γιώργος Παπανδρέου 24,5%. Στην παράσταση νίκης ξεκάθαρο είναι το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο πλέον φθάνει στο 60,8% από 44,5% στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.

Σε δημοσκόπηση της Alco για το Πρώτο Θέμα, η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει στο 4,8%, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει 26,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,4%, το ΚΚΕ 7,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στην τέταρτη θέση με 7,5%, το ΛΑΟΣ 4,0% και τους Οικολόγους 2,8%. "Δεν ξέρω" ή "Δεν απαντώ" απαντά το 14% και Λευκό προτιμά άλλο ένα 4,0%.
Εξάλλου, η μεγάλη πλειοψηφία (64,8%) δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να ανατρέψει το σημερινό αρνητικό κλίμα.

Εν τω μεταξύ, σε έρευνα της Marc για το Έθνος της Κυριακής το 59,4% δεν θεωρεί αναγκαίο να γίνουν άμεσα εκλογές, έναντι 40,6% που πιστεύει το αντίθετο.Σχετικά με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου, η συντριπτική πλειοψηφία (90,2%) θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπαίδι και δεν περιμένει ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα καταδείξει τους πραγματικούς υπευθύνους (86,5%). Αλλωστε το 71% θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία με τη σύσταση Προανακριτικής. Σε ερώτημα για ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, οι μισοί και πλέον από τους ερωτώμενους (52,9%) απαντά τον Θ.Ρουσόπουλο και σε ποσοστά λίγο πάνω από 17% ακολουθούν οι Γ.Βουλγαράκης και Κ.Καραμανλής.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan