Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Στρώθηκε ο δρόμος για 223 προσλήψεις στους Δήμους του Ν. Τρικάλων - Ανοίγουν οι πόρτες των Δήμων και των Κοινοτήτων για την απασχόληση ανέργων

Περιζήτητες αναμένεται να γίνουν οι θέσεις λόγω τριετίας και διαφαινόμενης μονιμότητας.
10 περίπου νέες θέσεις εργασίας στον Δ. Οιχαλίας

Η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης 20.000 ανέργων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας. Η απασχόληση των ανέργων δεν θα βαρύνει τα ταμεία των Δήμων. Το 40% του κόστους θα επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ, ενώ το υπόλοιπο 60%, θα καλυφθεί από την ΚΕΔΚΕ η οποία αναμένεται να διαθέσει περί τα 250 εκατομμύρια ευρώ προς αυτόν τον σκοπό. Και επειδή, δεν υπάρχουν αυτά τα χρήματα στα ταμεία της, θα δανεισθεί για να καλύψει το κόστος της απασχόλησης των ανέργων.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, στην οποία από τα Τρίκαλα μετείχε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος και ως παρατηρητές οι δήμαρχοι Φαρκαδόνας κ. Χρήστος Τόλιος και Πύλης κ. Κώστας Κουφογάζος, συζητήθηκε και ο τρόπος κατανομής αυτών των θέσεων στους Δήμους της χώρας.
Τα κριτήρια είναι δύο:
Το ΑΕΠ αντίστροφα: Δηλαδή, όσο πιο χαμηλό ΑΕΠ έχει ο κάθε Νομός, τόσες περισσότερες θέσεις θα πάρει.
Τα ποσοστά ανεργίας: Οι περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας θα πάρουν περισσότερες θέσεις.
Και τα δύο αυτά κριτήρια, ιδίως το πρώτο γιατί η πραγματική ανεργία στα Τρίκαλα δεν καταγράφεται στους δείκτες της ΕΣΥΕ, αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για μία ευνοϊκή για το Νομό Τρικάλων, κατανομή.
Ο κ. Ταμήλος έκανε μια πρώτη εκτίμηση για τις θέσεις που θα έρθουν στο Νομό Τρικάλων και τις υπολόγισε στις 223. Απ’ αυτές οι 80 θα αφορούν τον Δήμο Τρικκαίων, οι 19 τον Δήμο Καλαμπάκας, οι 10 τον Δήμο Οιχαλίας κ.ο.κ.
Η οριστική κατανομή αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.
Μεγάλη ζήτηση
Το σύνολο των δημάρχων θέλουν να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αφού δεν θα επιβαρύνουν τα ταμεία τους, με την απασχόληση των ανέργων το ενδιαφέρον των οποίων, αναμένεται να είναι μεγάλο, για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, λόγο της υψηλής ανεργίας η οποία διογκώνεται περαιτέρω από την οικονομική κρίση.
Δεύτερον, λόγο του «παραθύρου» που ανοίγει διάπλατα για τη μονιμοποίησή τους. Το πρόγραμμα θα έχει ισχύ 3 χρόνια, επομένως και με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, στοιχειοθετείται η διετία που είναι κρίσιμος χρόνος για την μονιμοποίηση ενός εργαζομένου στον δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ.
Προκηρύξεις
Πάντως, ο κ. Μιχάλης Ταμήλος αντιλαμβανόμενος την κοινωνική πίεση που θα δεχθεί τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι δήμαρχοι του Νομού για τις συγκεκριμένες θέσεις, έσπευσε να δηλώσει στην «Έρευνα» πως «θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με την προκήρυξη των θέσεων, τον διαγωνισμό κλπ.

e-erevna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan