|
Το φράγμα Νεοχωρίτη το οποίο επίσης, αποτελεί ένα διακηρυγμένο στόχο της δημοτικής αρχής.
Ως προς τον βιολογικό καθαρισμό, η ανταπόκριση του ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο. Η αντιπροσωπεία παρέδωσε στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ τον ογκωδέστατο φάκελο για την δεύτερο και τελικό έλεγχο. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την έγκρισή του και την ένταξή του στο ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βιολογικός καθαρισμός και το δίκτυο ακαθάρτων του Δήμου Οιχαλίας πήραν αύξοντα αριθμό στον ενδουπηρεσιακό πρωτόκολλο, ένα (1), γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Ζιώγκο έχει τη δική του ερμηνεία. Όπως υπογράμμισε στην «Έρευνα» το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να είναι το πρώτο σε πανελλαδικό επίπεδο, που θα υλοποιηθεί από το σχετικό πρόγραμμα το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η έγκριση για τη δημοπράτηση αναμένεται εντός του προσεχούς Μαρτίου.
Ο κ. Ζιώγκος, με δηλώσεις του, στην «Έρευνα» απέδωσε την ένταξη, στη μεθοδική προετοιμασία του φακέλου, αλλά και στη διαχειριστική επάρκεια που απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος Οιχαλίας. Είναι χαρακτηριστικό πως και άλλοι Δήμοι της χώρας κατέθεσαν φακέλους για την υλοποίηση ανάλογων έργων, αλλά λόγω της έλλειψης διαχειριστικής επάρκειας παρατηρείται καθυστέρηση στην έγκρισή τους και στην ένταξή τους, στο ΕΣΠΑ.
Το φράγμα
Μετά την κατάθεση του φακέλου στο υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, ο δήμαρχος Οιχαλίας επισκέφθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε συνάντηση με τον Τρικαλινό υπουργό κ. Σωτήρη Χατζηγάκη για το φράγμα Νεοχωρίτη. Από τη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του ίδιου Υπουργείου, προέκυψε μία σημαντική είδηση για το συγκεκριμένο έργο. Η οριστική τεχνική μελέτη του φράγματος θα εκπονηθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προωθηθεί η ένταξή του, στο τομεακό πρόγραμμα του ίδιου Υπουργείου. Η συγκεκριμένη εξέλιξη ικανοποίησε ιδιαίτερα τον κ. Ζιώγκο. Το έργο πλέον φεύγει από το ΠΕΠ Θεσσαλίας, για το οποίο προορίζονταν αρχικά. Το υψηλό κόστος του έργου, τα περιορισμένα κονδύλια του ΠΕΠ και η ανάγκη για ισόρροπη γεωγραφική κατανομή του, δυσχέραινε την ένταξη του φράγματος σε αυτό. Αντιθέτως, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι υπάρχουν οι πόροι από το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίησή του.
Του Λάζαρου Μάμαλη
e-erevna
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου