Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Στην ουρά της ανεργίας - Το αδιαχώρητο στον τοπικό ΟΑΕΔ για το επίδομα κοινωνικής συνοχής

http://www.e-erevna.gr/photos/1722009/19-1-1.jpg

Κοσμοσυρροή χθες Δευτέρα στον ΟΑΕΔ Τρικάλων
από ανέργους που έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί το έκτακτο επίδομα κοινωνικής συνοχής. Η διαδικασία ξεκίνησε χθες και μόλις την πρώτη μέρα κατέθεσαν αίτηση 1.200 πολίτες εκ των οποίων δικαιούταν οι 670 ενώ η ίδια εικόνα αναμένεται να ισχύσει και σήμερα με τους ανέργους για δεύτερη μέρα να σχηματίζουν ουρά για το κοινώς λεγόμενο επίδομα θέρμανσης.
Μοναδική προϋπόθεση είναι οι δικαιούχοι να εμφανίζονται στα μητρώα των ανέργων στις 22 Ιανουαρίου 2009 χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν χρειάζεται και η προσκόμιση κι άλλων εγγράφων όπως είναι υπεύθυνη δήλωση ότι δεν είναι δικαιούχοι έκτακτου επιδόματος από άλλο φορέα όπως Νομαρχία, ΟΓΑ κλπ. Το έντυπο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εκτός από το κατάστημα του ΟΑΕΔ να το βρούνε και στην ιστοσελίδα του οργανισμού, www.oaed.gr, να το εκτυπώσουν και συμπληρώνοντας το από πριν να το καταθέσουν αποφεύγοντας σε ένα μεγάλο βαθμό το συνωστισμό.
Σε ότι αφορά στην υπεύθυνη δήλωση – αίτηση, θα πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού της τράπεζας IBAN που ο δικαιούχος επιθυμεί να λάβει το επίδομα καθώς και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ). Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί στο λογαριασμό Τραπέζης αφού αυτός μπορεί μόνο να αφορά τράπεζες με αριθμό IBAN, ενώ εφόσον κάποιος δεν έχει ανοιγμένο λογαριασμό σε κάποιο τραπεζικό ίδρυμα δεν είναι απαραίτητο να ανοίξει καταθέτοντας χρήματα, αρκεί να προσκομίσει τη βεβαίωση ότι ο λογαριασμός θα εξυπηρετήσει το σκοπό της καταβολής του επιδόματος θέρμανσης από τον ΟΑΕΔ.
Σαν «μάννα» εξ’ ουρανού
Πάντως, ανεξάρτητα από το συνωστισμό που δημιουργήθηκε στον ΟΑΕΔ Τρικάλων, η διαδικασία κύλησε σχετικά ομαλά χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ανέργων. Όπως τόνισε και ο διευθυντής του ΟΑΕΔ κ. Χικάρος, «η πρώτη μέρα ήταν δύσκολη ωστόσο η οργανωτικές προσπάθειες συνεχίζονται ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των ανέργων της περιοχής». Η κατάσταση πάντως, μπορούμε να πούμε ότι είναι και ενδεικτική του προβλήματος της ανεργίας στην περιοχή αλλά και της οικονομική στενότητας αφού από την πρώτη μέρα και χωρίς δεύτερη σκέψη οι συμπολίτες μας προτίμησαν πολύωρη αναμονή στην ουρά με στόχο την κατά το δυνατό συντομότερη κατάθεση του επιδόματος. Βέβαια, η κατάθεση των αιτήσεων θα διευκολυνόταν και αν λειτουργούσε και το τμήμα του κτιρίου του ΟΑΕΔ που είχε καταστραφεί από φωτιά δύο μήνες πριν κάτι που αναμένεται να γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα. Αναφορικά με τη διαδικασία, αξίζει αν σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί καταληκτική ημερομηνία για κατάθεση της αίτησης ενώ δεν υπάρχει και κάποια σαφής απάντηση για το πότε θα κατατεθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Επιδοτούνται και οι συνταξιούχοι
Από τις 20 Φεβρουαρίου μαζί με τη σύνταξη του Μαρτίου θα καταβάλλεται και το επίδομα στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και ειδικότερα στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αλλά και στους δικαιούχους του ΟΓΑ. Θα ακολουθήσει η καταβολή του επιδόματος στα Άτομα με Αναπηρία μέσω των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο νομός Τρικάλων είναι στις περιφέρειες που προβλέπεται η καταβολή του μέγιστου ποσού επιδόματος θέρμανσης ύψους 200 ευρώ.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ

e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan