Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Soros: "Έρχεται το τέλος των ανεξέλεγκτων αγορών"


O ΘΙΑΣΩΤΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΜΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής George Soros δήλωσε ότι η τρέχουσα κρίση έχει τις ρίζες της στην απορρύθμιση που συντελέστηκε την δεκαετία του 1980. Εκτίμησε εξάλλου, ότι η σημερινή κρίση θα αποτελέσει το τέλος για το μοντέλο των ανεξέλεγκτων αγορών που κυριάρχησε από τοτέ στα δυτικά κράτη, όπως αναφέρουν ξένα πρακτορεία.

"Η απορρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών.........
που ξεκίνησε επί της προεδρία του Ρόναλντ Ρήγκαν έχει οδηγήσει στην εκδήλωση διαδοχικών κρίσεων, προκαλώντας συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις", δήλωσε ο Soros μιλώντας σε ένα κοινό τραπεζιτών και οικονομολόγων σε ιδιωτικό δείπνο στο Columbia University στη Νέα Υόρκη.

Η παγκόσμια ύφεση, που προκλήθηκε από την κατάρρευση της αμερικανικής στεγαστικής αγοράς, έχει "πλήξει βαθιά το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα", υπογράμμισε.

Η φιλοσοφία των "ελεύθερων αγορών" βρίσκεται πλέον υπό αμφισβήτηση καθώς οι ίδιες οι αγορές απέδειξαν ότι είναι αναποτελεσματικές και επιρρεπείς σε προκαταλήψεις αντί να κατευθύνονται από όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης βαραίνει τις ίδιες τις ρυθμιστικές αρχές που "παραιτήθηκαν" των ευθυνών τους.

"Βρισκόμαστε σε μια κρίση που πράγματι αποτελεί την χειρότερη από την δεκαετία του 1930, ενώ είναι επίσης διαφορετική από όλες τις υπόλοιπες που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας", υπογράμμισε ο Soros.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο George Soros είχε δηλώσει ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Ομπάμα για την αγορά τοξικών παγίων από τις τράπεζες δεν θα είναι αρκετό για να αναζωογονήσει τον τραπεζικό δανεισμό και είχε προτείνει την απευθείας ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών από την κυβέρνηση.
CAPITAL-GR

vendeta

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan