Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές της Αυστραλίας

Μήνες θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί η τεράστια οικολογική καταστροφή στις ακτές του Κουίνσλαντ της βορειοανατολικής Αυστραλίας που προκλήθηκε με τη διαρροή 200.000 λίτρων πετρελαίου από το φορτηγό πλοίο «Πασίφικ Αντβεντουρ», το οποίο επλήγη από τον κυκλώνα Χαμίς.
Δεκάδες χιλιόμετρα της κοσμοπολίτικης «Χρυσής Ακτής» στο Κουίνσλαντ και περίπου 40 χιλιόμετρα των ακτών του κοντινού νησιού Μόρετον έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Η καταστροφή ξεκίνησε όταν την περασμένη Πέμπτη τα ξημερώματα το φορτηγό πλοίο «Πασίφικ Αντβεντουρ» χτυπήθηκε από τον κυκλώνα Χαμίς, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα περίπου 60 εμπορευματοκιβώτια που μετέφεραν νιτρικό αμμώνιο. Ενα από αυτά τα κοντέινερ τρύπησε τη δεξαμενή καυσίμων του φορτηγού πλοίου, επιτρέποντας τη διαρροή τους στη θάλασσα.

Το νιτρικό αμμώνιο χρησιμοποιείται για τη δημιουργία λιπασμάτων, αλλά και εκρηκτικών, και οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη διαρροή των κοντέινερ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη θαλάσσια ζωή του κόλπου του Μόρετον.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή δεν αποκλείεται να έχει επιπτώσεις και στο αποτέλεσμα των πολιτειακών εκλογών που θα γίνουν το προσεχές Σάββατο στο Κουίνσλαντ, καθώς η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης για καθυστερημένη αντίδραση.

Η πρωθυπουργός της πολιτείας του Κουίνσλαντ, Αννα Μπλάι, αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι αντέδρασε καθυστερημένα. «Η πλοιοκτήτρια εταιρεία μάς παραπλάνησε. Ποτέ δεν μας είπε για το μέγεθος της ρύπανσης. Μας είπαν ότι διέρρευσαν 20.000 λίτρα μαζούτ ενώ στην πραγματικότητα ήταν 200.000 λίτρα», είπε η κ. Μπλάι.

Σύμφωνα με τις τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, πουλιά έχουν καλυφθεί με πετρέλαιο, ενώ γίνονται προσπάθειες για τη μεταφορά αβγών χελωνών που βρίσκονται κοντά στις ακτές.

Ο Στίβεν Σκαλ, υπεύθυνος Περιβαλλοντικών Θεμάτων του Δήμου Sunshine Coast, προειδοποιεί ότι η τεράστια κηλίδα αναμένεται να πλήξει την τουριστική κίνηση της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το Κουίνσλαντ και ιδίως οι ακτές του προσελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες όχι μόνο από την Αυστραλία, αλλά και από το εξωτερικό.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan