Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Το τσίπουρο "Τσιλιλής" κερδίζει συνεχώς έδαφος

Οι αδελφοί Τσιλιλή ήταν οι πρώτοι που έβαλαν το θεσσαλικό τσίπουρο σε μπουκάλι και άνοιξαν τα επιχειρηματικά τους φτερά στην αγορά του τυποποιημένου τσίπουρου στην Ελλάδα.
Το τσίπουρο Όπως επισημαίνεται σε αφιέρωμα των «Νέων» η τρικαλινή επιχείρηση εδώ και δύο δεκαετίες παράγει ένα αποκλειστικά ελληνικό οινοπνευματώδες προϊόν, που όχι απλώς σημειώνει πραγματική άνοδο πωλήσεων, αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξής του κινείται σε διψήφια ποσοστά στην «κούρσα» των οινοπνευματωδών ποτών.
Ήταν το 1988, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας επέτρεψε την εμφιάλωση του τσίπουρου, ενός προϊόντος που μέχρι τότε μπορούσε να κυκλοφορεί μόνο χύμα και για ιδία κατανάλωση.Μετά τις δυσκολίες τις πρώτης περιόδου το 1994, η ατομική επιχείρηση Τσιλιλής Γ. Κωνσταντίνος μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Τσιλιλής Κ. Α.Ε. με συμμετοχή, στη μετοχική σύνθεση, του Ευθύμιου (Μάκη) Τσιλιλή, αδελφού του Κωνσταντίνου. Η εταιρεία μεγαλώνει και γίνεται η πρώτη που προωθεί το... τσίπουρο σε όλη την Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων. Με το πέρασμα το χρόνου, η εταιρεία και τα προϊόντα της αποκτούν αναγνωρισιμότητα. Από τις αρχές του 2007, η εταιρεία εισαγωγών και διανομών οινοπνευματωδών ποτών Β. Σ. Καρούλια Α.Ε. αποφασίζει να ενισχύσει το σύνολο των διανομών της και με εμφιαλωμένο τσίπουρο, και αρχίζει συνεργασία με τους αδελφούς Τσιλιλή.
Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Τσιλιλής, «αν και είναι ένα από τα πιο αυθεντικά ελληνικά ποτά, άμεσα συνδεδεμένο με τον ελληνικό τρόπο φιλοξενίας και διασκέδασης, το τσίπουρο δεν είχε κερδίσει μέχρι σήμερα τη θέση και την αναγνωρισιμότητα που του αξίζει. Η εικόνα του ήταν για χρόνια μάλλον υποβαθμισμένη στα μάτια του καταναλωτή, γεγονός που είχε να κάνει κυρίως τόσο με τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά όσο και με τον τρόπο με τον οποίο ήταν τοποθετημένο στην αγορά».
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις της εταιρείας Τσιλιλή βρίσκονται στη Ράξα του Νομού Τρικάλων, σε έκταση 15 στρεμμάτων. Καλύπτουν στεγασμένη επιφάνεια 2.000 τ.μ., είναι επισκέψιμες για το κοινό και περιλαμβάνουν χώρο εισόδου και υποδοχής, γραφειακούς χώρους, χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης, χώρους γευσιγνωσίας, υπόγεια κάβα παλαίωσης και αποθηκευτικούς χώρους. Όσο για τα αμπελοτόπια της οικογένειας Τσιλιλή, περίπου 100 στρεμμάτων, βρίσκονται στη Θεόπετρα Καλαμπάκας σε υψόμετρο 250- 300. Όλοι οι αμπελώνες Τσιλιλή εκτείνονται μέσα στη ζώνη του Τοπικού Οίνου Μετεώρων. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται, είναι οι: Ξινόμαυρο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Μerlot και Syrah, ενώ σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται οι ποικιλίες Μοσχόμαυρο και Λημνιώνα.
Τα τελευταία χρόνια ο κύκλος εργασιών της Κ. Τσιλιλής Α.Ε. καταγράφει συνεχή ανοδική πορεία. Η οικονομική χρήση του 2007 έκλεισε με τζίρο 4.500.000 ευρώ και κέρδη 450.000 ευρώ. Η εταιρεία πραγματοποιεί εξαγωγές των προϊόντων της σε ποσοστό 10%-15% του τζίρου της, σε διάφορες χώρες (Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουγγαρία, Ολλανδία, κ.ά.). Στο τέλος του 2010 ολοκληρώνεται επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ που αφορά στον εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας.

e-enimerosi

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan