Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

Η μηχανή αναζήτησης Truveo ξεχωρίζει γιατί «Ψαρεύει» βίντεο από όλο το Διαδίκτυο


«Ψαρεύει» βίντεο από όλο το Διαδίκτυο

Καθώς τα βίντεο πέφτουν βροχή στον Ιστό (κατά εκατοντάδες χιλιάδες ημερησίως), πλημμυρίζοντας τις ψηφιακές δεξαμενές (YouTube, Vimeo κ.ά.) με δισεκατομμύρια κλιπ, εξειδικευμένες μηχανές αναζήτησης (όπως οι Blinkx.com, CastTV.com, Mefeedia.com κ.ά.), έρχονται να βάλουν τα πράγματα σε τάξη «σαρώνοντας» από άκρη σε άκρη το οπτικοακουστικό τοπίο και καθιστώντας τα περιεχόμενά του εύκολα αναζητήσιμα.

Εξέχουσα θέση μεταξύ των εν λόγω υπηρεσιών κατέχει η Truveo (www.truveo. com), η «αναλυτικότερη, εγκυρότερη και πλέον ενημερωμένη μηχανή αναζήτησης βίντεο στον Παγκόσμιο Ιστό», κατά τα λεγόμενα των δημιουργών της.

Με περισσότερα από 351 εκατ. κλιπ «αλιευμένα» από χιλιάδες διαφορετικές ιντερνετικές πηγές (μεταξύ αυτών λαοφιλείς διαδικτυακοί προορισμοί όπως οι YouTube, MySpace κ.ά.) να φιγουράρουν κατηγοριοποιημένα στους καταλόγους της, η Truveo έχει δικαιωματικά κάθε λόγο να καυχιέται.

To ντεμπούτο
Συνδυασμός των λέξεων trouver («βρίσκω/ανακαλύπτω» στα γαλλικά) και video («βλέπω» στα λατινικά), η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες του Διαδικτύου να εντοπίζουν (στις αχανείς ψηφιακές εκτάσεις) και εν συνεχεία να βλέπουν τα streaming βίντεο της αρεσκείας τους.

Συστάθηκε το 2004, έκανε το ντεμπούτο της στον Ιστό το 2005 και εξαγοράστηκε από την AOL τον Ιανουάριο του 2006 για να φτάσει εν έτει 2009 να δέχεται περισσότερους από 75 εκατ. μοναδικούς επισκέπτες μηνιαίως.

Επί του παρόντος, η Truveo (η οποία «ομιλεί» 16 γλώσσες και «κυκλοφορεί» σε 18 «εθνικές» εκδόσεις) αντλεί υλικό από ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα πηγών (ευρύτερο από κάθε άλλη μηχανή βιντεο-αναζητήσεων).

Τα κλιπ εντάσσονται σε συνολικά 19 κατηγορίες (αθλητικά, ειδήσεις, μουσική, κινηματογράφος κ.ά.) και καθίστανται αναζητήσιμα βάσει ποικίλων κριτηρίων (κατηγορία, πηγή, λέξεις-κλειδιά, ημερομηνία, δημοφιλία σε Truveo και Twitter).

Αναφορικά με την ιεράρχηση των αποτελεσμάτων αναζήτησης, η Truveo φέρεται να δίνει προτεραιότητα σε όσα βίντεο είναι νόμιμα, επαγγελματικά και άρτι δημοσιευθέντα.

ΛΑΝΣΑΡΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣΕΦΑΡΜΟΓΗΓΙΑ iPHONE

H Truveo δε σταματά να εμπλουτίζεται. Εχει λανσάρει τη δική της εφαρμογή για iPhone (www.truveo.com/iphone), καθώς και ποικίλα «εργαλεία» (http://developer.truveo.com ) ικανά να ελευθερώσουν τα χέρια όσων επιθυμούν να διανθίσουν τις ιστοσελίδες ή τα blogs τους με οπτικοακουστικό υλικό και να προωθήσουν τις δικές τους βιντεο-δημιουργίες. Παράλληλα, η Truveo εκτελεί βιντεο-αναζητήσεις για λογαριασμό εκατοντάδων άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών.

Με ευρετήριο 300 εκατομμυρίων βιντεοκλίπ

Υπακούοντας στις επιταγές της Web 2.0 εποχής, επιτρέπει στους κυβερνοναύτες να εξατομικεύουν τις βιντεο-περιπλανήσεις τους, βαθμολογώντας τα κλιπ, συντάσσοντας λίστες με αγαπημένα και αποκτώντας τα δικά τους προφίλ στον χώρο της. Ως μηχανή αναζήτησης που είναι, η Truveo δεν έχει δικά της «περιουσιακά στοιχεία» αλλά παραπέμπει, μέσω υπερσυνδέσμων, στα οπτικοακουστικά «υπάρχοντα» άλλων, τρίτων μερών (third parties).

Σε περίπτωση, ωστόσο, που τα εν λόγω τρίτα μέρη το επιτρέπουν, η υπηρεσία ενσωματώνει τα κλιπ στον χώρο της επιτρέποντας στους χρήστες να τα απολαμβάνουν εκεί, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να επισκεφθούν την ίδια την πηγή.

Σε αντίθεση, λοιπόν με τη βιντεοθήκη YouTube η search engine της οποίας βλέπει μόνο ό,τι υπάρχει στα «ράφια» της, η Truveo στέλνει τους «ανιχνευτές» της (web crawlers) έξω στον κυβερνοχώρο, να «ψαρεύουν» βίντεο απ όλο το ψηφιακό βασίλειο. «Οι δικοί μας crawlers είναι οι καλύτεροι στην αγορά, γεγονός το οποίο μας επιτρέπει να συντάσσουμε ένα ευρετήριο 300 εκατ. και πλέον βίντεο, καθώς και να προλαβαίνουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες νέα κλιπ που ανεβαίνουν καθημερινά στον Ιστό», τονίζει ο πρόεδρος της υπηρεσίας, Πίτερ Κοκς.

Επιλογές
Η υπηρεσία δεν περιμένει τον χρήστη να πληκτρολογήσει πλήρως ολόκληρο το αντικείμενο της αναζήτησής του για να του απαριθμήσει επιλογές. Αντιθέτως, το πράττει αυτόματα, καθώς αυτός γράφει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ethnos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan