Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Τα λάθη που κάνεις στην πλαζ


Τα λάθη που κάνουμε στην παραλία δεν είναι πάρα πολλά, είναι όμως ουσιαστικά για την ασφάλειά μας। Και το χειρότερο; Αν και τα ξέρουμε, τα επαναλαμβάνουμε। Μήπως να τα ξαναθυμηθούμε;



--

Tους βασικούς κανόνες προφύλαξης από τον ήλιο λίγο-πολύ όλοι τους γνωρίζουμε, ειδικά μετά από όσα ακούγονται τα τελευταία χρόνια για την αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας εξαιτίας της μείωσης του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Aυτό όμως που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η εμφάνιση μελανώματος (μορφή καρκίνου του δέρματος) σχετίζεται συνήθως με λάθη που οι περισσότεροι κάνουμε στη «διαχείριση» του ήλιου όχι μόνο στην παραλία, αλλά και στην καθημερινή πρακτική. Ας δούμε λοιπόν τι συμβουλεύουν τρεις ειδικοί:

* ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μελανώματος καθηγητής κ. Ανδρέας Κατσάμπας

* ο πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Δημήτρης Ρηγόπουλος και

* ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών και Οπτομετρών κ. Στέλιος Μυλόβας.

Λάθος Νο 1: Κάνεις ηλιοθεραπεία με τις ώρες

Ακόμη κι αν χρησιμοποιείς το κατάλληλο αντιηλιακό προϊόν, υπάρχει χρονικός περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, ειδικά στα πρώτα μπάνια. Την πρώτη μέρα, για παράδειγμα, μπορείς να μείνεις στον ήλιο περίπου:

Α. 15 λεπτά, αν ανήκεις στους φωτότυπους 1 και 2 (ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που καίγεται εύκολα)

Β. 30 λεπτά, αν ανήκεις στο φωτότυπο 3 (μέτρια ανοιχτή επιδερμίδα) και

Γ. 45 λεπτά αν ανήκεις στο φωτότυπο 4 (σταρένια επιδερμίδα).

Τι να κάνεις: Στις επόμενες επισκέψεις στην παραλία μπορείς να προσθέσεις στο χρόνο έκθεσής από 15 λεπτά κάθε φορά.

Λάθος Νο 2: Δεν ανανεώνεις το αντιηλιακό ή σταματάς να βάζεις όταν μαυρίσεις

Εάν η επιδερμίδα σουέχει μαυρίσει ή είναι σκουρόχρωμη, δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προστασία από τον ήλιο. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σας προστατέψει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις υπόλοιπες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

Τι να κάνεις: Να επαναλαμβάνεις τη χρήση αντιηλιακού κάθε δύο ώρες και κάθε φορά που βγαίνεις από τη θάλασσα, καθώς το αντιηλιακό χάνει τη δραστικότητά του με τον ιδρώτα, την τριβή, το νερό και τη θερμότητα, όσο μεγάλο SPF κι αν έχει.

Λάθος Νο 3: Όταν έχει συννεφιά ή βρίσκεσαι κάτω από την ομπρέλα, δεν "φοράς" αντιηλιακό

Ούτε η σκιά της ομπρέλας ούτε η συννεφιά προφυλάσσουν απόλυτα από τον ήλιο, αφού σε ορισμένες επιφάνειες, όπως είναι το νερό και η άμμος, η ακτινοβολία αντανακλάται. Για παράδειγμα, στην άμμο αντανακλάται σε ποσοστό 17-25%, οπότε το αντιηλιακό είναι απαραίτητο ακόμη και κάτω από την ομπρέλα. Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης ημέρας οι ακτίνες του ήλιου περνούν από τα σύννεφα και προκαλούν την ίδια βλάβη στο δέρμα, αν δεν είναι προστατευμένο, όπως και αν είχε ηλιοφάνεια. Eπιπλέον, η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σ’ εμάς ακόμη κι όταν κολυμπάμε.

Τι να κάνεις: Να χρησιμοποιείς αντιηλιακό ακόμα κι αν πιστεύεις ότι δεν χρειάζεται। Έχε υπόψη ότι ο γνωστός εξοπλισμός (καπέλο, μπλουζάκι, γυαλιά) επιβάλλεται και σε αυτές τις περιπτώσεις.

womenonly

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan