Η πολυαναμενόμενη απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων ξεκινά αφού πρώτα απαλείφθηκαν «αδιάκριτες» ερωτήσεις που αφορούσαν αυστηρά προσωπικά στοιχεία, προϋπόθεση την οποία έθεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία। Με τη σφραγίδα λοιπόν της Αρχής, απογράφονται κανονικά από αύριο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο। Ενδεικτικό της αναγκαιότητας για περιφρούρηση προσωπικών δεδομένων ήταν η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει κατευθύνσεις στους υπαλλήλους και τα στελέχη του υπουργείου και κυρίως στο προσωπικό της ΕΥΠ να μην απαντούν στο ερώτημα «θέση ευθύνης» για λόγους ασφαλείας και απορρήτου.
--
Η δημιουργία «τράπεζας» πληροφοριών για το προφίλ των εργαζομένων προκάλεσε ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητά της και νόμιμη κρίθηκε από την Αρχή μόνο η συλλογή στοιχείων που συνδέονται με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ηχηρό ήταν το «όχι» της Αρχής σε όσα στοιχεία σχετίζονταν με τις δεξιότητες, τα χόμπι των υπαλλήλων, τις επιθυμίες τους στον τομέα εργασίας τους, τη βαθμολογία και το θέμα των διδακτορικών, αν είναι αριστούχοι κ. ά.
Με την απογραφή η Διοίκηση θα έχει για πρώτη φορά πλήρη και ακριβή εικόνα του αριθμού των υπαλλήλων που απασχολεί, ο οποίος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αγγίζει, αν δεν υπερβαίνει, το ένα εκατομμύριο.
«Απολύτως απαραίτητη»
Ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης τονίζει στην «Κ» ότι η απογραφή είναι απολύτως απαραίτητη. «Ξέρετε καμία επιχείρηση που να μην ξέρει πόσους ανθρώπους απασχολεί και τι δουλειά κάνει ο καθένας; Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια», λέει με έμφαση.
Εκτιμά δε ότι η αναδιάρθρωση και ο εξορθολογισμός των εργαζομένων, με μετατάξεις και μετακινήσεις «δεν μπορούν να γίνουν αναίμακτα». «Καθετί έχει το κόστος του. Τίποτα πια δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα αναίμακτα, γιατί τόσα χρόνια όλα τα σπρώχναμε κάτω από το χαλί. Εχουν δημιουργηθεί κατεστημένα, συμφέροντα, νοοτροπίες που πρέπει ν' αλλάξουν».
Πλήθος διευκρινίσεων σε απορίες και ερωτήματα των υπαλλήλων παρέχει, όλο το 24ωρο, το τηλεφωνικό κέντρο διοικητικών πληροφοριών «1500», το οποίο κατακλύζεται από εκατοντάδες κλήσεις καθημερινά. Ενδεικτικά:
Οι αναπληρωτές καθηγητές απογράφονται;
Απογράφονται μόνο εάν η σύμβαση είναι ενεργή κατά το διάστημα της απογραφής. Εάν η σύμβαση έχει λήξει δεν απογράφονται. Επίσης, δεν οφείλουν να απογραφούν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί καθώς και οι καθαριστές-στριες με σχέση μίσθωσης έργου, των οποίων η σύμβαση έληξε στις 30/06/2010.
Το προσωπικό των Δημοτικών Επιχειρήσεων απογράφεται; Τα μέλη των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων;
Οχι, το προσωπικό αυτό δεν απογράφεται, γιατί οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι ΝΠΙΔ. Aντιθέτως απογράφονται όλα τα αιρετά όργανα των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού.
Είμαι συνταξιούχος. Πρέπει να απογραφώ;
Οχι. Απογράφονται μόνο οι εν ενεργεία υπάλληλοι.
Είμαι δημόσιος υπάλληλος αλλά είμαι αποσπασμένος σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Πρέπει να απογραφώ;
Ναι, δεδομένου ότι η απόσπαση αποτελεί προσωρινή αλλαγή της υπηρεσιακής κατάστασης.
Είμαι συμβασιούχος stage. Πρέπει να απογραφώ;
Οχι, γιατί δεν έχετε σχέση εργασίας, αλλά πρόκειται για πρακτική άσκηση.
Είμαι αποσπασμένος στο Δημόσιο, αλλά η οργανική μου θέση είναι σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Πρέπει να απογραφώ;
Ναι, δεδομένου ότι λαμβάνετε αποδοχές από το Δημόσιο।
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου