Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Χιλιάδες οφειλέτες του δημοσίου . Ρυθμίζουν τα χρέη τους όσοι χρωστούν λίγα, αδυνατούν ακόμη και να καλύψουν τις δόσεις τους οι μεγαλοοφειλέτες

Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες του δημοσίου και στο νομό Τρικάλων με τον ακριβή αριθμό τους να είναι δύσκολο ωστόσο να προσδιοριστεί σύμφωνα και με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΟΥ της περιοχής. Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τόσο οι μικροοφειλέτες όσο εκείνοι που χρωστούν έκαστος αρκετές χιλιάδες ευρώ γεγονός που δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια για διακανονισμούς. Αν και ο αριθμός των οφειλετών, που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ δεν είναι παρά μερικές δεκάδες, αρκούν για να περιορίσουν τα προσδοκώμενα έσοδα της εφορίας στην περιοχή. Πρόκειται για περιπτώσεις που σπανίως αποφασίζουν να πληρώσουν κάποιο ποσό στην εφορία ενώ τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζουν ούτε περιουσιακά στοιχεία.
Αυτό πάντως που κάνει πραγματική εντύπωση, είναι ποια ομάδα οφειλετών προχωρούν σε διακανονισμούς και ποιοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία αυτή. Η γενική εκτίμηση των υπηρεσιακών παραγόντων της εφορίας είναι ότι οι μικροφειλέτες, και εννοούμε πολίτες που χρωστούν όχι πάνω από 20.000 ευρώ, προχωρούν στη ρύθμιση των χρεών τους , με δόσεις που σε γενικές γραμμές, έστω και δύσκολα, μπορούν να καλύψουν. Όσο μεγαλύτερο ποσό χρωστά κανείς, τόσο πιο δύσκολο είναι βέβαια να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις δόσεις της όποια ρύθμισης κάνει με την εφορία. Αυτό σημαίνει κατ’ επέκταση ότι ελάχιστοι είναι οι μεγαλοοφειλέτες που προχωρούν σε ρυθμίσεις χρεών, δεδομένου ότι οι δόσεις που προκύπτουν μετά τη διαδικασία ρύθμισης είναι δυσβάσταχτες για τους περισσοτέρους.

Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
e-erevna

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan