Τετάρτη 18 Αυγούστου 2010

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΑ 330 ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ

Quantcast




-- Στα 330 μέτρα με μία ανάσα φιλοδοξεί να φθάσει ο Αυστριακός Χέρμπερτ Νιτς, παγκόσμιος πρωταθλητής στην ελεύθερη κατάδυση. Κάπου στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Νοέμβριο, όπως λέει. Θεωρεί «γούρικη» τη χώρα μας, καθώς σε ελληνικά νερά, στις Σπέτσες, κατέκτησε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ του, τον Νοέμβριο του 2007. Τότε αγωνιζόμενος στην κατηγορία «no limits» είχε βουτήξει στα 214 μέτρα.

«Εξω καρδιά» τον χαρακτηρίζουν έλληνες αθλητές της ελεύθερης κατάδυσης που τον έχουν γνωρίσει. Ο Νιτς διατηρεί επαγγελματική αλλά και φιλική σχέση με Ελληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται και αυτοί στον τομέα της κατάδυσης. «Χαλαρός τύπος. Θα βγει, θα πιει και τις μπίρες του» λέει στο «Βήμα» ένας από τους κορυφαίους έλληνες ελεύθερους δύτες. Η σπαρτιάτικη ζωή, όπως αναφέρει, δεν του ταιριάζει.

Οι καταδύσεις δεν είναι το παν στη ζωή του, αποτελούν απλώς το χόμπι του. Είναι χαρισματικός, ήρεμος, ο κλασικός τύπος του γλεντζέ. Δεν τον βρίσκει κανείς από το πρωί ως το βράδυ στην προπόνηση. Στις διακοπές τού αρέσει να βουτάει στη θάλασσα μόνο και μόνο για να τραβήξει φωτογραφίες ή για να χαζέψει τα ψάρια. Κι όμως, καταφέρνει και σπάει όλα τα ρεκόρ. «Απλώς έχει εξαιρετικές δυνατότητες.Αλλωστε οι υψηλές επιδόσεις στην ελεύθερη κατάδυση δεν εξαρτώνται μόνο από την προπόνηση. Πολλά παίζουν ρόλο- ο οργανισμός του δύτη, η ψυχολογία κ.ά. Βέβαιαη προπόνηση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει την πίεση κάτω από το νερό, η οποία μεγαλώνει ανάλογα με το βάθος. Υπάρχουν όμως και μυστικά στην τεχνική, τα οποία δεν τα αποκαλύπτει» αναφέρει έλληνας δύτης. Το ρεκόρ του σε στατική άπνοια είναι 8,5 λεπτά!

Σε παλαιότερη συνέντευξή του, όταν τον είχαν ρωτήσει πώς προπονείται, είχε απαντήσει ότι κρατά την αναπνοή του ενώ πιλοτάρειτο βιοποριστικό του επάγγελμα άλλωστε είναι πιλότος- ή στον καναπέ του σπιτιού του κάνοντας στατικές αναπνοές. Η πιο εξειδικευμένη προπόνηση ξεκινάει μία-δύο εβδομάδες πριν από τις καταδύσεις.

Το νέο παγκόσμιο ρεκόρ των 330 μέτρων, όπως λένε ειδικοί, το έχει ήδη πιάσει. «Κανένας δεν ξεκινά ένα παγκόσμιο ρεκόρ χωρίς να το έχει ήδη πετύχει στις προπονήσεις. Αν τη στιγμή της κατάδυσης τον ερχόμενο Νοέμβριο όλα κυλήσουν ομαλά,θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του και επισήμως» λέει έλληνας συναθλητής του.

Ο Νιτς καταδύεται με ένα βάρος, χωρίς να καταβάλλει μυϊκή προσπάθεια, και αναδύεται με ένα μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του.

Ωστόσο έχει πετύχει πολλά παγκόσμια ρεκόρ και στην κατάδυση με σταθερά βάρη, στην οποία το ρεκόρ είναι σήμερα στα 119 μέτρα.

Ο Νιτς ξεκίνησε πριν από χρόνια να «βουτάει» για να ψαρεύει ή να φωτογραφίζει τον βυθό. Η αφορμή για να ασχοληθεί με τις καταδύσεις ήρθε τελείως τυχαία. Μία δεκαετία πριν, ύστερα από μια απλή κατάδυση για να θαυμάσει τις ομορφιές του υποβρύχιου θαλάσσιου κόσμου της Αιγύπτου, ένας φίλος του, ειδήμων στο άθλημα, τον πληροφόρησε ότι βουτούσε μόλις 1,5 μέτρο λιγότερο από το εθνικό ρεκόρ και τον παρακίνησε να πάρει μέρος στο Αυστριακό Πρωτάθλημα, το οποίο και κέρδισε με την πρώτη συμμετοχή του. Ετσι το χόμπι του ξεκίνησε να γίνεται πρόκληση για τον ίδιο και τις δυνατότητές του. Οπως λέει ο ίδιος, «πρόκληση να δω πόσο μακριά μπορώ να φθάσω».


sportsgossip

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan