Με πρόωρο θάνατο κινδυνεύουν όσα ζευγάρια αποφεύγουν να τσακώνονται και προτιμούν να κρατούν μέσα τους τον θυμό, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την ένταση ευεργετική
Το να διαφωνείς και να το δείχνεις ή ακόμα και να τσακώνεσαι κάνει καλό σύμφωνα με νέα έρευνα. Όπως ισχυρίζεται η ερευνήτρια Κίρα Μπίρντιτ του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν οι διαπροσωπικές μας σχέσεις επηρεάζουν σημαντικά το πως αισθανόμαστε σε καθημερινή βάση, το πως αντιμετωπίζουμε τα προβλήματά μας επηρεάζουν την υγεία μας...
Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια που δεν τσακώνονται και κρατάνε μέσα τους το θυμό που έχει δημιουργηθεί χωρίς να είναι εκδηλωτικά πεθαίνουν πρόωρα, ενώ ανάλογη έρευνα έδειξε ότι το να εκφράζει κανείς το θυμό του συνεισφέρει κατά ένα μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της κατάστασης και στην αίσθηση αισιοδοξίας.
Στην προκειμένη περίπτωση η ομάδα της Μπίρντιτ ήθελε να μάθει κατά πόσο η αποφυγή των καβγάδων και η επίλυση των προβλημάτων έχει αντίκτυπο στην υγεία. Έτσι, οι ερευνητές ανέλυσαν τη συμπεριφορά 1.842 ενηλίκων ηλικίας 33 με 84 ετών. Κάθε μέρα και για οκτώ μέρες οι συμμετέχοντες ρωτούνταν εάν είχαν πάρει μέρος σε κάποια διένεξη και κατά πόσο απέφυγαν ένα καβγά.
Μάλιστα οι ερευνητές έπαιρναν από τους συμμετέχοντες και δείγμα από το σάλιο τους επί τέσσερις μέρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν κάποια εμπειρία έντασης είτε ήταν ο/η σύζυγος είτε το αφεντικό τους ή το παιδί τους και απέφυγαν τη σύγκρουση, τους έκανε κακό στην υγεία καθώς το να παραμερίζεις μια διαμάχη σου επιφέρει πολλά περισσότερα σωματικά προβλήματα την επόμενη μέρα από ότι όταν ξεσπάς.
Ειδικότερα, το 62% δήλωσαν ότι απέφυγαν να διαπληκτιστούν ενώ το 41% το αντίθετο. Παράλληλα, το 27% δεν έζησε κάποια στιγμή έντασης.
Εκείνοι οι συμμετέχοντες που έζησαν κάποιου είδους έντασης, είτε την απέφυγαν είτε όχι, σημείωσαν αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός αλλά και αρκετά σωματικά προβλήματα όπως είναι ναυτία και διάφοροι πόνοι.
Ωστόσο, όσοι παραμέρισαν το πρόβλημα και απέφυγαν να τσακωθούν είχαν περισσότερα σωματικά προβλήματα την επόμενη μέρα.
Μάλιστα, η αποχή από έναν καβγά συνδέθηκε και με ασυνήθιστα επίπεδα της κορτιζόλης. Ενώ τυπικά ένα άτομο έχει υψηλά επίπεδα κορτιζόλης όταν ξυπνά και τα επίπεδα του στρες μειώνονται με το πέρας της μέρας όσοι απέφυγαν κάποια διένεξη σημείωσαν σημαντική αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης την επόμενη μέρα καθώς όπως αναφέρει η ερευνήτρια δεν τους ήταν εύκολο να ηρεμήσουν κατά τη διάρκεια της μέρας καθώς το πρόβλημα τους απασχολούσε έντονα.
ΥΓ: Kαλά είπαμε να μην είμαστε και μούτοι, αλλά όχι και να φτάνουμε στο άλλο άκρο! Τα εγκεφαλικά παραμονεύουν.....
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου