Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η επιστήμη της αγάπης

Η καρδιά σας αρχίζει να χτυπά γρήγορα, τα μάγουλά σας κοκκινίζουν και τα χέρια σας ιδρώνουν στη θέα και μόνο εκείνου που σας αρέσει.

Η διάγνωση είναι μία και σπανίως λανθασμένη: έχετε «προσβληθεί» από έρωτα και αυτά είναι μερικά από τα εξωτερικά συμπτώματα μιας «ασθένειας» που έρχεται για να σας κρατήσει ζωντανή. Τι συμβαίνει όμως μέσα σας;

http://shaunphilly.files.wordpress.com/2010/06/lovers.jpg?w=352&h=529




--

Η επιστήμη της αγάπης
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στο μηχανισμό του έρωτα, στα βιολογικά αίτια της αγάπης που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους. Αλήθεια, τι μας συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε και ποιοι είναι οι παράγοντες που μας οδηγούν στην επιλογή συγκεκριμένων συντρόφων; Βρισκόμαστε στη μέση μιας θύελλας από χημικές ουσίες τις οποίες παράγει το σώμα μας για το καλό της ψυχής μας, κι εμείς απλώς υπακούμε τυφλά στις διαταγές της βιοχημείας μας.

http://didymina.files.wordpress.com/2008/08/lovers31.jpg

Τα 3 στάδια του έρωτα
Λένε ότι ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Για τη Δρ. Έλεν Φίσερ από το Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσι τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όπως έχει καταδείξει η μακρόχρονη ερευνά της, η διαδικασία του έρωτα πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Το καθένα συνοδεύεται από μια έκρηξη χημικών ουσιών διαφορετικών κάθε φορά, για διαφορετικούς λόγους.

1 στάδιο: Ο πόθος
Είναι το συναίσθημα που μας προκαλεί η έκκριση οιστρογόνων και τεστοστερόνης, μιας ορμόνης πολύ ανδρικής αλλά εξαιρετικά αυξημένης στις ερωτοχτυπημένες γυναίκες. Οι ειδικοί αποκαλούν τις συγκεκριμένες ορμόνες «ορμόνες του σεξ» καθώς μας ωθούν να αναζητήσουμε ερωτικό σύντροφο.

2 στάδιο: Η έλξη
Είναι η φάση κατά την οποία… τρώμε την κεραμίδα κατακέφαλα, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε κατάσταση ολοκληρωτικού αποσυντονισμού. Περνάμε ώρες ατελείωτες ονειροπολώντας ή ακούγοντας μουσική, χωρίς να μπορούμε να σκεφτούμε τίποτε άλλο παρά μόνο το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει. Δεν τρώμε, δεν κοιμόμαστε, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Τι μας συμβαίνει; Τίποτα το σοβαρό, λένε οι ειδικοί. Απλώς μια ομάδα νευροδιαβιβαστών, η ντοπαμίνη, η νορεπινεφρίνη (γνωστή και ως αδρεναλίνη) και η σεροτονίνη, ένα από τα βασικότερα συστατικά της χημείας του έρωτα που όταν μειώνεται μας κάνει να χάνουμε για λίγο τα λογικά μας, χτυπάνε τρελές υπερωρίες! Ευτυχώς -ή δυστυχώς- η συγκεκριμένη φάση δεν κρατάει πολύ.

3 στάδιο: To δέσιμο
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό οι ερωτευμένοι περνούν στην πιο σημαντική φάση της σχέσης τη φάση μιας βαθύτερης σύνδεσης. Σε αυτό το σημείο η σχέση εδραιώνεται και τα ζευγάρια αρχίζουν να έχουν την ανάγκη για κοινή ζωή ή για δημιουργία οικογένειας. Η απελευθέρωση δύο ορμονών, της οξυτοκίνης και της βασοπρεσίνης, η οποία οδηγεί τα αρσενικά να αναπτύσσουν έντονους δεσμούς με τα θηλυκά, παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κρατήσει μια σχέση στο πέρασμα του χρόνου.

http://images2.fanpop.com/images/photos/6600000/RK-lovers-robert-pattinson-and-kristen-stewart-6622341-449-600.jpg

Σαν δυο σταγόνες βροχή
Έχετε προσέξει ότι πολλά ζευγάρια μοιάζουν μεταξύ τους; Αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο, όπως πιστεύουν οι ειδικοί. Πολλοί από εμάς επιλέγουμε όσους έχουν κάποια χαρακτηριστικά παρόμοια με τα δικά μας. Σε σχετική μελέτη διαπιστώθηκε ότι κάποια ζευγάρια είχαν παρόμοια αφτιά και το μέσο δάχτυλο των χεριών τους.

Ο έρωτας έχει ημερομηνία λήξης
Μην ορκίζεστε αιώνιο έρωτα, γιατί θα έρθει η στιγμή που οι ορμόνες σας απλώς θα σας διαψεύσουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δύο διαφορετικών ερευνών από τα Πανεπιστήμια της Πίζας και της Παβίας το ερωτικό πάθος ανάμεσα στα ζευγάρια διαρκεί το πολύ δύο χρόνια. Το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο αποδίδεται στην αλλαγή των ορμονών που απελευθερώνονται στα διάφορα στάδια της σχέσης. Στην προκειμένη περίπτωση η περίφημη οξυτοκίνη αντικαθιστά τις ορμόνες του πάθους και, αντί να δένει, λύνει.

Πεθαίνουμε από έρωτα;
Το συναίσθημα του έρωτα είναι αναμφισβήτητα αναζωογονητικό, τι συμβαίνει όμως όταν προδίδεται ή δεν βρίσκει ανταπόκριση; Η ερωτική απογοήτευση είναι νόσος, και μάλιστα σοβαρή, και μπορεί να σας στοιχίσει ακόμα και την ίδια σας τη ζωή, υποστηρίζει ο καθηγητής Alex Gardner, κλινικός ψυχολόγος στη Γλασκώβη.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Φρανκ Τάλις, κλινικό ψυχολόγο στο Λονδίνο και συγγραφέα του βιβλίου «Love Sick», κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι -από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το 18ο αιώνα- που θεωρούσαν την ερωτική απογοήτευση νόσο και ως νόσο την αντιμετώπιζαν. Ορισμένα άτομα παίρνουν το χωρισμό τους τόσο κατάκαρδα σε σημείο που να θεωρούνται κλινικά ασθενείς. Η ψυχική τους κατάσταση επηρεάζει τη σωματική σε σημείο απόλυτης κατάρρευσης. Μερικά από τα συμπτώματα της ερωτικής απογοήτευσης είναι: ψυχαναγκαστική μανία, κατάθλιψη, κυκλοθυμία, ευσυγκινησία, έλλειψη συγκέντρωσης, απώλεια της όρεξης, ζάλη, γαστρεντερικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό οι γιατροί θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί με τις «ραγισμένες καρδιές»

Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan