Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ούτε το κεφάλι…

ΑΙΧΜΕΣ
Του Αποστόλη Ζώη
Όχι μόνο δεν γυρίζουν το κεφάλι οι θαμώνες των καφενείων όταν υποψήφιοι με ύφος χιλίων καρδιναλίων εισβάλλουν σε αυτά αλλά υπάρχει τέτοια αδιαφορία και περίεργη ατμόσφαιρα που αρκετοί υποστηρίζουν πως δεν θα επιθυμούσαν να βρίσκονται στη θέση τους αυτή την περίοδο. Οι πολίτες λοιπόν στο σύνολό τους εγκαταλείπουν όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τα δύο κόμματα εξουσίας. Οι πολίτες όμως πέρα από τις συνηθισμένες δημοσκοπήσεις, αν κάποιος συζητήσει μαζί τους πιστεύουν και κάποια άλλα πράγματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
«Η εξουσία φιμώνει, ακρωτηριάζει, εξορίζει και συχνά θανατώνει κάθε φωνή που αντιτίθεται» και πως «η εξουσία ωθεί την τέχνη και τον πολιτισμό γενικότερα να στρέφονται σε θέματα ουδέτερα, ξένα από την επικαιρότητα...» είναι μερικές από τις απόψεις που εκφράζουν οι ίδιοι πολίτες των δημοσκοπήσεων στα καφενεία και στις ταβέρνες, αν μιλήσει κάποιος μαζί τους. Αν τους ζητήσει μάλιστα την άποψή τους για την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, οι λέξεις που λίγο πολύ κυριαρχούν είναι γνωστές.
Διαφθορά, σήψη, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς και λογική του καναπέ, μια γενιά των 400-500 ευρώ που προσπαθεί να βρει φως στον ορίζοντα των νεοφιλελεύθερων επιλογών και πρακτικών. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα, για όσους θέλουν να μάθουν την αλήθεια πέρα και μακριά από τις φιλτραρισμένες ειδήσεις των «αποκλειστικών» σχέσεων που έχουν με την εκάστοτε πολιτική εξουσία γκλαμουράτοι εκφραστές μιας εικονικής πραγματικότητας.
Η ελληνική κοινωνία σήμερα αναζητά διέξοδο από προβλήματα ηθικά, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά, στα οποία όλοι μας έχουμε παγιδευτεί… Σε μια όμως δύσκολη εποχή και περίοδο, όπου οι νεοφιλελεύθερες επιλογές είναι μια πραγματικότητα και όπου με τις πολιτικές που εκφράζουν εκτόξευσαν τις ανισότητες στα ύψη, είναι ζητούμενο τι μπορεί να πετύχει…

πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan