Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2008

Άγιον Όρος - Κατάνυξη στο περιβόλι τ’ ουρανού

Πολλές ημέρες, πολύς ντόρος για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου, όπως το προβάλλουν τα ΜΜΕ. Πλήρης ισοπέδωση των πάντων; Ναι θα έλεγα και επαυξάνω. Βρέθηκε ένας , δεν μπορεί να είναι όλοι! Άραγε πόσοι από μας το επισκεφτήκαμε , το ζήσαμε , για να το κρίνουμε έτσι; Την ουσιαστική πλευρά του Αγίου Όρους σύμφωνα με αυτά που ζήσαμε πολλοί, με την επισκεψή μας εκεί ή ακουσαμε ή διαβάσαμε επί σειρά ετών σας την μεταφέρω μέσα από ένα άρθρο της βάλιας Αγγελάκη.


Υπόθεση καθαρά ανδρική. Η τρίτη και ανατολικότερη χερσόνησος της Χαλκιδικής αποτελεί χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στη λατρεία του Θεού. γι’ αυτό και λέγεται Άγιον Όρος.

Η χρονολογία της πρώτης εγκατάστασης στη χερσόνησο του Άθω για θρησκευτικούς σκοπούς δεν είναι επιβεβαιωμένη. Στα τέλη του 9ου αιώνα η κοινότητα ήταν ήδη πολυάριθμη. Οι μοναχοί ζούσαν ασκητικά σε καταφύγια κατασκευασμένα πρόχειρα χωρίς καμία οργάνωση. Η άφιξη του μοναχού Αθανάσιου τον επόμενο αιώνα επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη των πραγμάτων και στην ίδρυση της Αγιορείτικης πολιτείας. Η ίδρυση της Μεγίστης Λαύρας από τον όσιο με τη βοήθεια του αυτοκράτορα Νικηφόρου Φωκά ήταν η απαρχή νέων μοναστικών δεδομένων για το Άγιον Όρος.

Την ίδρυση της Λαύρας ακολουθεί η εγκατάσταση και άλλων μοναστηριακών συγκροτημάτων. Tον 11ο αιώνα ιδρύθηκαν πολλά μοναστήρια τα οποία έφτασαν τα 180. Ήδη πλέον με το τυπικό του Κωνσταντίνου Θ΄ Μονομάχου επισημοποιήθηκε η χρήση της ονομασίας «Άγιον Όρος» για όλη τη χερσόνησο. Σήμερα στο Αγιώνυμον Όρος λειτουργούν 20 μονές, οργανωμένες σε κοινόβια. Εκτός από αυτές υπάρχουν ακόμα πολλές σκήτες, κελιά, καλύβες και καθίσματα. Η αρχιτεκτονική τους συνθέτει ένα μείγμα ρυθμών με προσθήκες και ανακατασκευές από τη βυζαντινή εποχή.

Σε όλα τα μοναστήρια θα θαυμάσετε... εξαιρετικής τέχνης αγιογραφίες όχι μόνο στα καθολικά των μονών, αλλά και στις τράπεζες, δηλαδή τους χώρους εστίασης. Ανάμεσα στους πολύτιμους θησαυρούς που φυλάσσονται στο Όρος βρίσκονται σπάνια χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας, υφαντά και πολλές θαυματουργές εικόνες. Επίσης, θα απολαύσετε την πλούσια και παρθένα φύση και τις κατάφυτες από πανύψηλα δέντρα πλαγιές. Για να επισκεφτείτε το Άγιον Όρος πρέπει να ακολουθήσετε συγκεκριμένες διαδικασίες –είναι γνωστό ότι αποτελεί άβατο για τις γυναίκες. Καταρχάς πρέπει να έχετε ζητήσει άδεια από το γραφείο του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη (τηλ.: 2310 833733).

Το διαμονητήριο θα σας δοθεί στην Ουρανούπολη, την ημέρα που θα μπείτε στο Άγιο Όρος. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με πλοίο από την Ουρανούπολη ή την Ιερισσό και πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε μονή διαθέτει το δικό της λιμάνι. Φτάνοντας στο μοναστήρι που έχετε επιλέξει για τη διαμονή σας, πρέπει να προσαρμοστείτε στις συνήθειες των μοναχών. Συνήθως υπάρχει πρόγραμμα για τους επισκέπτες, το οποίο όμως αφήνει ελεύθερο χρόνο, για να περιηγηθείτε στο μοναστήρι, να θαυμάστε τους θησαυρούς του και να μιλήσετε με τους μοναχούς. Θυμηθείτε ότι η ενδυμασία σας πρέπει να είναι σεμνή, ενώ απαγορεύεται η χρήση βιντεοκάμερας, τηλεόρασης, όπως και το κάπνισμα μέσα στα μοναστήρια. Μην ξεχνάτε, βρίσκεστε σε χώρο ιερό.

Χρονολόγιο Αγίου Όρους 883: Σιγίλιο του Βασιλείου Α΄ με το οποίο ευνοείται η ανάπτυξη της χερσονήσου σε μοναχοπολιτεία. Μέσα 10ου αιώνα: Ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης πηγαίνει στο Άγιον Όρος και ιδρύει τη μονή Μεγίστης Λαύρας. 972: Α΄ Τυπικό του Ιωάννη Τσιμισκή με το οποίο ρυθμίζεται η οργάνωση της αγιορείτικης διοίκησης και λύονται αντιπαραθέσεις μεταξύ μοναχών. Τέλη 10ου αιώνα: Ιδρύονται οι μονές Ιβήρων και Βατοπεδίου. 1045: Β΄ Τυπικό του Κωνσταντίνου Μονομάχου που ανανεώνει και συμπληρώνει το προηγούμενο. Θέσπιση άβατου για τις γυναίκες. 12041261: Λατινική κυριαρχία και λεηλασίες των μονών του Όρους. 1424: Οθωμανική κατάκτηση. 18ος αιώνας: Ίδρυση της Αθωνιάδας Ακαδημίας. 2111912: Απελευθέρωση Αγίου Όρους από τις ελληνικές δυνάμεις. 1924: Ψηφίζεται ο Καταστατικός Χάρτης με τον οποίο καθορίζονται οι σχέσεις του Αγίου Όρους με το ελληνικό κράτος. 1926: Κύρωση του Καταστατικού Χάρτη από το ελληνικό κράτος.

Ιεροί θησαυροί Μεγάλος είναι ο αριθμός των ιερών κειμηλίων που σώζονται μέχρι σήμερα στις Μονές του Αγίου Όρους. Πρόκειται για εικόνες, χειρόγραφα, αντικείμενα μικροτεχνίας, ξυλόγλυπτα, κεραμικά και πολλά ακόμα αντικείμενα. Ανάμεσα σε αυτά η εικόνα της Παναγίας Άξιον Εστί, που φυλάσσεται στο Πρωτάτο Καρυών, η Τίμια Ζώνη της Παναγίας στη Μονή Βατοπεδίου, το Μέγα Ευαγγέλιο, δώρο του Μεγάλου Πέτρου στη Μονή Ιβήρων, η περίφημη ανάγλυφη παράσταση της Σταύρωσης σε ελεφαντοστό στη Μονή Διονυσίου, τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, πολλά λείψανα αγίων. Πολλές είναι οι θαυματουργές εικόνες της Θεοτόκου, αλλά και διάφορα άλλα αντικείμενα με ανάλογες ιδιότητες.

Από τη Βάλια Αγγελάκη, Αρχαιολόγος

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan