Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

Φέτος τα Χριστούγεννα, ας γιορτάσουμε διαφορετικά

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΛΑΜΠΕΡΑ ΡΕΒΕΓΙΟΝ ΚΑΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ,ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΗ ΓΗ...



Με τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα, λίγο έλειψε να ξεχάσουμε ότι σε λίγο θα γιορτάσουμε Χριστούγεννα. Βέβαια, ακόμα κι αν τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα, μάλλον δε θα μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η συγκεκριμένη γιορτή, αφού χρόνια τώρα έχουμε μάθει να τη συνδέουμε με οτιδήποτε-άσχετο-άλλο, εκτός από αυτό στο οποίο πραγματικά αναφέρεται: στη Γέννηση δηλαδή του Χριστού. Έτσι, στη σύγχρονη υπερκαταναλωτική κοινωνία που ζούμε, μας έμαθαν ότι αυτές τις μέρες "πρέπει" να αγοράζουμε, να ξοδεύουμε αλόγιστα, να διασκεδάζουμε ξέφρενα, να έχουμε-φτιαχτή-γιορτινή διάθεση και γενικά να δημιουργούμε ένα "εορταστικό κλίμα", το οποίο όμως δεν ξεφεύγει πέρα από τα στενά όρια της υλιστικής μας νοοτροπίας.


Μια βόλτα στις κεντρικές αγορές κάθε πόλης θα μας πείσει: κόσμος γεμάτος άγχος για τα ψώνια, ατμόσφαιρα εορταστική (;) με ανθρώπους που κρατάνε τις τσάντες με τα δώρα πέντε-δέκα μαζί κι ένα γενικό κλίμα ευδαιμονίας. Είναι ν' απορεί κανεις, πώς με τόση φασαρία που γίνεται για την οικονομική κριση, ο Έλληνας βρίσκει πάντα τρόπο να κάνει τις αγορές του, ακόμα κι αν μετά δεν έχει-κυριολεκτικά-να φάει!

Βλέπετε σύγχρονος καταναλωτής δεν μπορεί να στερηθεί τα καινούρια ρούχα, τις νέες ηλεκτρονικές συσκευές κλπ, ακόμα κι αν έχει αλλά τόσα που θα πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων σύντομα. Ούτε τα δώρα προς τον κάθε γνωστό, συγγενή και φίλο πρέπει να λείψουν, λες κι έτσι θα του δείξουμε την αγάπη μας προς το πρόσωπο του. Όλα αυτα, συνοδευμένα με την-προσωρινή-ευτυχία που μας δίνει ένα κομμάτι πλαστικο, ή αλλιώς το εισιτήριο μας προς τον παράδεισο της καταναλωτικής μανίας.


Στον αντίποδα, άνθρωποι πεινούν και πεθαίνουν, ενώ τα σκελετωμένα παιδιά της Αφρικής σίγουρα θα έσκαγαν στα γέλια αν ακούγαν ένα συνομήλικο τους να διαμαρτύρεται για "την οικονομική κρίση που δεν επιτρέπει την αγορά του καινούριου iphone" και θα κούναγαν με λύπη το κεφάλι τους όταν θα έβλεπαν σχολεία και πανεπιστήμια να κλείνουν για καταλήψεις "επειδή σκοτώνουν τα όνειρα μας"...μάλλον γιατί τα δικά τους όνειρα για ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΜΟΡΦΩΣΗ έχει σκοτωθεί πριν καν γεννηθεί...

Μπροστά σ' αυτό τον κίβδηλο και υποκριτικό τρόπο εορτασμού των Χριστουγέννων ανάγκη για κάτι διαφορετικό καθίσταται επιτακτική: και δεν εννοούμε φυσικά να πάμε σε κάποιο άλλο, πιο "ιν" νυχτερινό κέντρο ούτε ν' αγοράσουμε κάτι ασυνήθιστο. Αλλά επιτελους, να βρούμε το πραγματικό νόημα αυτής της μεγάλης γιορτής.



Δηλαδή να βάλουμε, επιτέλους, ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ. Δεν είναι οξύμωρο να κάνουμε ότι πιο φαντασμαγορικό και απίθανο για μια γιορτή, βγάζοντας απέξω το τιμώμενο πρόσωπο, δηλαδή τον εορτάζονται;;; Φανταστείτε να πηγαίνουμε σε μια γιορτή ενός φίλου μας και να μην του δίνουμε καν σημασία, αλλά ν' ασχολούμαστε με οτιδήποτε άσχετο υπάρχει εκτός απ' αυτόν!!! Έτσι έχουμε καταντήσει και τα Χριστούγεννα: γεννάμε τα πάντα, από δώρα, αγορές, ευχές, πολυτέλειες και διασκεδάσεις αλλά όχι Χριστό!

Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό φέτος, ακόμα και οι άθεοι ή οι λιγότερο πιστοί: να πάμε στην Εκκλησιά της γειτονιάς μας το πρωί των Χριστουγέννων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος κατανόησης της γιορτής και ψυχικής ανάτασης απ' αυτό! Γυρίζοντας από εκεί, σίγουρα θα δούμε με διαφορετικό μάτι τις διαφορές υλικές απολαύσεις της ημέρας και ίσως συνειδητοποιήσουμε πόσο ασήμαντα είναι τελικά αυτα, για τα οποία τρέχουμε σαν τους τρελούς και πασχίζουμε ώστε να τ' αγορασουμε.

Ίσως τοτε, θα μπορέσουμε επιτελούς να ευχηθούμε στον εαυτό μας και τους αλλους, με πραγματικό χαμόγελο και γιορτινή διαθεση, "ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ"!


πηγή: hellas-orthodoxy.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan