Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ

Άλλες εποχές, παραμονές Χριστουγέννων, ίσως, θεωρούνταν… αδόκιμο να ασχολείται κανείς με κινητοποιήσεις ή να πραγματοποιεί τέτοιες, αφού το «πνεύμα» ήταν διαφορετικό. Σήμερα, τα πράγματα, είναι σαφώς διαφορετικά. Η εξέγερση της νεολαίας μας, αλλά και οι δυναμικές απαντήσεις των εργαζομένων, στην κυβερνητική πολιτική, είναι πλέον γεγονότα… καθημερινότητας. Και, βεβαίως, είναι πολλές ακόμη κοινωνικές ομάδες που περιμένουν στην «ουρά».
Οι αγρότες μας, για παράδειγμα, που δύσκολα κανείς μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Ακόμη και οι αστοί, που κάποιες περιόδους τους χαρακτήριζαν «καλομαθημένους», αφού τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την πορεία του αγροτικού εισοδήματος είναι απογοητευτικά, αν και αυτή την κατάσταση την γνωρίζουν και την βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι της υπαίθρου.
Έτσι στη διάρκεια της χρονιάς, που σε λίγες μέρες φεύγει, οι αγρότες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται... λίγο περισσότερο από 7%, κατά μέσο όρο, σε σχέση με πέρυσι. Βεβαίως, είχαν και άλλοι αγρότες, όπως οι Βέλγοι, οι Εσθονοί και οι Λετονοί, μείωση και μάλιστα μεγαλύτερη απ’ αυτή που είχαν οι Έλληνες, όμως η αγροτιά στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, έχει χάσει συνολικά, περισσότερο από το 20% του εισοδήματος. Με βάση το 100 το έτος 2000, το εισόδημά τους φέτος μειώθηκε στο 79,6%.
Είναι, μάλιστα, οι δεύτεροι φτωχότεροι της Ευρώπης. Ακόμη και αν θελήσουμε να κάνουμε τον δικηγόρο του διαβόλου, δεν θα μπορέσουμε. Δεν μπορεί να στέκει η… ερμηνεία, ότι υπάρχει γενικότερη μείωση εισοδήματος αφού με την αστικοποίηση στην Ε.Ε., μειώνεται και ο αριθμός των αγροτών. Γιατί, πολύ απλά, σε σχέση με το 2000, το μέσο αγροτικό εισόδημα στην Ευρώπη των 27, είναι κατά 17% αυξημένο.
Έτσι, ο Έλληνας αγρότης, για να πιάσει τον μέσο όρο των 27, όπου, πλέον, υπάρχουν κατά τεκμήριο, φτωχότερες χώρες από την Ελλάδα, θα πρέπει να δει το εισόδημά του να αυξάνεται κατά 50% αλλά όμως και το μέσο κοινοτικό εισόδημα, να μείνει στάσιμο. Γίνονται αυτά τα πράγματα; Φυσικά όχι. Γι’ αυτό ακριβώς, δεν ευσταθούν οι δικαιολογίες της κυβέρνησης ότι φταίει (μόνον) η νέα ΚΑΠ και γι’ αυτό, ακριβώς, η συσσωρευμένη αγανάκτηση και οργή, των αγροτών, απέναντι σε υποσχέσεις που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν την επόμενη κοινωνική εξέγερση.
ΑΠΟΡΙΑ
Ο… κατήφορος δεν θα σταματήσει ποτέ;

Κ.Π.
πηγή: e-erevna.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan