Της ΕΛΕΝΗΣ ΧΟΛΕΒΑ
Το 1962 στα Τρίκαλα καταγράφηκε ένα και μοναδικό διαζύγιο. Από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει κατά πολύ τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής, σε βαθμό που πλέον τα διαζύγια είναι θέμα ρουτίνας, απενοχοποιημένα από κάθε προκατάληψη για το θεσμό της οικογένειας.
Θετικό ή αρνητικό, συμβαίνει. Μέσα σε 10 χρόνια έχει ήδη καταγραφεί η αυξητική τάση των διαζυγίων, ενώ η ληξίαρχος Τρικάλων κα. Θεοδώρα Μητσιάδου, που καθημερινά καταγράφει τις λύσεις γάμων, το 2009 αναμένεται να είναι η χρονιά που θα καταγραφούν τα περισσότερα διαζύγια στην περιοχή μας.
Την απαξίωση ή την επιπόλαια αντιμετώπιση του θεσμού του γάμου - αν μη τι άλλο καταδεικνύουν τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Ειδικότερα, αν και η αυξητική τάση των διαζυγίων άρχισε να διαπιστώνεται από το τέλος της δεκαετίας του ΄80, όμως τείνει να κορυφωθεί με υψηλούς αριθμούς διαζυγίων από το 2002 μέχρι σήμερα.
Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, σε διαζύγιο θα οδηγείται το 2010 περίπου ένας στους δύο γάμους! Ειδικότερα, το 2001 καταγράφηκαν 301 γάμοι και 45 διαζύγια, το 2002, 321 γάμοι και 55 διαζύγια, το 2003 είχαμε 298 γάμους και 32 διαζύγια, το 2004 282 γάμοι και 41 διαζύγια, το 2005 είχαμε τον υψηλότερο μέχρι στιγμής αριθμό διαζυγίων αγγίζοντας τα 62 και γάμους 306, το 2006 288 γάμους και 54 διαζύγια, το 2007 δηλώθηκαν 54 λύσεις γάμου και
289 γάμοι και τέλος το 2008 είχαμε την έκδοση 41 διαζυγίων και 288 γάμους.
Λιγότερος ο χρόνος έγγαμου βίου
Αυτό που επίσης διαπιστώνεται από τα στοιχεία είναι ότι ο χρόνος του έγγαμου βίου μεταξύ των ζευγαριών έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 από τα 41 διαζύγια τα 11 αφορούσαν γάμους που τελέσθηκαν τα τελευταία επτά χρόνια. Μάλιστα το ένα διαζύγιο εξ αυτών ήταν σε γάμο που κράτησε μόλις ένα χρόνο. Αντίστοιχα στοιχεία όμως προκύπτουν και από τις προηγούμενες χρονιές με τα περισσότερα διαζύγια να αφορούν γάμους που κράτησαν από ένα μέχρι τρία μόλις χρόνια,
Γένους θηλυκού το διαζύγιο
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποκτά το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, το 70% των διαζυγίων το ζητούν οι γυναίκες. Βασικός λόγος είναι η ανεξαρτητοποίηση και - κυρίως οικονομική - αυτονομία της γυναίκας που έχει ως αποτέλεσμα ο άνδρας να χάνει τον πρωταρχικό ρόλο που είχε στη λύση των οικονομικών του σπιτιού. Αυτό μας επιβεβαίωσε και ο Τρικαλινός δικηγόρος κ. Δημήτρης Σαμαρτζής, «Την τελευταία πενταετία έχουν υπερδιπλασιαστεί τα διαζύγια.
Ο συνηθέστερος πλέον λόγος για να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε διαζύγιο είναι η ασυμφωνία χαρακτήρων η οποία διαπιστώνεται μετά τη συμβίωση οπότε και προχωρούν σε λήξη γάμου. Είναι επίσης σύνηθες να ζητάνε πλέον οι γυναίκες διαζύγιο κυρίως γιατί πλέον είναι περισσότερο οικονομικά ανεξάρτητες».
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Σαμαρτζής, το πρώτο βήμα είναι συνήθως ενημερωτικό γύρω από το διαζύγιο και έπειτα ξεκινούν τη διαδικασία. Επίσης διεκδικητικές φαίνονται και στα προνόμια που προκύπτουν μετά το γάμο όπως η διεκδίκηση περιουσιακών στοιχείων ή υψηλών χρηματικό ποσό για διατροφή, κυρίως όταν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και παιδιά.
Σε συντριπτικό ποσοστό των περιπτώσεων η επιμέλεια των τέκνων της οικογένειας δίνεται στη γυναίκα κάτι όμως που πλέον φαίνεται να κλονίζεται σε ένα βαθμό, μια και είναι πολλοί εκείνοι οι άντρες που διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών χωρίς να την κερδίζουν πάντα. «Τα προβλήματα πολλές φορές προκύπτουν όταν υπάρχει έντονη διαμάχη ανάμεσα στα ζευγάρια. Υπάρχει πατέρας που έχει να δει το παιδί του επτά χρόνια και γενικότερα οι συνθήκες για τον άντρα δεν είναι πάντα ευνοϊκές, κάτι που πανελλαδικά έχει οδηγήσει πολλούς να συστήσουν συλλόγους για τα δικαιώματα του πατέρα», τονίζει ο κ. Σαμαρτζής.
Χρόνος και χρήμα
Ο χρόνος έκδοσης ενός διαζυγίου ξεκινά από τους έξι μήνες στην περίπτωση που είναι συναινετικό και έπειτα είναι ανάλογα με τις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει το ζευγάρι αλλά και την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στο ζευγάρι.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως για την καθυστέρηση στην έκδοση διαζυγίων στην περιοχή των Τρικάλων είναι οι ελλείψεις σε δικαστικό προσωπικό και γραμματέων με αποτέλεσμα να σωρεύονται υποθέσεις. «Όσο κι αν αλλάξει ο νόμος και επιταχυνθούν θεσμικά οι διαδικασίες δεν πρόκειται να δούμε πρακτική αλλαγή στην έκδοση διαζυγίων εάν δεν ενισχυθούμε με το ανάλογο προσωπικό», επισημαίνει ο κ. Σαμαρτζής.
Σε ότι αφορά στα χρηματικό κόστος του διαζυγίου, ξεκινά από 600 ευρώ στην περίπτωση των συναινετικών και φτάνει μέχρι και τα 1500 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που οι αντιδικίες απαιτούν περισσότερες νομικές πράξεις τότε το ποσό αγγίζει μέχρι και τα 4.000 ευρώ περίπου.
e-erevna
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου