Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

"Τα καυτά ροφήματα συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου"

Το καυτό τσάι (πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου) ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα είναι ικανά να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, σύμφωνα με έρευνα Ιρανών επιστημόνων που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Τα Νέα.

Ο καρκίνος του οισοφάγου στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από το τσιγάρο και το ποτό ενώ εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες, όμως η τελευταία έρευνα αποδεικνύει πως και η κατανάλωση καυτών ροφημάτων συμβάλλει στην εμφάνιση τέτοιου τύπου καρκίνου.

Η επαρχία Golestan στο βόρειο Ιράν στην οποία έγινε η μελέτη, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πλακώδους καρκινώματος του οισοφάγου στον κόσμο, λόγω της καθημερινή υψηλής κατανάλωσης τσαγιού.

Οι μελετητές ζήτησαν από 300 πάσχοντες από πλακώδες καρκίνωμα του οισοφάγου και 571 υγιείς εθελοντές από το Golestan πόσο τσάι καταναλώνουν. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι έπιναν αρκετό τσάι επί καθημερινής βάσεως με μέση κατανάλωση το 1 λίτρο την ημέρα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως όσοι έπιναν τσάι πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου είχαν οχταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του οισοφάγου συγκριτικά με όσους ζέσταιναν το ρόφημα στους 65 με 69 βαθμούς, οι οποίοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες.

Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχει τη στιγμή που επιλέγει κάποιος να πιει τσάι. Πενταπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο έχει κάποιος που πίνει το ρόφημα δυο λεπτά μετά το βράσιμο σε σύγκριση με αυτόν που το καταναλώνει μετά από τέσσερα λεπτά.

cosmo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan