Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Οι φετινές λοιμώξεις του αναπνευστικού παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για πνευμονίες και ωτίτιδες. Σε έξαρση και η γρίπη, αλλά σε πιο ήπια μορφή.

Αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές εμφανίζουν οι φετινές λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την πορεία των συμπτωμάτων που έχουν τα παιδιά τους, καθώς πνευμονία και ωτίτιδες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Σε έξαρση είναι και η γρίπη, αλλά ευτυχώς είναι σαφώς πιο ήπια σε σύγκριση με πέρυσι.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Σύμφωνα με τον καθηγητή, η γρίπη φέτος μας επισκέφθηκε αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι και η περίοδος νοσηρότητας αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το τέλος Απριλίου.

Ο συγκεκριμένος ιός, ωστόσο, είναι ήπιας μορφής και ελάχιστα από τα παιδιά που έχουν προσβληθεί, έχουν εμφανίσει κάποια επιπλοκή. Αντίθετα, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς, είναι η αναπνευστική λοίμωξη αυτής της περιόδου.

Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, προκαλεί επιπλοκές, όπως πνευμονία και ωτίτιδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Οι αναπνευστικές ιώσεις εμφανίζονται με υψηλό πυρετό (39 έως 40) που διαρκεί πέντε ή έξι μέρες. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι ο πυρετός.... δεν υποχωρεί εύκολα με τη λήψη αντιπυρετικών, ενώ συνοδεύεται από έντονο ρίγος και βήχα.

Για την αντιμετώπιση της λοίμωξης χορηγούνται αντιπυρετικά φάρμακα, ενώ ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει πολλά υγρά. Αν ο βήχας εξελίσσεται και δεν υποχωρεί, τότε θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από γιατρό για την πρόληψη επιπλοκών.

Η επιδημία της γρίπης ξεκίνησε αρκετά αργότερα σε όλες τις χώρες καθώς και στη χώρα μας. Το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε τον Ιανουάριο, αντί για τις αρχές Δεκεμβρίου που συνήθως εμφανίζονται τα κρούσματα.

Στοιχεία
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 218 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης έως τις 22 Φεβρουαρίου 2009.

Το χαρακτηριστικό της λοίμωξης από τον ιό της γρίπης είναι ότι εκδηλώνεται πυρετός για περίπου τρία 24ωρα, ο οποίος στη συνέχεια υποχωρεί και ο ασθενής αισθάνεται πολύ καλύτερα. Επειτα από δύο μέρες, ο πυρετός επανεμφανίζεται και παραμένει για 48 ώρες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ethnos

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright 2009 Οιχαλία - Τρικάλων. Powered by Blogger Blogger Templates create by Deluxe Templates. WP by Masterplan